אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> עושר בלי אושר: תובנות מגירושי עשירי העולם

עושר בלי אושר: תובנות מגירושי עשירי העולם

מאת: עו"ד גילה עיני | תאריך פרסום : 13/06/2021 10:21:00 | גרסת הדפסה

עו"ד גילה עיני | אילוסטרציה: Dmitry Demidko on Unsplash

הפרידה של ביל ומלינדה גייטס והגירושין של ג'ף בזוס ממקנזי סקוט הם דוגמה טובה לחשיבותו של הסכם ממון, גם אם אין לכם בעו"ש 130 מיליארד דולר

כותרות העיתונים הכלכליים ברחבי העולם מתמלאות בדיווחים על הגירושין המתקרבים של ביל ומלינדה גייטס. רבים הופתעו מהצעד כאשר רק לפני כשנתיים וחצי, בראיון שנערך עמו, אמר האיש הרביעי בעושרו בעולם כי ההחלטה על נישואיו למלינדה הייתה ההחלטה הטובה בחייו. את הקמת מייקרוסופט, אגב, דירג גייטס רק "במקום השני".

בני הזוג גייטס מצטרפים לשורה של מיליארדרים שגירושיהם העסיקו את התקשורת בשנים האחרונות כמו גירושי האיש העשיר בתבל, ג'ף בזוס, מאשתו מקנזי סקוט בהליך הגירושין היקר בהיסטוריה, עם סכומים חסרי תקדים של יותר מ-38 מיליארד דולרים (שהלכו וגדלו עם מניית אמזון במקביל להליך המשפטי).

מעניין לראות כי למרות הסכומים הגבוהים וההייפ התקשורתי, גם אנשים "פשוטים" כמונו יכולים ללמוד דבר או שניים מגייטס ובזוס.

איך מחלקים 130 מיליארד דולר?

אחת מהשאלות המרכזיות בגירושי ביל ומלינדה גייטס עוסקת, מן הסתם, בעתיד הרכוש המשפחתי העצום שמוערך בכ-130 מיליארד דולרים. התשובה המשפטית, במפתיע או שלא, דומה מאוד לדיני המשפחה בישראל מבחינת איזון משאבים וחלוקת רכוש.

בני הזוג גייטס לא ערכו הסכם ממון והם מתגוררים במדינת וושינגטון שבה קיימת מדיניות משפטית של "רכוש קהילתי". בדומה לישראל, המדיניות הזו קובעת כי כל הנכסים שנצברו במהלך הנישואין מתחלקים בדרך של מחצה על מחצה, זולת אם בני הזוג ערכו הסכם ממון לפני הנישואין או עורכים הסכם לקראת גירושיהם. בפינה הצהובה נציין שדווח בעיתונות האמריקנית שבני הזוג גייטס ניסחו "הסכם חלוקה" ביניהם שטרם פורסם.

דין אחד לעשיר ולעני

כמו הדין המשפטי של וושינגטון, גם ההסדרים להפרדת רכוש בישראל מבוססים על חלוקה שווה של הנכסים שנצברו במהלך החיים המשותפים, למעט נכסים מסוימים כמו ירושות או מתנות. היינו, הדין שחל על אבי ודינה כהן מהרצליה כמעט זהה לזה שחל על ביל גייטס ומלינדה. 

אולם בעוד שבני הזוג גייטס "יכולים להרשות לעצמם" לקבל החלטות לגבי ההון שברשותם הנאמד בסכומים דמיוניים לחלוטין, עבור הבעל והאישה הישראלים חלוקת הרכוש היא קריטית להמשך חייהם לחוד, ולחיי ילדיהם ורווחתם.

הסכם ממון הוא אפוא צעד חכם ונבון, במיוחד כאשר הצדדים לא מגיעים לחופה כשהם לא "שווים כלכלית". למשל, כשאחד מהם הוא בעל דירה או שיש לו חברה מצליחה שהוקמה לפני הנישואין.

החוק בישראל, חוק יחסי ממון, קובע אמנם כי נכסים שהיו שייכים לבני הזוג ערב הנישואין אינם מתחלקים בפרידתם, אך הניסיון מלמד שלעתים קרובות לא מדובר בשאלה של שחור ולבן. כך לדוגמה, בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה נקבע לא אחת כי נישואין ארוכי שנים יכולים להביא גם נכסים משמעותיים שהיו שייכים לאחד הצדדים אל מצבת הרכוש המשותפת בגירושין.

גם לאנשים רגילים

אז אתם לא ביל גייטס וגם לא ג'ף בזוס, וכנראה שחלוקת הרכוש שלכם לא תדרדר אתכם בדירוג האנשים העשירים ממקום 4 למקום 50. אבל גם עבור "אנשים רגילים" הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב מאין כמוהו, במיוחד בנישואין מאוחרים (פרק ב') או במקרים שבהם ישנם פערים ברורים בין הצדדים. את ההסכם יש לערוך בשום שכל, לאחר ניתוח מעמיק של הנכסים, לאור החקיקה וחשוב מכך – לאור הפסיקה העדכנית המשתנה תדיר. 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ