חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

זכאות יהודי בולגריה שגורשו מבתיהם לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים

מאת: שירה הימן, עו"ד | תאריך פרסום : 09/10/2005 13:57:00 | גרסת הדפסה

דנ"א 11196/03 יוסף גרנות ואח' נגד הרשות המוסמכת לפי חוק נכי רדיפות הנאצים

בית המשפט העליון קבע, כי גירוש מאורגן של יהודים מבתיהם בתקופת מלחמת העולם השנייה, שהתבצע מחוץ לתחומי הרייך השלישי ללא ליווי חמוש, עשוי להוות "שלילת חירות" המזכה בתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים. נקבע, כי יש לבחון את זכאותם של העותרים שגורשו מבתיהם שבבולגריה, בהתאם לעקרון זה, בהתייחס לנסיבותיו של כל מקרה לגופו.

חוק נכי רדיפות הנאצים מפנה לחוק הגרמני בעניין הקריטריונים לפיהם תקבע הזכאות לקבלת תגמולים. בית המשפט הישראלי יאמץ את עמדת המשפט הגרמני, אלא אם עמדתו של הדין הגרמני סותרת עקרונות-יסוד במשפט הישראלי, או כאשר בתי המשפט בגרמניה נחלקו באשר לפירושו של החוק הגרמני, שאז ייתן בית-המשפט בישראל פירוש משלו לחוק הגרמני.

ע"פ סעיף 43 לחוק הפיצויים הפדראלי הגרמני, מי שנרדפו מחוץ לתחומי הרייך השלישי, זכאים לפיצויים אם סבלו מ"שלילת חירות" , כאשר שלילת חירות כוללת גם "חיים בתנאים הדומים למאסר". נמצא, כי לא קיימת הלכה חד משמעית בגרמניה בסוגיה זו. ע"פ ההלכה שנקבעה בישראל, ליווי חמוש למגורשים, מהווה סימן לקיומה של שלילת חירות, אך לא נקבע כי גירוש שאינו מלווה בליווי חמוש אינו עולה כדי שלילת חירות המזכה בתגמולים.

השופט חשין קבע בהתאם לזאת, כי מסקנה לפיה המונח "שלילת חירות" מחייב ליווי של משמר חמוש, אינה מתחייבת - לא מן המשפט הגרמני ואף לא מפסיקת בתי-המשפט בישראל.

אמנם, גירוש כשלעצמו אינו מהווה בהכרח "חיים בתנאים הדומים למאסר", אך בהחלט ייתכנו מצבי גירוש בהם נשללה באורח חמור חירות התנועה של המגורש, גם אם לא לווה בליווי צמוד ושוטף של משמר מזוין. ההכרעה בשאלה זו תלויה בנסיבותיו של כל מקרה. פרשנות זו, נובעת אף מגישת בתי המשפט כי יש לפרש את חוק נכי רדיפות הנאצים ברוחב-לב בהיותו חוק סוציאלי מובהק.

במקרה הנדון, גירוש יהודי בולגריה בוצע באמצעות צו אישי שהורה ליהודים לעזוב את בתיהם במועד קרוב, ולהגיע ליעד הגירוש. הרכבות שהובילו אותם ליעד הגירוש היו בד"כ רכבות ייעודיות, ולרוב בקרונות משא של בהמות. יחד עם זאת, נראה שהיהודים לא חוייבו לנסוע ברכבת, וחלקם הגיע ליעד הגירוש באמצעי תחבורה אחרים; כמו כן, לא היה ליווי חמוש למשפחות מבתיהן עד למקום היעד או עד לתחנת הרכבת. לפיכך, נקבע כי קיים קושי להכריע בשאלה אם סבלו העותרים משלילת חירות, וכי יש להחזיר את הדיון בנושא לרשות המוסמכת, שתבחן כל מקרה ומקרה לגופו.

דנ"א 11196/03 יוסף גרנות ואח' נגד הרשות המוסמכת לפי חוק נכי רדיפות הנאצים

למדור נזיקין

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות
קשישה שנפלה ממיטה במרפאה תקבל 80,000 שקל על כאב וסבל
עו"ד עופר מזרחי, אילוסטרציה: warrengoldswain, 123RF
עדר אנטילופות עלה על רכב בספארי: תאונת דרכים?
עו"ד אברהם (בומה) ברחד [אילוסטרציה: Holger Bartholomä on Unsplash]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ