אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חדלות פירעון >> "ככה זה אצל הבדואים": צ'אנס אחרון לחייב שמתחמק ממכירת נכס לשם כיסוי חובות

"ככה זה אצל הבדואים": צ'אנס אחרון לחייב שמתחמק ממכירת נכס לשם כיסוי חובות

מאת: עו"ד דניאל גולשה | תאריך פרסום : 26/06/2023 12:22:00 | גרסת הדפסה

עו"ד דניאל גולשה (אילוסטרציה: Teodor Kuduschiev on Unsplash).

החייב טען כי המגרש בבעלותו, שהוערך בכחצי מיליון שקל, שווה כקליפת השום שכן התרבות הבדואית אינה מכירה בכינוס נכסים למרבה במחיר. השופט האשים אותו בחוסר תום לב ואיים בביטול ההליך

אב ל-4 מהמגזר הבדואי שצבר חובות עשוי למצוא עצמו בקרוב מחוץ להליך חדלות הפירעון שנפתח בעניינו. זאת על רקע סירובו לשתף פעולה עם מכירת מגרש בבעלותו בכינוס נכסים לצורך כיסוי חובותיו בטענה שהדבר נוגד את הנוהג בחברה ממנה הוא מגיע. השופט ירון גולן מבית משפט השלום בבאר שבע קבע כי מדובר בהתנהלות חסרת תום לב שמסכנת את המשך ההליכים, ושעל החייב לקדם את המכירה אם הוא רוצה לקבל יום אחד הפטר.

החייב צבר חובות של כ-120,000 שקל ובינואר אשתקד ניתן בעניינו צו פתיחת הליכים. בהמשך נמצא כי החייב מחזיק במגרש בניה למגורים בעיר רהט. שמאי שמונה במסגרת ההליך העריך את שווי הנכס ב-523,000 שקל. אלא שהחייב התנגד לשמאות וטען כי בפועל הנכס שווה אפס, או לכל היותר כמה עשרות אלפי שקלים.

בית המשפט מינה את הנאמן ככונס נכסים לצורך מכירת הנכס. לאחר כחצי שנה הודיע הנאמן שלא התקבלו במשרדו הצעות לרכישת הנכס. לטענתו, חוסר ההצלחה בהליך הכינוס נבע מכללים הנהוגים בחברה הבדואית כאשר קרקע נמכרת בכפיה. הנאמן הוסיף כי החייב צבר 15 פיגורים בתשלום החודשי שנקבע בעניינו.

על רקע ההתנהלות הבעייתית של החייב המליץ הנאמן על ביטול ההליך.

מנגד, החייב תירץ את אי עמידתו בצו התשלומים בכך שסבר כי מכירת הנכס היא תכנית הפירעון. בסופו של יום הציע החייב לשלם 60,000 שקל ב-60 תשלומים לצורך קבלת הפטר מחובות.

נדרש תום לב עילאי

השופט גולן דחה את עמדתו המתחמקת של החייב. הוא נימק שחייב בהליך חדלות פירעון נדרש לגלות תום לב עילאי. בהתאם לכך, חייב המונע או מפריע להליכי מימוש של נכס נחשב בדרך כלל לכזה הפועל בחוסר תום לב, וההליך בעניינו עלול להתבטל.

במקרה זה, ציין, החייב אמנם לא פעל באופן אקטיבי לסיכול מכירת המגרש, אלא שהוא גם לא עזר. בנוסף, החייב טען מספר פעמים במסגרת ההליך שהנכס חסר כל ערך. "טענותיו של היחיד בהקשר זה, והנחרצות שבה נאמרו הדברים פעם אחר פעם, גם הן מצביעות על חוסר בתום לבו של היחיד", כתב השופט.

בתוך כך השופט הדגיש שלא יעלה על הדעת כי חייב יקבל הפטר על חובותיו באמצעות תשלום של 60,000 שקל, שעה שהוכח כי הוא מחזיק בנכס ששווה כחצי מיליון שקל. הוא גם הבהיר שהטענה לפיה נכסים של חייבים בחברה הבדואית מוערכים בפחות משוויים האמיתי נדחתה בפסיקת בתי המשפט במקרים דומים.

עוד ציין השופט שהחייב נמנע מלשלם את התשלום החודשי שהוטל עליו במשך תקופה ממושכת של כשנה, מתוך הליך חדלות פירעון הנמשך כשנתיים וחצי. בעניין זה הוא דחה את התירוץ של החייב, שכן הפיגורים החלו עוד לפני שנושא מכירת הנכס עלה לדיון.

השופט קבע שבנסיבות שנוצרו ניתן באופן עקרוני להורות על ביטול ההליך. עם זאת, בהתחשב בהיותו של החייב אב לקטינים ובסכום החוב שיחסית אינו גדול, השופט נתן לחייב צ'אנס אחרון לפדות את זכויותיו במגרש לצורך כיסוי החובות.

הוא הורה לחייב להודיע תוך שבועיים האם בכוונתו לעשות זאת. אחרת, ההליך יבוטל.

  • הנאמן וכונס הנכסים: עו"ד ליאור מרקוביץ
  • ב"כ החייב: עו"ד עודד בוקר
עו"ד דניאל גולשה עוסק/ת ב- חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חדלות פירעון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חדלות פירעון
אם מתעלמים חובות לא נעלמים אלא מתעצמים
עו"ד שרון אורן | צילום: שני גביזון

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ