מאת: עו"ד מיכאל מלכה
להחלטה בעניין פלוני נ' פלונית
פושט רגל, שחייב כ- 2.5 מיליון שקל לגרושתו, ביקש הפטר מחובותיו. הגרושה התנגדה בטענה שבעלה לשעבר מעלים כספים בשיתוף פעולה עם בת זוגו החדשה. ביהמ"ש, שהאמין דווקא לפושט הרגל, נענה לבקשתו, בין היתר בשל מצבו הבריאותי הקשה.
בינואר 2009 ובהיותו כבן 62, הוכרז האיש כפושט רגל. את רוב הכספים שהצטברו לחובתו, בסך של כ-2.5 מיליון שקל, הוא חב לגרושתו. החל משנת 2006, שעה שכונסו נכסיו של האיש, הוא החל לכסות לאט לאט את חובו באמצעות תשלום חודשי של 700 שקל.
בשנת 2013, לאחר שלקה במחלה ממארת, ביקש האיש פטור מחובותיו, בין היתר נוכח מצבו הבריאותי. לדבריו, כיום הוא נעדר נכסים והוא עובד למחייתו תמורת כ-3,500 שקל בחודש.
בדיון שהתקיים בדצמבר 2013 בבית המשפט המחוזי בחיפה, הוא הציע להפקיד בקופת הכינוס 40 אלף שקל תוך חצי שנה מיום ההפטר. כדאי להדגיש, כי קבלת בקשת החייב ומתן צו הפטר, משמעותם מחיקת חובותיו כליל.
הנאמן על נכסי החייב וכונס הנכסים הרשמי הסכימו להצעה, בכפוף לכך שכספים להם החייב זכאי, המגיעים לסכום של כחצי מיליון שקל יועברו לנושיו. המדובר בכספים שהוא אמור לקבל תמורת נכס שנמכר וכספים להם הוא זכאי במסגרת תיק הוצאה לפועל בו זכה.
החייב הסכים לתנאים אלה. אלא שגרושתו - הנושה העיקרית שלו - התנגדה להפטר בטענה שבעלה לשעבר מעלים כספים באמצעות העברתם לבת זוגו הנוכחית.
כראייה, היא טענה, שבאופן מחשיד, בסמוך לתחילת היחסים בין החייב לבת זוגו, היא רכשה דירה. לדבריה, הדירה נרכשה מכספי החייב ולכן יש לחקור את בת זוגו.
לכך השיב הנאמן, כי הוא סמוך ובטוח שלחייב אין כיום כספים, מלבד אלו שהצהיר עליהם. לדבריו, הוא בדק את כספי המימון של הדירה, ומצא כי זו נרכשה על ידי בת זוגו של החייב באמצעות משכנתא שנטלה.
לעמדת הנאמן, אין כל צורך לחקור את בת הזוג ולהתחקות אחר חשבונותיה, שכן שומות המס שהגיש החייב כוללות דיווח גם על הכנסותיה, ונראה כי השניים אינם מעלימים מיסים או כספים.
דף חדש
השופט חננאל שרעבי, שהכריז על מתן הפטר לחייב, ציין כי להליכי פשיטת הרגל שתי מטרות: האחת - לאפשר לנושים לקבל את כספם מהחייב באופן יעיל. השנייה - לתת לחייב שהסתבך הזדמנות לפתוח דף חדש. לשם כך מאפשר החוק להעניק לו הפטר מחובותיו.
הפטר, הוסיף השופט, יינתן לחייב שהוכיח את תום ליבו, ולאחר שנבדקו היקף חובותיו, פוטנציאל הפירעון העתידי שלו, עמדת הנושים ונסיבותיו האישיות והבריאותיות.
במקרה זה - מצבו הבריאותי של החייב, התנהלותו התקינה לאורך ההליכים כמו גם העובדה שאין לו נכסים, למעט אלה שהסכים להעביר לנושים - מצדיקים היענות לבקשתו, על אף התנגדותה של גרושתו.
בהקשר זה, ציין השופט, כי הגרושה לא איששה את טענותיה בראיות מבוססות, ולעומתה, ממצאי הנאמן מסירים את החשש להעלמת כספים.
העברת מאות אלפי השקלים להם זכאי החייב, בצירוף הפקדת תשלום של 40 אלף שקל, יניבו, לדברי השופט, כספים לא מעטים בקופת פשיטת הרגל, הרבה מעבר למה שהיו מקבלים הנושים לו היה ממשיך לכסות את חובו בתשלום חודשי של 700 שקל. משכך, הורה השופט, כי בכפוף לקיום התחייבויותיו, יופטר המבקש מחובו.
אנו עדים להחלטה המבטאת את המגמה הגוברת והולכת לאפשר לחייבים לפתוח דף חדש בחייהם. בהקשר זה, חשוב לציין את הרפורמה החדשה והמבורכת בהליכי פשיטת רגל, המאפשרת לחייבים לסיים את ההליך בתוך 18 חודשים בלבד, כמו גם את הגיבוי המלא מרשמי ההוצאה לפועל, אשר אינם מאפשרים לחייבים להנציח את חובותיהם, ומפנים אותם להליכי פשיטת רגל.
להחלטה בעניין פלוני נ' פלונית
* עו"ד מיכאל מלכה עוסק בתחום פשיטת הרגל וההוצאה לפועל.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: הוצאה לפועל
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.