בג"ץ 6728/06 עמותת "אומץ" נגד ראש ממשלת ישראל
בית המשפט העליון החליט ברוב-דעות של ארבעה שופטים נגד שלושה, לדחות את העתירות לביטול החלטת הממשלה בדבר הקמת ועדת וינוגרד, ולהורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, לבדיקת התנהלות הדרג המדיני והצבאי בתקופת מלחמת לבנון השנייה.
סעיף 8 לחוק הממשלה, מסדיר את סמכות הממשלה למנות ועדת בדיקה ממשלתית לבדיקת נושא או אירוע מסוים המצוי בתחום אחריותו של השר הממנה.
לעניין סמכות הממשלה למנות ועדת בדיקה ממשלתית לבדיקת אירועי המלחמה, קבען שופטי הרוב, כי הסעיף נועד לחזק את כלי הבדיקה העומדים לרשות השרים, ואינו מוגבל א-פריורית לנושאים מצומצמים בהיקפם ובחשיבותם.
לעניין הפגם לכאורה בכך שהגוף הנחקר - הממשלה, הוא שמינה את הגוף החוקר, נקבע, כי העובדה שהגוף הנחקר ממנה את הגוף החוקר, אינה מקימה כלעצמה עילה להתערבות בג"ץ, שכן משלא מועלית כל טענה אישית כנגד חברי הועדה, חזקה כי הועדה עושה מלאכתה נאמנה, וכי היא פועלת באופן עצמאי ובלתי תלוי לחלוטין בממשלה.
לעניין סבירות ההחלטה שלא למנות ועדת חקירה ממלכתית, נקבע, כי הסמכויות הנתונות בפועל בידיה של ועדת וינוגרד והרכב חבריה, מטשטשים את ההבדלים בינה לבין ועדת חקירה ממלכתית, ומשכך, אין מקום לקביעה שיפוטית בדבר חוסר סבירות קיצוני בבחירת הממשלה.
המשנה לנשיא ריבלין הדגיש, כי אין בהימנעות בית המשפט להתערב בהחלטת הממשלה, משום חותם "כשרות" במישור הציבורי, כי אם החלטה זו מבוססת על אי קיום עילה משפטית להתערבות בג"ץ.
השופטת פרוקצ'יה קבעה בדעת מיעוט, כי יש לבטל את מינויה של ועדת וינוגרד, באשר מדובר במינוי פסול הן מבחינת הסמכות העניינית, הן מבחינת ניגוד העניינים בהליך המינוי, והן עקב העדר הסבירות שבהחלטה שלא למנות ועדת חקירה ממלכתית.
בג"ץ 6728/06 עמותת "אומץ" נגד ראש ממשלת ישראל
למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.