נזילות חמורות וקילופי צבע: אלה רק חלק מכשלי הבניה להם טענו בני הזוג. שופטת פסקה לטובתם את עלות תיקונם בתוספת פיצוי על איחור במסירה, עוגמת נפש והוצאות
בני זוג מעוטף עזה ניצחו את הקבלן האחראי על הקמת ביתם: בית משפט השלום בקריית גת קיבל לאחרונה את תביעתם לפיצוי, עקב איחור במסירת הנכס וליקויי בנייה שנמצאו בו. סגנית הנשיא עדי אייזדורפר אימצה חוות-דעת מקצועית שלפיה עלות תיקון הליקויים מסתכמת בכ-220,000 שקל. סכומים נוספים היא פסקה עבור 2.5 חודשי עיכוב בקבלת המפתח, עוגמת נפש והוצאות משפט.
התובעים, בעל ואישה, הם בעלי הנכס שבמוקד התביעה - וילה בגודל כ-220 מ"ר בקיבוץ סעד. הדרך לבית משלהם לא הייתה סוגה בשושנים, אלא רצופה מהמורות ומתחים. זה התחיל ביוני 2011, אז חתמו מול חברה קבלנית על הסכם לביצוע עבודות בניית הבית. סוכם ביניהם שהעבודות יבוצעו בפועל על-ידי קבלן אחר, הוא הנתבע.
בתביעה שהוגשה לבית המשפט במאי 2017 טענו בני הזוג שלאורך כל תהליך הבנייה התגלו ליקויי בנייה רבים. עוד סיפרו שהעבודות בוצעו ללא פיקוח, בהיעדר מנהל עבודה באתר, ובאמצעות עובדים לא מיומנים. בשלב מסוים, לטענתם, איבדו אמון בנתבע ונאלצו להחליפו באחר - זאת אחרי ששילמו לו כמעט מיליון שקל.
ואולם לטענת התובעים, מפח הנפש לא הסתיים עם החלפת הנתבע. לדבריהם, כשנכנסו לבסוף לגור בביתם החדש גילו ליקויים רבים נוספים, כמו נזילות חמורות וקילופי צבע וקירות. בתוך כך טענו בני הזוג שהנתבע, מעבר לאחריותו בנוגע לליקויים, אף איחר בעשרה חודשים במסירת הבית. תביעתם הועמדה על כחצי מיליון שקל.
לעומתם טען הקבלן כי ביצע את עבודות הבנייה בהתאם להסכם וללוח הזמנים אליו התחייב, למעט בתקופות מסוימות בהן נגרמו דחיות בשל נסיבות אובייקטיביות, כמו סגרים וירי טילים על העוטף בשל מבצע "עמוד ענן". עיכובים נוספים נגרמו, לטענתו, בשל התמהמהות בני הזוג בבחירת מוצרים, ודרישתם ממנו לבצע עבודות נוספות.
"טרחה, טרדה ומפח נפש"
בסוגיית ליקויי הבנייה אימצה השופטת אייזדורפר חוות דעת של מהנדס, אשר מונה כמומחה מטעם בית המשפט. על-פי ממצאיו, עלות תיקון הליקויים בתוספת הוצאות נלוות, כגון פיקוח הנדסי ומע"מ, עומדת בסך הכול על 219,529 שקל.
לדברי השופטת מדובר בחוות דעת מקצועית של מי שאינו קשור למי מהצדדים, אשר ניתנה לאחר שהוא ביקר בנכס ובדק אותו לעומק, כך שהיא לא מוצאת לנכון לסטות ממנה אלא, כאמור, לאמצה ככתבה וכלשונה.
אשר לנושא העיכוב במסירה ציינה השופטת שעקב בחירת בני הזוג להחליף את הנתבע בקבלן אחר, הרי שהם אינם יכולים באותה הנשימה לטעון לאיחורו במסירת הנכס, לאחר מועד הפסקת ההתקשרות עימו. בנסיבות אלה היא קבעה שהם הוכיחו רק חודשיים וחצי של איחור, ולא עשרה, באופן המצדיק פיצוי של 8,100 שקל בלבד.
לסיום קבעה השופטת שבעלי הנכס זכאים אף לפיצוי עבור עוגמת נפש, בסך 30,000 שקל. "אין ספק כי ליקויי בנייה, בהיקף כפי שעולה מחוות דעתו של מומחה בית המשפט, מהווים מקור בלתי נדלה למפח נפש ועגמת נפש", כתבה והוסיפה: "לא ניתן להתעלם מן הטרחה והטרדה שנגרמו לתובעים וילדיהם בשל העיכוב בהשלמת תהליך הבניה, אשר עד למועד הפסקת ההתקשרות עם הנתבע לא הושלם".
בסיכום העניין פסקה השופטת לתובעים פיצויים של 257,629 שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 40,000 שקל.
- ב"כ התובעים: עו"ד אלי מויאל
- ב"כ הנתבע: עו"ד שמעון גנון
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.