אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> נכות כללית - נכוי על פי דין או על פי קביעה (עדכון)

נכות כללית - נכוי על פי דין או על פי קביעה (עדכון)

מאת: רון וורמברנד, עו"ד | תאריך פרסום : 04/09/2002 12:00:00 | גרסת הדפסה

, ניתן ביום 27.8.02 פסק דינו של ביתלמאמר שכותרתו כנ"ל, שפורסם ב"פסק דין"בהמשך חמודה נ' טרסט חברה לביטוח בע"מ )להלן: פ"ד חמודה(.בע"א 7102/99המשפט העליון

במאמר הנ"ל, הוצגו שתי גישות סותרות שנמצאו בפסיקה בסוגיית נכוי גמלאות המל"ל - "נכות כללית", שכונו על ידי "ניכוי על פי דין", אל מול "ניכוי על פי קביעה".

בפ"ד חמודה הלך בית המשפט העליון בגישת "נכוי על פי דין" ובכך, ככל הנראה, נקבעה הלכה בסוגיה מורכבת זו.

בפ"ד חמודה, נקבעו לתובע %61.6 נכות רפואית צמיתה ובית המשפט המחוזי קבע צמצום בכושר ההשתכרות בשעור של %50-55.

בית המשפט המחוזי החליט לנכות רעיונית גמלאות מל"ל נכות כללית בהתאם לשתי קביעות אלו, הגם שהמל"ל ביום מתן פ"ד, טרם קבע את זכאותו של התובע לנכות כללית.

בכך יישם בית המשפט המחוזי את גישת "ניכוי על פי קביעה", לפיה מותאמות קביעותיו של בית המשפט בסוגיית הנכות הרפואית והתפקודית גם לקביעותיו בסוגיית נכוי תגמולי המל"ל, ללא קשר לתוצאה הסופית במל"ל.

על פי גישה זו, אין טעם וצורך להמתין לקביעת המל"ל, אלא לקבוע את הניכוי רעיונית, לפי קביעות פ"ד, כדי ליצור אחידות שיפוטית בין קביעת הפצוי והנכוי.

בערעור שהוגש והתקבל, הלך כב' השופט אור על פי הגישה של "נכוי על פי דין" והורה על עיכוב סכום הנכוי, עד בירור הערר שהוגש על החלטת המל"ל לדחות את התביעה.

כלומר, הנכוי יקבע רק על פי החלטת המל"ל ולא על פי קביעות פ"ד :

"על פי ההחלטה שתהיה יוכרע גורל הסכום המעוכב"

במאמר, עמדתי על הקושי בגישה זו הנובע מהיותה של קביעת המל"ל עצמאית ומנותקת מקביעת בית המשפט ובעיקר לאור העובדה שהמשך הזכאות לגמלת "נכות כללית" בעתיד, יבחן מעת לעת ע"י המל"ל, גם על פי יכולת ההשתכרות של הנפגע במומו.

ניקח לדוגמא מקרה בו בית המשפט קבע כי נכותו התפקודית של הנפגע שוללת ממנו את יכולת העבודה, בשעור נמוך יחסית )30-%20%( וקביעת המל"ל באותה עת היא על %50 ויותר, נכוי גמלאות על פי קביעת מל"ל, יסתור את קביעות פסק הדין.

יתרה מכך, היה והתובע יעבוד וישתכר בעתיד, כפי שפ"ד קבע שהוא מסוגל, יפסיק המל"ל את תשלום גמלת הנכות )ס' 214 לחוק הביטוח הלאומי(.

התוצאה במקרה כזה מקפחת מאד את הנפגע, שכן פצוייו נקבעים על בסיס הנחה של יכולת השתכרות משמעותית במומו ומאידך, מופחתים מהפיצויים תגמולי מל"ל, בהנחה שאיבד לפחות ממחצית כושר השתכרותו.

העובדה שהמל"ל מחליט בנקודת זמן כלשהי על זכאות לגמלה צריכה, איפוא, להבחן בהסתייגות.

שיקול זה לא נלקח בחשבון בפ"ד חמודה.

השימוש בגישה של "קביעה על פי דין" פעל לטובתו של ההתובע בפ"ד חמודה, הואיל ובשלב בו נדון הערעור, היה ידוע כי המל"ל דחה את התביעה ונותר להמתין לתוצאת הערר שהוגש.

כלומר, ידחה גם הערר, יקבל הנפגע את והסכום שיועד לנכוי.

פ"ד חמודה לא נותן גם מענה לשאלה מה יהיה אם יום לאחר שיקבל את "סכום הנכוי", יפנה שוב הנפגע למל"ל והפעם תוכר בקשתו )אפשרות סבירה לאור חומרת נכותו הרפואית(.

הנפגע יכול לצאת לעבודה זמנית ולהציג למל"ל תלושי שכר השוללים את זכאותו מבחינה תפקודית, כדי להביא לדחיית התביעה ולקבל את הסכום המעוכב.

לאחר קבלת סכום הנכוי מחברת הביטוח יפנה הנפגע בשנית למל"ל ואמר:

"איני עובד היום", נא לבדוק מחדש את זכאותו"

בשתי הגישות טמון סיכון לנפגע ואילו חברת הביטוח חשופה לסיכון רק בגישה של "נכוי על פי קביעה", שכן אם מחליט בית המשפט שלא לנכות לאור קביעותיו ובפועל הוכרה הזכאות "לנכות כללית" ע"י המל"ל, מחוייבת חברת הביטוח לשלם למל"ל חלק מהסכום, על פי הסדר בין חברות הביטוח למל"ל.

מבחינת הקיפוח לנפגע, הרי שהסיכון פחות במקרה של "נכוי על פי קביעה", שכן בית המשפט ממילא פסק פצויים על הצד הגבוה, מתוך הנחה של נכות תפקודית משמעותית.

גישה זו תואמת יותר את הסיכון הטבוע בהכרעות שיפוטיות בתביעות נזיקין.

פ"ד חמודה הבהיר את ההלכה הקיימת, אך אין בו כדי לספק פתרון צודק לכל הקשיים המתעוררים בסוגיה מורכבת זו.

חמודה נ' טרסט חברה לביטוח בע"מע"א 7102/99

: "נכות כללית" - נכוי על פי דין או על פי קביעהלמאמר


* עו"ד רון וורמברנד עוסק בתחום הנזיקין ורשלנות רפואית

** כל המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ