ניסתה לשים יד על ההון שצבר הגרוש – ונכשלה
האישה, עו"ד בהשכלתה, ביקשה לקבל חצי מ-1.46 מיליון השקלים שהיו בחשבונו הפרטי של בעלה ערב פרידתם. היא נחלה הפסד בשתי ערכאות
בית הדין הרבני הגדול דחה ערעור של גרושה על החלטה המנשלת אותה מכמיליון וחצי שקל אשר היו מופקדים בחשבונו הפרטי של בעלה לשעבר, מהנדס חשמל, ערב פרידתם. בפסק דין שפורסם לאחרונה אישרו הדיינים והרבנים צבי בן יעקב, דוד בירדוגו ומאיר פרימן את החלטת בית הדין האזורי שלפיה מדובר בכספים מלפני הנישואין, שאין לגביהם כוונת שיתוף. מנגד, המערערת עשויה להיות שותפה בבונוסים שקיבל הבעל מחברת "אפל".
המערערת, עורכת דין בהשכלתה, התחתנה בספטמבר 2012 עם המשיב - שטרם היכרותם סיים תואר שני בהנדסת חשמל. הם הביאו לעולם שלושה ילדים. לימים פיתח הבעל תוכנה למסחר אלגוריתמי, אותה מכר בשלהי 2016 לחברה מסוימת תמורת 400 אלף שקל, בתוספת מע"מ. הוא העביר את התמורה לחשבונו הפרטי, אשר יתרתו ערב הפרידה עמדה על 1,460,421 שקל.
בשלב מסוים עלו יחסי הצדדים על שרטון והם התגרשו. ביוני 2024 פסק בית הדין הרבני בשלל הסוגיות הרכושיות שעל הפרק, ובין השאר בעניין יתרת העתק שנותרה בחשבונו הפרטי של הבעל. הוחלט שהיא שייכת לו בלבד, בכפוף לשיתוף בתמורת התוכנה, בנימוק שמדובר בכספים מלפני הנישואין אשר אין לגביהם כוונת שיתוף, בפרט על רקע רצון הבעל בחתימת הסכם ממון טרם החתונה, אפילו שלבסוף הדבר לא בוצע.
היה גם חשבון משותף
האישה סירבה להשלים עם פסק הדין והגישה את הערעור לבית הדין הגדול, כאשר לדרישתה לקבל חצי מיתרת הבעל בחשבונו ערב הפרידה הוסיפה בקשות נוספות, בין היתר לקבלת עשרות אלפי שקלים מבונוסים שקיבל הבעל מחברת "אפל" בשלהי 2020. דייני הערעור דחו את טענתה המרכזית בנוגע לחשבון, אולם הותירו פתח בקשר לסוגיית הבונוסים.
בכל הנוגע לניסיון האישה לשים ידה על הכספים שהיו צבורים בחשבונו הפרטי של בעלה לשעבר ערב מועד הקרע ביניהם, אישררו דייני הערעור את החלטת בית הדין האזורי כי מדובר, הלכה למעשה, בכספים מלפני הנישואין, כאשר הימצאותם בחשבון נפרד - בה בשעה שקיים חשבון משותף, ועל רקע רצון הבעל בהסכם ממון הגם שלבסוף לא נחתם – מעידה על כוונה שלא לשתפם.
אכן, כתבו הדיינים, לאורך חיי הנישואין משך הבעל פה ושם סכומים כאלו ואחרים מחשבונו הפרטי לטובת כלכלת המשפחה, ואולם "מכאן ועד לשיתוף בכספים האחרים, שהופרדו לחלוטין כדת וכדין, עקב היות כספים אלו בבעלותו טרם הנישואין – הדרך לא קיימת". מנגד, לגבי הבונוסים מ"אפל" הובהר כי בית הדין האזורי לא השלים מלאכתו, באופן העשוי לזכות את האישה בחלקם.
צוין, לעניין זה, שמומחה בית הדין האזורי – אשר קבע כי לאישה כלל אין חלק בבונוסים - לא התייחס לטענתה בערעור, כי הגם שהסכום הכספי עצמו התקבל לאחר מועד הקרע, שנקבע לאוקטובר 2020, הרי שב-75% מאותה שנה הם עדיין היו "יחד" לעניין השיתוף בנכסים, באופן שמקנה לה כ-72,500 שקל מהבונוסים. על הרקע הזה התבקשו הבהרות מהמומחה אשר נכון למועד פסק הדין, טרם ניתנו.
בסיכום העניין ערעורה של האישה בקשר לכספי בעלה לשעבר בחשבונו הפרטי נדחה. בקשתה לנכס לעצמה חלק מהבונוסים שקיבל מחברת "אפל" תוכרע בהמשך, על בסיס הבהרות שתתקבלנה מהמומחה.
- ב"כ המערערת: עו"ד וטו"ר צבי גלר, עו"ד וטו"ר נדב טייכמן
- ב"כ המשיב: עו"ד אלי אביטן, עו"ד וטו"ר יעקב קלמן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.