אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> תובעים סדרתיים? בקרוב תצטרכו לקבל רשות לתבוע

תובעים סדרתיים? בקרוב תצטרכו לקבל רשות לתבוע

מאת: עו"ד איתי גורביץ' | תאריך פרסום : 18/03/2018 13:10:00 | גרסת הדפסה

עורך דין, תובעים סדרתיים? בקרוב תצטרכו לקבל רשות לתבועאילוסטרציה: Weerayut Ranmai, www.123rf.com

הצעת חוק חדשה שמקדם משרד המשפטים מבקשת לאפשר הוצאת ״צו חוסם״ כלפי מי שהוגדר ״תובע טרדן״. המשמעות: הגבלת חופש הפנייה לערכאות של אותו אדם. מהן יתרונות ההצעה והיכן הסכנות?

בתי המשפט נתקלים לא אחת בתובעים שמגישים אין ספור תביעות, שרובן ככולן נדחות. התופעה גובה זמן שיפוטי יקר ומשאבים ציבוריים. הצעת חוק שהונחה לאחרונה על שולחן הכנסת מבקשת ליישם פתרון מערכתי להתמודדות עם הבעיה.

הצעת החוק מגדירה ״בעל דין טרדן״ כמי שיוזם הליכים משפטיים באופן שגרתי, לעיתים נגד אותו נתבע ולעיתים נגד אחרים. לפי מנסחי ההצעה ״מדובר בהליך מציק או טורדני הנעדר על פניו סיכויי הצלחה כלשהם״.

תביעות סרק או תביעות טרדניות עשויות להיות מוגשות על ידי בעלי דין בתגובה להפסד בהליך קודם. יש גם מצבים בהם אנשים מאמצים לעצמם את ההתדיינויות בבתי המשפט כסגנון חיים ומגישים תביעה אחר תביעה מבלי שיש קשר ביניהן.

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי הזמן השיפוטי הרב המוקצה לטיפול בהליכים אלה מעכב טיפול בהליכים אחרים. בנוסף, התנהלות זו גורמת לנטל כלכלי ניכר על הקופה הציבורית. כתוצאה מכך, נפגע אמון הציבור בבית המשפט ובטווח הארוך הדבר עלול לפגוע ביוקרתו.

הפתרון המוצע הוא הוצאת ״צו חוסם״ כלפי התובע הסדרתי. לפי הצעת החוק, נתבעים שהוגשו נגדם 3 תביעות או יותר על ידי אותו בעל דין וכן הנהלת בתי המשפט באישור היועץ המשפטי לממשלה רשאים לפנות בבקשה להוצאת ״צו חוסם״ כנגד התובע הסדרתי. תובע שהוגשה נגדו בקשה כזו יקבל הזדמנות להשמיע את טענותיו ולאחר מכן תתקבל החלטה.

את הבקשה להוצאת צו חוסם ניתן להגיש לנשיא בית המשפט העליון וכן לנשיאי בתי המשפט המחוזיים ובתי משפט השלום. ההבדל הוא בתחולת הצו: בעוד נשיא בית המשפט העליון מוסמך להגביל את פניית התובע לכלל הערכאות, צו חוסם שהוצא בבית משפט שלום או מחוזי תחול באותו מחוז או בית משפט בהתאמה.

את הצו החוסם ניתן להוציא לתקופה של שנתיים, שיכולה להיות מוארכת לתקופה של עד 5 שנים סך הכל. אדם שהוצא נגדו צו כזה לא יוכל להגיש תביעה אלא ברשות בית המשפט שבסמכותו לדון בתביעה. ״רשות תינתן אם בית המשפט שוכנע שהתביעה מגלה עילה ואין בה משום שימוש לרעה בהליכי משפט״, נכתב בדברי ההסבר.

ריטואל חוזר

אחת הבעיות המרכזיות שמעוררת הצעת החוק היא הפגיעה בזכות הפנייה לערכאות שהוכרה בפסיקה כחלק הזכות לכבוד המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

בדברי ההסבר יש התייחסות לקושי זה ונכתב כי זכות הפנייה לערכאות אינה בלתי מוגבלת והיא כוללת גם את זכותם של מתדיינים אחרים לקבל סעדים מבית המשפט, זכות שלעיתים נפגעת בשל התביעות הסדרתיות.

עוד נכתב כי הגבלת הגישה לערכאות של תובע סדרתי תיעשה רק במקרים בהם ברור שהוא ״תובע טרדן״ המנצל פעם אחר פעם את הליכי המשפט.

״על בית המשפט להשתכנע כי מדובר בדפוס פעולה רוטיני ושיטתי של ניצול לרעה של הליכי המשפט אשר יוזם ההליך אינו בוחל לעשות בו שימוש פעם אחר פעם, כמעין ריטואל החוזר על עצמו״, סיכמו מנסחי ההצעה.

לקריאת ההצעה לתיקון חוק בתי המשפט (תובע טרדן) התשע״ח-2018

עו"ד איתי גורביץ' עוסק/ת ב- חוקתי ומנהלי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ