נציג הדיירים התחייב בפני "שפיר" שיקדם את המיזם מולה בלבד, ויקבל ממנה שכר בהתאם לקצב ההחתמות. ביהמ"ש ראה בכך התנהלות בלתי תקינה
"אם טובת היזמית תהיה מנוגדת לזו של בעלי הדירות - יהיה עליו להעדיף את הראשונה": השופט אביים ברקאי מבית משפט השלום בתל אביב התריע לאחרונה על ניגוד עניינים חמור בפרויקט פינוי-בינוי רחב היקף בעיר חולון. זאת, על רקע התקשרות מי שטוען להיות נציג הדיירים בהסכם מול יזמית הבנייה "שפיר", לפיו הוא מחויב לקדם את הפרויקט מולה בלבד, תוך קבלת שכר טרחה ממנה בהתאם להתקדמות קצב ההחתמות.
מדובר בפינוי-בינוי רחב מימדים הכולל 17 בניינים ברחובות חנקין וקדושי ברגן בלזן שבעיר חולון. במסגרת הפרויקט עתידות להתפנות 215 דירות. הצדדים להליך טוענים להיות נציגי הדיירים ושלוחיהם. הם אומנם הגישו תביעות הדדיות בעילת לשון הרע, עקב פרסומים כאלה ואחרים מצד שניהם, אך עיקר הדיון נסוב אודות ניגוד עניינים נטען כלפי אחד מהם, ד"ר יחיאל (חיליק) סופר.
לטענת הצד שכנגד, ישראל כהנא, סופר התקשר עם יזמית הבנייה "שפיר" בהסכם לקידום החתמת הדיירים מולה, הצפוי להניב לו הכנסה של מיליוני שקלים. לטענת כהנא, האיש מדרבן את הדיירים לחתום על הפינוי-בינוי מול "שפיר" תוך הפעלת לחץ, איומים והשתקת כל מי שיש לו שאלות לא נוחות וביקורת על התנהלותו.
מנגד טען סופר שכהנא רודף ומטריד אותו מזה זמן רב, וכי הוא פועל בצורה אובססיבית וקנטרנית כשהוא מתקשר לגורמים שונים ומנסה לסחוט מהם מידע. לעומתו, טען סופר, הוא פועל לטובת הדיירים, כשלשיטתו זה נהוג ומקובל ששכר מנהל הפרויקט - טייטל שאימץ לעצמו - משולם על-ידי החברה היזמית. מכאן, לטענתו, שאין הוכחה כי נהג בחוסר יושרה.
7,000 שקל ל-10 דירות
אבל השופט ברקאי דחה את טענת סופר לפיה התנהלותו תקינה ולגיטימית. הוא כינה אותו כ"איש של שפיר" - השלוח שלה ומי שמונה כדי לוודא שהפרויקט ייצא אל הפועל על-ידה בלבד. מסקנתו הייתה שיש בכך ניגוד עניינים מובנה.
בפסק הדין הוזכרו מספר הוכחות לניגוד האינטרסים האמור, מההסכם שנחתם בין סופר ל"שפיר". אחת מהן - הצהרתו לפיה הוא "מחויב להחתים את הדיירים בהסכם" מולה בלבד, "וכי לא יציע ולא יקדם את הפרויקט למול יזם אחר".
אינדיקציה נוספת לניגוד העניינים מצויה, לדברי השופט, בהסכם שכר הטרחה שעל-פיו יקבל סופר מ"שפיר" 7,000 שקל בצירוף מע"מ בגין כל 10 דירות שיחתים. לשון אחרת, הוא עתיד לקבל 140,000 שקל + מע"מ על החתמת 200 דירות מול "שפיר".
"שכר הטרחה שהובטח לד"ר סופר, על מנת שיפעל אך ורק עבור חברת שפיר, מעמיד אותו במצב מובנה של ניגוד עניינים. זאת כאשר, על פניו, לנגד עיניו התמורה שתתקבל מיצירת הקשר בין כל בעל זכויות לבין חברת שפיר. אין מדובר בייצוג עצמאי של בעלי הזכויות בדירות, אלא בייצוג חברת שפיר על מנת שד"ר סופר 'יביא אליה' ורק אליה את בעלי הדירות", נכתב בפסק הדין.
על הרקע הזה נדחתה תביעת הדיבה שהגיש סופר נגד כהנא, כאשר החלטת השופט הייתה אף לדחות את העתירה שהגיש האחרון נגד הראשון. מפני שסכום תביעתו היה גדול יותר, סופר חויב לשלם לכהנא הפרשי הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 שקל.
- ב"כ סופר: עו"ד רון לוינטל
- ב"כ כהנא: עו"ד מימון פאר
לפסק הדין המלא בתיקים ת"א 22191-01-21 ואח'
עו"ד חן רואימי
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.