אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> צוואת המנוח סותרת את ביטוח החיים שלו – מה גובר?

צוואת המנוח סותרת את ביטוח החיים שלו – מה גובר?

מאת: עו"ד תמיר סבאן | תאריך פרסום : 18/09/2022 13:21:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Debby Hudson on Unsplash

אדם מינה את אשתו ובתו כמוטבות בביטוח החיים. לימים התגרש, נישא בשנית ונולדה לו בת נוספת – והוא ציווה את רכושו להן. לאחר מותו ביהמ"ש נדרש להכריע מי זכאיות לתגמולי הביטוח

בתביעה שנדונה בבית המשפט למשפחה בתל אביב עלתה השאלה האם הוראות צוואה גוברות על הוראות ביטוח חיים. אדם רכש פוליסת ביטוח חיים בשנות ה-80 של המאה הקודמת ומינה כמוטבות את אשתו ובתו. לאחר שהתגרש חתם על צוואה בה הותיר את כל רכושו לאשתו השנייה ובתם המשותפת. לאחר מותו טענה האישה הראשונה שהיא זכאית לתגמולי הביטוח ואילו האישה השנייה טענה שלפי הצוואה היא זכאית לכל הרכוש - כולל ביטוח החיים. השופטת לורן אקוקה קבעה שהצוואה משקפת את רצונו העדכני יותר של המנוח.

בשנת 1982 המנוח רכש פוליסת ביטוח חיים. במסגרת זו חתם על טופס מינוי מוטבים בו מינה את אשתו כמי שתקבל את תגמולי הביטוח במקרה של מוות בשיעור 75%, ובתו היחידה תהיה זכאית ליתרה – בשיעור 25%.

אלא שב-1990 המנוח התגרש מאשתו הראשונה, נישא בשנית, ונולדה לו בת נוספת מאשתו השנייה. 

בשנת 2012 הועברה הפוליסה להתנהל בחברת ביטוח אחרת ללא שינוי של המוטבים.

כשנה וחצי לאחר מכן חתם המנוח על צוואה לפיה הותיר את כל רכושו לאשתו החדשה ולבתם המשותפת. ב-2021 הוא נפטר והוצא צו לקיום צוואה.

בעקבות זאת, חברת הביטוח הגישה לבית המשפט תביעה להצהיר מי זכאיות לתגמולי הביטוח - גרושת המנוח ובתה או אשתו השנייה והבת שלה. המבטחת ציינה כי עם העברת פוליסת הביטוח אליה נשלח לכל המבוטחים טופס עידכון מוטבים, אולם המנוח מעולם החזיר הטופס.

הגרושה ובתה טענו העובדה שהמנוח לא עדכן את המוטבים בפוליסה מלמדת על כוונתו שהן יקבלו את כספי הביטוח. לטענתן, הצוואה לא סותרת את זכאותן לפי הפוליסה, שכן לא הייתה בצוואה הוראה מפורשת שלפיה הרכוש כולל את ביטוח החיים הספיציפי.

מנגד אשתו השנייה של המנוח ובתה טענו שהצוואה כוללת הוראה שלפיה הן זכאיות גם לתגמולי ביטוח חיים, ולמנוח היה רק אחד כזה. הן הוסיפה כי בהסכם הגירושים מהמנוח, גרושתו ויתרה על כל זכות כספית נוספת מעבר למה שקיבלה. לשיטתן קביעה המוטבים בצוואה גוברת על פרטי המוטבים שנכתבו בפוליסה.

הצוואה משקפת רצון

השופטת אקוקה ציינה כי העובדה שהמנוח לא עדכן את המוטבים בפוליסה בשנת 2012 כאשר נשלח אליו הטופס, לא בהכרח מלמדת שהתכוון כי הגרושה ובתה תישארנה המוטבות. לשיטתה, בהחלט ייתכן שהמנוח לא טרח לעשות זאת מאחר שהסתמך על הסכם הגירושים או על הצוואה.

השופטת הוסיפה כי המנוח כתב בצוואתו במפורש שהזוכות בצוואה זכאיות גם לכספי ביטוח חיים, ואף ציין בהמשך כי אין לכל אדם אחר זכאות לרשת חלק מרכושו. כמו כן, יש לקחת בחשבון את שנקבע בהסכם הגירושים.

השופטת הסבירה שהצוואה משקפת את רצון המנוח והיא נערכה זמן רב לאחר החתימה על הפוליסה. מהצוואה ניתן ללמוד גם על כוונתו לכלול את כספי פוליסת ביטוח החיים כחלק מנכסי העיזבון.

לפיכך נקבע שתגמולי הפוליסה יועברו לאישתו השנייה של המנוח ובתה.

הגרושה ובתה חויבו בהוצאות בסך 15,000 שקל.

  • שמות באי כוח הצדדים לא אוזכרו בפסק הדין
עו"ד תמיר סבאן עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
5

רציתם אקטיביזם שיפוטי פוליטי? קיבלתם מדינת אין חוק ודיקטטורה שיפוטית

כל משפטן שמסיבות פוליטיות לא מתקומם נגד האקטיביזם השיפוטי הפוליטי אשם בכך שהפסקנו להיות מדינת חוק
4

פוליסת ביטוח חיים וקופת גמל-אינן מודרכות בצוואה

בפסק הדין נראה שכבוד השופטת הסתמכה על הסכם הגירושין וכתב ויתור של הגרושה מהנישואין הראשונים.נראה לי שלא היה מקום לפרשנות הזאת.חברות הביטוח וקופות הגמל זקוקות לוודאות גמורה בכל הנוגע לציון או שינוי מוטבים בפוליסה.החריג יחידי הנראה לי כאשר כלל לא נרשמו מוטבים ואז הגיוני לעבור להוראות חוק בירושה או צוואה.
3

פוליסה עם רישום מוטבים היא כמו שטר הנמצא בידי נאמן שהמצווה רשאי לשנו אך בגוף השטר עצמו

יש חוק לעניין פוליסות והוא מוחרג מהצוואה עצמה, כי הרי אם לא היה מוחרגמדוע צריך בכלל לרושם מוטבים? אפשר היה להסתפק בצוואה או בחוק הירושה בלבד.אייך החלטת בית במשפט מתיישבת אם המותב הראשון לפוליסה היה בנק למשכנתאות? לפי סגנון הפס"ד במקרה הנידון, הבנק לא יכול לקבל במקרה כזה את דמי החוב ישירות מהפוליסה אלא בהליך של תביעת עיזבון תוצאה הסדרית בלתי נסבלת.
2

אולי נראה צודק אך לא בהכרח נכון

להבנתי פסק הדין אינו נכון . המסקנה מאי העדכון איננה נכונה "סביר להניח" איננה ראיה ועובדה שהפוליסה לא שונתה משנשלחה לעדכון. ניתן לשער אולי ש"סביר להניח" שהוא לא רצה לשנות את ההוראות. ואיזו סברה גוברת? ישנה הוראת חוק בעניין....
1

איך פסק הדין הזה מסתדר עם סעיף 147 לחוק הירושה ?

איך פסק הדין הזה מסתדר עם סעיף 147 לחוק הירושה ?
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ