אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חדלות פירעון >> חריג: לקה בסכיזופרניה וקיבל פטור מיידי מחובות של 726 אלף ש'

חריג: לקה בסכיזופרניה וקיבל פטור מיידי מחובות של 726 אלף ש'

מאת: עו"ד אסף בן חור | תאריך פרסום : 15/08/2022 09:04:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אסף בן חור | צילום: עדי שמאי, אילוסטרציה: Christian Lue on Unsplash

החובות נצברו בשל אי תשלום מזונות ילדים. השופטת ציינה שלא מדובר ב"פרס" לחייב על התחמקותו מתשלום במשך שנים, אלא הכרה במציאות העגומה של מצבו הנפשי והכלכלי

בבית משפט השלום בראשון לציון ניתן לאחרונה צו שיקום כלכלי לחייב תוך מתן הפטר לאלתר מחובות בסך 726,427 שקלים. מדובר בהחלטה יוצאת דופן, שכן מלוא החוב נצבר בשל אי תשלום מזונות ילדים והחוק קובע שלמעט נסיבות חריגות לא יינתן הפטר על חוב מסוג זה. השופטת דר להב קבעה כי העובדה שהחייב לקה במחלת נפש חשוכת מרפא ואין תוחלת בהליכי הגבייה נגדו מצדיקה את מתן ההפטר.

החייב בן 57, אבא לשני ילדים בגירים משתי נשים שונות מהן התגרש. באוגוסט 2018 בוטל הליך פשיטת רגל בעניינו, בין היתר משום שצבר חוב מזונות כה גבוה ובית המשפט התרשם אז שכל מטרתו היא לחמוק מתשלום בחוסר תום לב.

כחצי שנה לאחר מכן, החייב הוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנעדר כושר עבודה בשיעור 100% לאחר שאובחן כחולה בסכיזופרניה פרנואידית.

באפריל 2020 פתח החייב בהליכי חדלות פירעון שבמסגרתם הוגשו נגדו 5 תביעות חוב בסכום כולל של 726,427 שקלים, מתוכם 699,046 שקלים בגין אי-תשלום מזונות.

הממונה על חדלות פירעון המליץ על ביטול הצו לפתיחת ההליכים משום שמדובר בחובות נכבדים שאינם בני הפטר ואין לחייב נכסים כלשהם שמימושם יביא ערך כלכלי לנושים. עוד הוסיף הממונה כי הוא מתנגד למתן הפטר מחוב המזונות מאחר שלדבריו לדבריו באי תשלום מזונות יש כשל מוסרי-חברתי.

אחת מגרושותיו – לה הוא חייב כ-580 אלף שקל – ביקשה לבטל את הצו לפתיחת הליכים שלדבריה פוגע בה אנושות. לטענתה, החייב משטה בכולם, עובד "בשחור", והצליח במשך שנים להתחמק מצווי מעצר ומהליכי גבייה, כשכל מטרתו היא לא לשלם את המזונות. היא הוסיפה כי לאורך שנים החייב התנכר לבתו ומעולם לא שילם לה מזונות, וכי למשפחתו נכסי מקרקעין בעלי ערך רב שהוא צפוי לקבל.

עורכת הדין של החייב הדגישה כי הוא סובל מסכיזופרניה, מחלת נפש קשה ביותר שממנה אין החלמה ושיקום, וכי הוא מתגורר בהוסטל השייך למדינה ואין לו נכסים משלו. לטענתה, אי תשלום המזונות נבע ממחלתו. לשיטתה, לאותה גרושה שביקשה את ביטול ההליך לא תצמח מכך תועלת, למעט השבעת תחושת הנקם.

דילמה

"ענייננו מעורר דילמה לא פשוטה", ציינה השופטת דר להב. מדובר בחייב שסובל כבר שנים מבעיות נפשיות חמורות. כיום הוא מתקיים מקצבת ביטוח לאומי ומשכר של כמה מאות שקלים ומתגורר בדיור מוגן. השופטת הוסיפה כי בדו"ח פסיכוסוציאלי צוין כי החייב מביע חרדה שמא הליך חדלות הפירעון יבוטל וקיים חשש שיבצע מעשה אובדני.

מנגד, ציינה השופטת, אין חולק שמדובר במי שהשתמט זמן ממושך מתשלום מזונות ולא עשה כל מאמץ לפרוע החוב.

עם זאת, לבסוף הגיעה השופטת למסקנה כי מדובר באחד מאותם מקרים חריגים שבהם ראוי לתת לחייב הפטר לאלתר, גם מחוב המזונות. זאת, מפני שאין מרפא לסכיזופרניה ממנה סובל החייב, ולפי הנתונים שהוצגו, גם לו יימשכו הליכי הגבייה נגדו לא תהיה בכך תוחלת, כפי שגרושתו לא ראתה מההליכים נגדו תוצאה כלשהי לאורך השנים.

"אין לראות בכך משום 'פרס' על התחמקותו רבת השנים של היחיד מתשלום מזונות לילדיו, שאין כל ספק כי יש לגנותה, אלא אך הכרה במציאות הנוכחית העגומה של מצבו הנפשי והכלכלי, שבעקבותיה מן הראוי ליתן לו הפטר, גם בגין חוב המזונות", סיכמה השופטת.

  • ב"כ הממונה: עו"ד גיל בר
  • ב"כ החייב: עו"ד שוש חן נחום
  • ב"כ הנושה (הגרושה): עו"ד ניר ניראל
עו"ד אסף בן חור עוסק/ת ב- חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חדלות פירעון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חדלות פירעון
חזון אחרית הקורונה – מדינה בפשיטת רגל
עו"ד מירית מועלם | צילום: שמרית קרמר
אם מתעלמים חובות לא נעלמים אלא מתעצמים
עו"ד שרון אורן | צילום: שני גביזון

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ