אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> תקדים: אין לבצע חיפוש בטלפונים של זרים המבקשים להיכנס לישראל

תקדים: אין לבצע חיפוש בטלפונים של זרים המבקשים להיכנס לישראל

מאת: עו"ד שלמה כץ | תאריך פרסום : 17/07/2023 12:42:00 | גרסת הדפסה

עו"ד שלמה כץ | אילוסטרציה חיצונית: Marco López, Unsplash

פסק דין עקרוני בעל השלכות רוחביות קובע כי לרשות האוכלוסין אין סמכות לבצע חיפוש במכשירי טלפון ניידים במעברי הגבול, גם במקרים בהם לטענת הרשות ניתנה הסכמה לחיפוש

השופטת מיכל אגמון-גונן קיבלה לאחרונה ערעור שהגישו בני זוג אזרחי אוקראינה שהגיעו ערב השנה האזרחית החדשה לביקור בישראל ונציגי רשות האוכלוסין ערכו חיפוש בטלפון הנייד של האישה. בעקבות החיפוש נדחתה בקשתם להיכנס והם שולחו חזרה לפולין, מקום מושבם הנוכחי. השופטת קבעה כי חוק הכניסה לישראל והנהלים מכוחו אינם מסמיכים את פקחי הרשות לקחת את הטלפונים הניידים בנקודות הגבול ולערוך בהם חיפוש.

המערערים הם בני זוג שהגיעו לפולין מאוקראינה עקב המלחמה והם גרים ועובדים שם כיום. בסוף דצמבר 2022 הם הגיעו בטיסה לנתב"ג וביקשו להיכנס לישראל לצורך ביקור משפחתי אצל אמה של האישה ובן זוגה הישראלי לו היא נשואה.

עם נחיתתם בשעות הבוקר הם נלקחו לתשאול והטלפונים שלהם נלקחו מבלי שהוסבר להם שהם רשאים לסרב לכך ותוך שנמנעת מהם האפשרות ליצור קשר עם קרוביהם בארץ.

בקרית הגבול ערכה חיפוש בטלפון של האישה. בתכתובות בין האישה לבין אמה נמצא קישור לקבוצות פייסבוק בנושא עבודה בישראל. האישה נשאלה לעניין זה ואמרה שמדובר בהודעה ישנה.

כשדרכוניהם והטלפונים שלהם לא איתם התבקשו השניים לחתום על טפסי ויתור על ייצוג בידי עו"ד והסכמה לשוב על עקבותיהם בטיסה הקרובה. רק בשלב זה בן הזוג של האם הסדיר להם ייעוץ משפטי והוגש ערר דחוף לבית הדין לעררים בתל אביב.

שעה לאחר הגשת הערר התקבלה החלטת בית הדין לדחות אותו תוך שנקבע כי החלטה הרשות אינה חורגת ממתחם הסבירות. במקום לחגוג עם קרוביהם, בני הזוג נאלצו לשוב לביתם בפולין. 

כמה ימים לאחר מכן הגישו בני הזוג את הערעור לבית המשפט. לטענתם, היה מקום להתיר את כניסתם לישראל, והחלטת הסירוב נשענה על ראיות פסולות שהושגו בניגוד חמור לדין, לאחר חיפוש שלא כדין בטלפונים שלהם. 

הרשות לא העלתה טענות לגופו של עניין, ורק ציינה כי היא פועלת להכנת נוהל לעניין חיפוש בטלפונים ניידים. 

חדירה לטריטוריה

השופטת מיכל אגמון-גונן מבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב קיבלה את הערעור במלואו. הייא ציינה שחדירה לא מורשית למידע הנשמר באמצעים דיגיטליים של האדם מהווה פגיעה בזכותו לפרטיות, כמו חדירה לטריטוריה המוחשית הפרטית שלו, ואולי אף מעבר לכך. 

השופטת הבהירה כי נוהל רשות האוכלוסין שנקבע מכוח חוק הכניסה לישראל מגדיר באופן מפורט מאוד את הליך הטיפול בבקשה להכנס לישראל, ומסמיך את בקרי הגבול לבצע פעולות מגוונות במסגרת בדיקת בקשת אדם זר שאינו אזרח ישראלי להיכנס לארץ, לרבות זיהוי, תשאול ואיסוף נתונים.

ואולם, הנוהל אינו מסמיך מי מנציגי הרשות לבצע חיפוש ברכושם של המבקשים להיכנס לישראל, ובעיקר לא במכשירים הניידים שלהם. "כל חיפוש בטלפון נייד בגבול, מהווה פגיעה אסורה בפרטיותו החוקתית של המחזיק בו", כתבה.

היא הדגישה שגם לא ניתן להסכים לפגיעה בזכויות חוקתיות ו"ההסכמה" הניתנת לבקרי הגבול על ידי מי שתלויים במוצא פיהם אם להיכנס לישראל, או להיות מורחקים ממנה, לאו הסכמה היא.

היא סיכמה כי בהעדר כל חוק ונוהל המסדיר זאת – אין סמכות לבקרי הגבול ולכל נציג אחר של הרשות לבצע חיפוש במכשירים ניידים – מחשבים וטלפונים כאחד של המבקשים להיכנס לישראל. לעניין זה אין חשיבות אם מדובר בתיירים, עובדים זרים, מבקשי מקלט או אחרים. 

השופטת הורתה על מחיקת רישום הסירוב בנוגע לבני הזוג והסרת כל מניעה על כניסה עתידית שלהם לישראל.

הרשות חויבה בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 שקל.

  • ב"כ המערערים: עו"ד אסף וייצן ועו"ד נועם גרינצייג ממשרד תומר ורשה - עורכי דין
  • ב"כ הרשות: עו"ד דוד מרגליות מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי)

עו"ד שלמה כץ עוסק/ת ב- הסדרת מעמד בישראל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
יש פתרון פשוט והוגן לכאוס שנוצר בבחירות
עו"ד זאב ולנר | צילום: אסנת רום [אילוסטרציה: Rafael Nir, Unsplash]

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ