תושבי יהודה, שומרון ורצועת עזה יוכלו לדרוש פיצויים המדינה
בג"ץ 8276/05, עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נגד שר הביטחון
הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ קבל את רובה של העתירה אשר הוגשה ע"י ארגונים לזכויות אדם, אשר עתרו כנגד חוקיותו של תיקון מספר 7 לחוק הנזיקים האזרחיים, ובפרט סעיפים 5ב ו-5ג בו. התיקון בסעיף 5ג קובע, כי המדינה לא תהיה אחראית בנזיקין לנזק שנגרם באזור עימות בשל מעשה שביצעו כוחות הביטחון.
לטענת העותרים, התיקון לחוק הנזיקין האזרחיים, המונע את הזכות לתבוע פיצוי גם לנזקים שנגרמו שלא במהלך פעילות לחימה, פוגע במספר זכויות חוקתיות ותוצאתו היא, שהחוק משחרר את כוחות הביטחון מאחריות לכל תוצאות פעולותיהם באזורים שהוכרזו כאזורי עימות.
הנשיא (בדימ') אהרון ברק, קבע כי סעיף 5ג לתיקון מס' 7 לא מקיים את מבחן המשנה השני של המידתיות, על פיו על החוק לנקוט באמצעי שפגיעתו בזכות האדם פחותה. לדבריו: " הוצאתם של מקרי הנזיקין בהם מעורבים כוחות הביטחון, ואשר אין להם היבט לחימתי, לא באה להגשים את התכלית הראויה של התאמת דיני הנזיקין למצבי לחימה. היא באה להגשים תכלית בלתי ראויה של שחרור המדינה מכל אחריות בנזיקין באזורי עימות. בוודאי כך לאור אופייה הרטרואקטיבי של הוראה זו".
נקבע, כי החסינות הגורפת שניתנת למדינה מכוח סעיף 5ג לתיקון מס' 7 משמעה הותרת נפגעים רבים, שלא היו מעורבים בכל פעילות עוינת שהיא, ושלא נפגעו אגב פעולות של כוחות הביטחון שנועדו להתמודד עם פעילות עוינת כלשהי, ללא סעד על הפגיעה בחייהם, בגופם וברכושם. לפיכך, נקבע כי סעיף 5ג לתיקון מס' 7- בטל.
העתירות בכל הנוגע לחוקתיותו של סעיף 5ב לתיקון מס' 7, אשר מתייחס לזכות לפיצויים של נתיני מדינות אויב או חברי ארגון מחבלים- נדחו.
בג"ץ 8276/05, עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נגד שר הביטחון
למדור חוקתי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.