אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> רשלנות רפואית >> זהירות, שתלים דנטאליים: על רשלנות ברפואת שיניים

זהירות, שתלים דנטאליים: על רשלנות ברפואת שיניים

מאת: עו"ד אריאל סיאג | תאריך פרסום : 07/01/2015 17:27:00 | גרסת הדפסה

צילום: יובל סייג

מטופלים רבים שבוחרים לשקם את הפה באמצעות שתלים לא מודעים לסכנות של ההליך, ועלולים למצוא עצמם עם נזקים שתיקונם עולה מאות אלפי שקלים. העלייה בתביעות הרשלנות הרפואית נגד רופאי שיניים משקפת מצב חוקי בעייתי ואזלת יד מצד רופאים רבים. היזהרו.

שיקום מראה הפה באמצעות שתלים הפך לפופולרי בשנים האחרונות, בין היתר בשל ההתפתחות הטכנולוגית והמכשור הרפואי. עם זאת, מטופלים רבים אינם מודעים לסכנות הכרוכות בביצוע טיפול כזה, לסיבוכים האפשריים או לחלופות המסוכנות פחות והזולות יותר, העומדות בפניהם.

שאלות בנושא רשלנות רפואית

כנסו לפורום רשלנות רפואית של פסקדין

עלויות הטיפול בשתלים משתנה בין רופא לרופא ובין אזור המרכז לשאר חלקי הארץ: כך למשל, במרכז הארץ עלות הטיפול עבור שתל אחד ועליו מבנה וכתר באיכות גבוהה, עומדת על 9,000 שקל ומעלה. עבור שיקום כל חלל הפה סכומים אלו יכולים להגיע גם ליותר מ-250,000 שקל.

הנפגעים: בעיקר מבוגרים

לאחרונה, אנו עדים להיקף תביעות הולך וגדל כנגד רופאי שיניים שהתרשלו בביצוע שתלים וגרמו למטופליהם נזקים כבדים, בין היתר בשל חוסר ידע ומיומנות בביצוע ההליך.

הנפגעים העיקריים מטיפולים אלו הם בעיקר אנשים מבוגרים, המעוניינים לשפר את מראה הפה ואיכות חייהם בשיטה זו, אם בהמלצת הרופא או דרך הבטחות ופרסומים שלפיהם מדובר בטיפול פשוט ומובטח להם "חיוך של מיליון דולר".  אלו יוצרים אצל המטופל תחושה כי מדובר בהליך פשוט וקל תוך התעלמות מהסיכונים והסיבוכים האפשריים, כשלמעשה מדובר בהליך כירורגי  שיש לשקול אותו בכובד ראש ממש כמו החלטה לפני ביצוע ניתוח.

החלטה מושכלת

רופאי השיניים מחויבים לקבל הסכמה של המטופל לביצוע השתלים באמצעות חתימה על "טופס הסכמה לביצוע שתלים". אך זאת, לא לפני שהרופא הסביר למטופל מהם סיכויי הצלחת הטיפול בהתחשב במצבו הרפואי, והסיכונים והסיבוכים האפשריים, הכוללים: פגיעה עצבית ואיבוד תחושה בפנים, פגיעה בסינוסים וזיהומים.

על הרופא לאפשר למטופל גם זמן סביר לצורך קבלת החלטה מושכלת לאחר שניתנה לו אפשרות לבחון אותה. החתמת המטופל על הסכמתו להחדרת שתלים על כיסא המטופלים או אי מתן הסבר לפני הטיפול על סיכונים מהווה מעשה תקיפה ופגיעה בזכות המטופל לאוטונומיה על גופו.

בתי המשפט פוסקים פיצויים בסכומים גבוהים ברכיב זה, היכולים להגיע גם למאות אלפי שקלים בהתאם לנסיבות המקרה, וזאת גם אם לא הוכחה כל רשלנות מצד הרופא.

בנוסף, לא כל המטופלים מתאימים מבחינה רפואית לטיפול בשתלים, אם בגלל גורמי סיכון או מחלות רקע.

נורה אדומה: חריגה מהלו"ז

נורות האזהרה צריכות להידלק אצל המטופל כאשר הטיפול חורג מלוח הזמנים שהוצב על ידי רופא השיניים, כאשר קיבוע הכתרים לשתלים אינו מצליח או כאשר קיים כאב שאינו חולף. לרוב, הטיפול לשיקום הפה נאמד לכל היותר לפרק זמן של שנה מיום בו התחיל הטיפול.

כאשר יש חריגה מזמנים אלו מומלץ לפנות למומחה בשיקום הפה שיבחן את מצב השתלים ומיקומם. ישנם מקרים בהם התגלה כי רופא השניים לא ביצע כל הכנה לפני החדרת השתלים ללסת במקום בו היה צורך לבצע עיבוי עצם על מנת שניתן יהיה לחדיר את השתל בצורה תקינה ונכונה ללסת. במקרה שנתקלתי בו התגלה כי הניתוח לעיבוי העצם נכשל אך הרופא המשיך בטיפול מבלי לידע על כך את המטופל.

פיצוי של מאות אלפי שקלים

מטופלים ש"זכו" לטיפול רשלני, לא אחת מוצאים עצמם נגררים שלא בהסכמתם לטיפולים ארוכים וכואבים תוך שהם סובלים מכאבים, דלקות ושלל בעיות בשל טיפול לא ראוי. לא פעם עליהם לעבור ניתוח להוצאת השתלים בשל אי קליטתם או בשל החדרת שתל לקויה.

לאחרונה הוגש לבית המשפט כתב תביעה בו קבע המומחה מטעם התובע בתחום ניתוחי פה ולסת, כי בעקבות הרשלנות הרפואית של רופא השיניים, יש לפצות את התובע ב-350,000 שקל  - עלות הטיפול המתקן. במסגרת תביעה זו גם נקבע כי לתובע מגיעים פיצויים נוספים בגין כאב וסבל, החזר נסיעות, הפסדי שכר ופגיעה באוטונומיה.

תחום ההתמחות עוד לא מוסדר

לעניות דעתי, ההתפתחות בתחום השתלים הדנטאליים פתחה בפני רופאי שיניים רבים שאינם מתמחים בכירורגיה או בשיקום הפה הזדמנות להגדיל את הכנסותיהם, מבלי שצברו ניסיון כירורגי או שיקומי, שלעיתים הוא על גבם וכיסם של המטופלים.  

למרבה הצער, בישראל טרם הוסדר תחום התמחותם של הרופאים בשתלים, וכיום כל רופא שיניים כללי יכול לבצע טיפולים אלו ללא התמחות כלשהי, חרף העובדה כי מדובר בהליך כירורגי לכל דבר ועניין.

נוכח כך, והעלויות הגבוהות של מחירי השתלים, תוך גידול מתמיד במספר המטופלים, מביאים לגידול במספר התביעות וגובה הפיצויים המשולמים לנפגעי רשלנות רפואית שיניים לעומת שנים עברו.

לכן, בטרם ביצוע השתלים חשוב לשאול את הרופא האם קיימות אפשרויות טיפול אחרות, לברר מהי התמחותו ברפואת שיניים וניסיונו בתחום, והאם הוא מבוטח בביטוח אחריות מקצועית במקרה בו יגרם למטופל נזק בעקבות רשלנותו הרפואית.

* עו"ד אריאל סיאג מייצג נפגעי רשלנות רפואית ותאונת דרכים.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום רשלנות רפואית באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום רשלנות רפואית
הסדר הפשרה לנפגעי אלטרוקסין: לא משקף את הנזק לחולים
עו"ד אסף גרינבוים (צילום: סטודיו תומאס)
רשלנות רפואית בהריון ולידה: מדריך
עו״ד אייל בן ישי (צילום: ליאור גולדברג)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ