אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> מושבניקית הבטיחה את המשק לאחד משבעת ילדיה לפני מותה. מחייב?

מושבניקית הבטיחה את המשק לאחד משבעת ילדיה לפני מותה. מחייב?

מאת: עו״ד עידן נייגר | תאריך פרסום : 13/08/2019 09:50:00 | גרסת הדפסה

עורך דין משפחה, מושבניקית הבטיחה את המשק לאחד משבעת ילדיה לפני מותה. מחייב?   אילוסטרציה: Mathias Elle on Unsplash

האם נפטרה מבלי להותיר צוואה. אחד הילדים טען שהמשק צריך לעבור אליו לנוכח הסכם בעל פה שנכרת בינו לבין האם. בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי כתנאי לקבלת המשק עליו לפצות את יתר האחים.

בית המשפט למשפחה בקריית גת הכריע לאחרונה בסכסוך בין שבעה אחים בשאלה מי יירש את המשק של אמם באחד המושבים בארץ. אחד האחים, שגר במשק כל חייו, טען שהאם העניקה לו את המשק בחייה. בהעדר עיגון בכתב להבטחה בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי האח יכול לרשת את המשק אך עליו לפצות את יתר האחים בכ-1.5 מיליון שקל.

האם נפטרה ב-2012. בן אחד מעולם לא עזב את המשק ונותר לגור בו גם לאחר שהתחתן והקים משפחה. לאחר מות האם הגיש הבן תביעה נגד יתר האחים בה דרש להצהיר שהמשק שלו. הוא טען שהיה הסכם בעל פה שבמסגרתו העניקה לו אמו את הזכויות במשק במתנה.

לדבריו, במשך כל שנות מגוריו במשק הוא טיפל באם, דאג לכל מחסורה והיה לה למשענת. הוא ובני ביתו הסתמכו על הבטחתה כי יקבלו את המשק ויש לכבד את ההסכם גם אם ייקבע שאין לו תוקף כלפי המוסדות המיישבים (רמ״י והסוכנות היהודית).

האחים טענו מנגד כי התובע לא מונה כבן ממשיך ולא נעשו פעולות מצד האם למנותו ככזה. לדבריהם, גם לא נכרת כל הסכם בין התובע לאם וגם אם נכרת הסכם כזה הוא לא מחייב אותם.

הם הכחישו את טענות התובע כי האם רצתה להעניק לו את הזכויות במשק במתנה. לטענתם, בין המנוחה והתובע שררה מערכת יחסים עכורה והאם התלוננה בפניהם שהתובע גונב ממנה ומנצל אותה ואף הוגשה תלונה במשטרה כנגדו עקב התנהגותו.

האחים עתרו להחלת חוק הירושה בדרך של מכירת הזכויות במשק לצד שלישי בתנאי שוק חופשי וחלוקת התמורה בין כל היורשים.

שמאי שמונה על ידי בית המשפט העריך את שווי המשק ב-2.25 מיליון שקל.

לא הסכם מחייב

השופטת פאני גילת כהן הבהירה כי זכויות במשק חקלאי ניתן להעביר רק בכפוף להוראות הסכם המשבצת (הסכם משולש בין רמ״י, הסוכנות היהודית והאגודה השיתופית).

לדבריה, על פי הוראות ההסכם, חבר האגודה השיתופית רשאי להעביר את זכויותיו במשק בחייו אך עליו לקבל מראש ובכתב הסכמה לכך מרמ״י ומהסוכנות היהודית. המנוחה לא פעלה בהתאם להוראה זו.

היא הוסיפה כי אמנם, מהעדויות ניכר כי שהמנוחה נהגה להצהיר בפני התובע ולהבטיח לו בהזדמנויות שונות כי המשק שייך לו אך הצהרות אלה לא התגבשו לכדי הסכם מחייב ולא ניתן להכיר בו כ״הסכם פנים משפחתי״ שיש לו תוקף כלפי יתר האחים.

עוד כתבה השופטת כי על פי הוראות הסכם המשבצת במקרה כגון זה בו לא מונה על ידי האם בן ממשיך, הזכויות במשק עוברות בהתאם להוראות חוק הירושה. על פי הוראות אלה המשק יעבור ליורש ״המוכן ומסוגל לקיימו״ ועליו לפצות את היורשים האחרים.

השופטת שוכנעה שדאגתה של האם הייתה לתובע ולעתידו וקבעה כי משיקולי צדק יש להכיר בו כיורש ״המוכן ומסוגל״ לקיים את המשק.

השופטת התחשבה במצבו הכלכלי הירוד של התובע וסיכמה כי הוא יקבל את המשק בתנאי שיפצה את היורשים האחרים בסך של 1,479,000 שקל שאם לא כן תימכרנה הזכויות במשק בתנאי שוק חופשי.

לא ניתן צו להוצאות.

  • ב״כ התובע: עו״ד דניאל מזרחי
  • ב״כ הנתבעים: עו״ד אסף מאור, עו״ד אלי יוגב
עו״ד עידן נייגר עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
הצוואה אמיתית או מזויפת? כך בודקים
אילוסטרציה: alvaro serrano, unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ