עובדת כללית במפעל "טבעול" טענה כי לקתה במחלת נשימה בעקבות חשיפתה לחומרי ניקוי ואדי טיגון. בית הדין ציין שהאישה סבלה מהמחלה זמן רב לפני שהחלה לעבוד, אך עם זאת, קבע כי אין ספק שהחשיפה החמירה את מצבה.
האישה, אם לחמישה ילדים, עלתה לישראל מאתיופיה בשנת 1984, וסמוך לעלייתה אובחנה עם מחלת ריאות כרונית.
נפגעת בתאונת עבודה?
פנה ל-עו"ד ביטוח לאומי
בשנת 1997 היא התקבלה לעבוד במחלקת האריזה של מפעל "טבעול" בקיבוץ לוחמי הגטאות, ובמשך 11 שנים עבדה שם, לדבריה, בין חמישה לשישה ימים בשבוע. היא מילאה תפקידים שונים, בהם אריזת שניצלים סמוך לתנור הטיגון ועבודות ניקיון.
לטענתה, עקב חשיפה לאדי טיגון ולחומרי ניקוי מסוימים, היא החלה לסבול משיעול ומקוצר נשימה, ובשנת 2005 אף אושפזה בבתי החולים "רמב"ם" ו"כרמל".
רופאה תעסוקתית של קופת חולים כללית המליצה ל"טבעול" להמשיך להעסיק את האישה אך ורק בעבודות אריזה, ללא מאמצים גופניים או חשיפה לחומרים המגרים את דרכי הנשימה, והמפעל פעל בהתאם להמלצה.
בשנת 2012, ולאחר שביטוח לאומי דחה תביעה להכיר בה כנפגעת עבודה, פנתה העובדת לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה כדי שביטוח לאומי יכיר בפגיעה בריאותיה ובמערכות הנשימה, כמחלת מקצוע וכתאונת עבודה. האישה ביססה את טיעוניה על עיקרון המיקרוטראומה, שלפיו החשיפה המתמשכת לאורך השנים לאדי הטיגון וחומרי הניקוי היא שגרמה למחלותיה.
בתגובה, טען ביטוח לאומי כי מצבה נובע מתהליך תחלואתי הנובע ממחלתה הכרונית וללא כל קשר סיבתי לתנאי עבודתה ב"טבעול".
מומחית רפואית שמינה בית הדין קבעה כי התובעת לא נחשפה ישירות לחומרי ניקיון חריגים, ואם נחשפה, הייתה זו חשיפה מזערית שכלל לא השפיעה על התפתחות מחלתה.
עם זאת, המומחית ציינה כי לא ניתן לשלול בוודאות החמרה במצבה הרפואי של התובעת על רקע תעסוקתי, וכי לא ידוע לה מה גרם בפועל למחלת התובעת.
צריך עוד מומחה
לאור אי הבהירות בחוות דעת המומחית, ולמורת רוחו של ביטוח לאומי, מינתה סגנית הנשיא השופטת איטה קציר מומחה רפואי נוסף, שאמנם ציין כי מצבה של התובעת נובע בעיקר מתהליך תחלואתי ממושך, אך עם זאת, העריך כי חשיפת התובעת לגירויים במקום העבודה תרמה להחמרה במצבה.
השופטת קיבלה את חוות דעת המומחה ובהתאם לה דחתה את התביעה להכיר במצבה של התובעת כמחלת מקצוע. עם זאת, לנוכח ההחמרה במצב התובעת – כפי שקבע המומחה – פסקה השופטת שבהחלט מדובר בתאונת עבודה על פי עיקרון המיקרוטראומה.
לפיכך, הורתה על ביטוח לאומי לזמן את התובעת בהקדם לוועדה רפואית לצורך קביעת דרגת הנכות שלה ומשם לקציבת הגמלה החודשית. הביטוח הלאומי ישלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסך 5,000 שקל.
- ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
* עו"ד ילנה שיפרין (גזונטרמן) עוסקת בליווי נפגעי עבודה בהליכים מול ביטוח לאומי
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.