חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

העליון: ניתן להפקיע חלק ממגרש אם אפשר לנצל את יתרת המגרש באופן סביר

מאת: שירה הימן, עו"ד | תאריך פרסום : 26/10/2010 10:25:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין הוועדה המקומית לתכנון ולבניה רעננה נגד קרן תורה ועבודה

האם ההגנה הקבועה בחוק, לפיה אין להפקיע חלק ממגרש, כאשר ההפקעה תגרום להפחתת שווי יתרת המגרש, חלה בגין כל פגיעה שהיא בשוויה של יתרת המגרש, או רק כאשר לא מתאפשר ניצול סביר של יתרת המגרש ולא ניתן לפצות את הנפקע על הפחתת השווי ?

ביהמ"ש העליון קבע בדעת רוב בסוגיה זו בה טרם קיימת הלכה, כי במקרים בהם הפקעת חלק מהמגרש מאפשרת ניצול סביר של יתרתו, רשאית הרשות לבצע את ההפקעה.

סעיף 190(א)(1) סיפא לחוק התכנון והבניה קובע כי לא יופקע חלק ממגרש, כאשר הפקעה זו גורמת להפחתת שוויה של יתרת המגרש, כאשר במקרים אלו, על הרשות המפקיעה לבחור בין ויתור על ההפקעה כולה לבין הפקעת המגרש כולו, ואם תחליט על הפקעת המגרש כולו ,תיאלץ הרשות לשלם את מלוא הפיצויים לנפקע, ולא תתאפשר הפקעה ללא תמורה של 40% מהמגרש, כפי שמאפשר החוק.

בדעת רוב פסקה השופטת ארבל, כי בפסיקה עד כה קיימות גישות שונות - גישה אחת המחייבת את ביטול ההפקעה או את הפקעת החלקה בשלמותה בגין כל הפחתה בשווי יתרת המגרש, ואילו גישה אחרת מפרשת את ההגנה כחלה על מקרים של פגיעה חמורה ביתרת המגרש אשר אינה מאפשרת ניצולה הסביר.

בין גישות אלה, הכריעה כאמור השופטת בעד הגישה המבקשת לקרוא לתוך הסעיף את דרישת הסבירות. נקבע, כי האיזונים החלים בדיני הפקעות מחייבים פרשנות זו, שאחרת בכל מקרה של פגיעה, ולו מזערית שניתן לפצות את הנפקע בגינה, תצטרך הרשות להחליט אם לוותר לגמרי על ההפקעה או לשלם פיצוי עבור כל החלקה. תוצאה זו, כך נפסק, פוגעת באינטרס הציבורי שבהפקעה. סגנית הנשיאה השופט ריבלין הסכים לפסיקה זו.

בדעת מיעוט קבע השופט דנציגר, כי לגישתו האיזון בין האינטרסים הנוגעים להפקעת מקרקעין, יחד עם הצורך בהרמוניה חקיקתית, מחייבים מתן פרשנות דווקנית להוראת הסעיף, כך שהרשות תהיה מנועה מביצוע הפקעה חלקית בגין כל פגיעה ביתרת שווי המגרש , אלא אם תפקיע את המגרש כולו, וכי גם אם ישולמו פיצויים בגין הפגיעה ביתרת המגרש, אין בכך כדי לרפא את הפגיעה בזכות הקניין של הנפקע בעקבות הפקעה.

במקרה הנדון, קיימת חוות דעת שמאית לפיה ניתן לפצות את בעלת הקרקע בשל הפגיעה בצורת המגרש, וניתן להשתמש ביתרת החלקה באופן סביר, ולפיכך, יש לקבוע כי הגנת החוק אינה חלה על המקרה.

לפסק הדין בעניין הוועדה המקומית לתכנון ולבניה רעננה נגד קרן תורה ועבודה

למדור: מקרקעין ובנייה

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
תאגיד המים "סובב שפרעם" ביצע עבודות בקרקע פרטית ללא הסכמת הבעלים
עו"ד מאור אסולין, צילום: פלג אלקלעי [אילוסטרציה חיצונית: Roman Milert, 123rf.com]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ