ידיעה בלעדית של פסקדין, שפורסמה גם ב 
לגזר הדין הדין בעניין מדינת ישראל נ' פלונית
אשה קשת יום נהגה לגנוב, יחד עם ילדיה הקטינים, כרטיסי אשראי מתיבות דואר בעיר נתניה ולבצע בכרטיסים עסקאות. בית המשפט נדרש לאזן בין חומרת מעשיה לבין מצבה הכלכלי והנפשי, וגזר עליה שנת מאסר בפועל, וכן מאסר על תנאי.
הנאשמת, אם לשני קטינים בגילאי העשרה, הורשעה בבית משפט השלום בנתניה במסכת ארוכה של עבירות, שביצעה יחד עם שני ילדיה, שהיו אותה שעה בני 13 ו-15. בכתב האישום נטען, כי האישה נהגה לגנוב כרטיסי אשראי חדשים שנשלחו ללקוחות מתיבות הדואר שלהם, כאשר הצליחה לבצע רכישות בין היתר במסעדות, רשתות ביגוד והנעלה, בתי קולנוע ותחנות דלק, בהיקף כולל של כ 14 אלף שקל.
כמו כן נטען, כי האישה גנבה תיקים בהם נמצאו שני כרטיסי אשראי, באמצעות רכשה מוצרים בשווי של כ 600 שקל.
הנאשמת, שהודתה במעשיה, הורשעה במסגרת הסדר טיעון בעבירות גניבה ומרמה.
תסקיר שירות המבחן שנערך לצורך בחינת מתחם הענישה, העלה, כי הנאשמת, אישה כבת 50, גרושה ואם לבן ובת בני 19 ו 17 בהתאמה, עובדת ומתקיימת מקצבת ביטוח לאומי. היא עלתה ארצה עם הילדים בשנת 1997, לאחר שברחה מסיבות לא ברורות מארץ מוצאה. היא וילדיה אינם בקשר עם האב. עוד נמסר, כי המשפחה מוכרת לגורמי הרווחה בשל קשיי התפקוד של הילדים במסגרות הלימודים.
המדינה ביקשה להחמיר בענישת הנאשמת, נוכח מעשיה השיטתיים, שבוצעו לאורך חודשים ארוכים, תוך פגיעה באינטרס החשוב של הגנה על שירותי הדואר ועל אמון הציבור בשירותיו. עוד טענה, כי יש לראות בחומרה את שיתוף הילדים הקטינים במעשים.
סניגור הנאשמת, עו"ד יורי קורנברג, הזכיר את הודאת הנאשמת, שחסכה זמן שיפוטי יקר ואת לקיחת האחריות על מעשיה. הנאשמת עצמה, הביעה חשש כבד מהאפשרות כי יוטל עליה עונש מאסר, שלדבריה עלול להביא להתדרדרות נוספת במצבם של ילדיה.
למרות האמפתיה- תישלח למאסר בפועל
השופט חגי טרסי ציין, כי לא ניתן להתעלם מכך שמדובר במעשים שבוצעו במשך פרק זמן ארוך, תוך פגיעה באינטרס הציבורי, והוסיף כי יש מידה בלתי מבוטלת של חומרה לכך שהנאשמת חשפה את ילדיה, בני 13-15 באותה תקופה, להעמדה לדין פלילי.
עם זאת, קבע השופט כי יש להתחשב גם בכך שהנאשמת נעדרת עבר פלילי, וזו הסתבכותה הראשונה בפלילית, כמו גם בהודאתה ונטילת האחריות על מעשיה. עוד העלה השופט את עניין הקשר העמוק בין הנאשמת לילדיה ולתלות הרבה שלהם בה.
לאחר איזון בין השיקולים השונים, קבע השופט כי לא ניתן להסתפק במקרה זה במאסר שיבוצע על דרך של עבודות שירות, ואין מנוס משליחת הנאשמת לריצוי מאסר בבית האסורים, וזאת על אף האמפתיה הטבעית שניתן לחוש כלפי אישה בגיל העמידה, המתמודדת כאם חד-הורית לשני קטינים, עם קשיי פרנסה, חינוך וקליטה בארץ שאינה מולדתה.
לפיכך נגזרו על האם כאמור, 12 חודשי מאסר בפועל, 10 חודשי מאסר על תנאי בעבירת רכוש מסוג פשע ועוד 5 חודשי מאסר על תנאי בגין ביצוע עבירות רכוש מסוג עוון, או עבירה לפי חוק כרטיסי חיוב.
"בית המשפט שגה- במקרה זה היה מוצדק להתחשב במצבה האישי המיוחד של הנאשמת ולהקל עליה משמעותית", אומר עו"ד ניר יסלוביץ', העוסק בתחום הפלילי.
לדבריו "גם האינטרס הציבורי לא יצא נשכר, שכן בית המשפט התעלם מהנזק הבלתי הפיך שעלול להיגרם לנאשמת ולילדה הקטינים מעצם שליחתה למאסר ממושך, שכן סביר להניח שהיא תשתחרר במצב נפשי רעוע, שישפיע לרעה גם על הילדים".
לגזר הדין הדין בעניין מדינת ישראל נ' פלונית
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.