ידיעה בלעדית של פסקדין, שפורסמה גם ב-
לפסק הדין בעניין פלונית נ' מדינת ישראל- משרד הדתות ואח'
אשה ביקשה להיטמן בסמוך לבנה המנוח ורכשה את חלקת הקבר הצמודה לקברו. כ- 13 שנים לאחר מכן, היא נדהמה לגלות, כי החלקה נתפסה ואדם זר נקבר בה. בעקבות הגילוי נפלה האשה לדיכאון עמוק ובקשה לתבוע את בית העלמין בגין נזקיה. מה נפסק?
באפריל 1994, כשנתיים לאחר שבנה המנוח מת בהתאבדות, ביקשה אשה להיטמן לצד בנה לאחר הגיעה לאחרית ימיה ושנותיה. לפיכך, רכשה האשה את חלקת הקבר הסמוכה לזו של בנה, וניתנה לה תעודה המציינת את מספר הגוש והחלקה.
באזכרה שהתקיימה לזכרו של הבן המנוח, כ- 13 שנים מאוחר יותר, גילתה האם למרבה התדהמה, כי בחלקת הקבר שרכשה, נקבר אדם אחר. לאחר שפנתה המשפחה אל משרד הדתות (הגוף האמון על בתי העלמין במדינה), נאמר להם כי אכן נפלה טעות אנוש ברישום חלקת הקבר, והוצעה לגברת חלקת קבר קרובה אך לא צמודה לקברו של בנה.
האם החליטה לתבוע את משרד הדתות, מכיוון שלטענתה, רשלנותו במסירת חלקת הקבר לאחר גרמה לה נכות נפשית בשיעור של כ- 30%, זאת משום שנשללה ממנה האפשרות להיטמן לצד בנה.
בדיון שהתקיים בבית משפט השלום באשקלון, לא הכחיש משרד הדתות את הטעות, אולם ציין כי מאחר שהוכשרה עבור התובעת חלקת קבר בצמוד ומאחורי חלקת בנה המנוח, היא זכאית לפיצוי סמלי בלבד. זאת, משום שלטענת הנתבעת, מצבה הנפשי של התובעת הינו תוצאה של מספר גורמים ואין לשייכם דווקא לעניין הקבורה.
השופט עידו כפכפי פתח את דבריו והדגיש את תום לבו של משרד הדתות, שטרח והציע שני פתרונות של הקצאות חלקות קבר במרחק קצר מהקבר אותו רכשה התובעת.
"העיסוק בנושא השכול הינו סובייקטיבי מטיבו וקשה לשפוט את הצורך בקבורה בצמוד לקרוב שנפטר במשקפי התבונה", ציין השופט.
אובדן חלקת הקבר- אירוע טראומתי מאד
בחוות דעת שהציג מומחה מטעם בית המשפט, נמצא כי אובדן חלקת הקבר היה אירוע טראומטי מאד עבור התובעת. הוא הוסיף, כי רכישת חלקה הצמודה לקברו של בנה המנוח הינה נסיון להכות על חטא ואמצעי להתמודד עם רגשות האשם שאפפו אותה עם מותו. לקיחת אמצעי זה, הביאה את האישה ליפול אל תוך מרה שחורה.
המומחה קבע כי נכותה הכוללת של התובעת עומדת על 50% כאשר יש לייחס לאירוע בבית הקברות נכות בשיעור של 10%.
השופט קיבל את חוות דעתו של המומחה, וקבע כי משלא הוכחו הוצאותיה הרפואיות של התובעת, נראה כי הנזק היחיד שנגרם לה ובגינו היא זכאית לפיצוי הינו נזק לא ממוני- פיצויים עבור כאב וסבל.
"מדיניות משפטית ראויה מחייבת מתן פיצוי משמעותי בגין עוגמת נפש שנעוצה בענייני אבלות ומנגד אין לנעניק פיצויים מופרזים המאדירים את האבל ומעלים חשש ליצירת רווח מהאובדן" כתב השופט.
השופט הזכיר את נסיונות הנתבעת למצוא לתובעת חלקת קבר חלופית, אך ציין כי מאמצים אלה מתחייבים מתוקף תפקידה והתחייבותה החוזית לתובעת.
לפיכך, למרות שהתובעת ביקשה 250 אלף שקל, נפסקו לה פיצויים של 50 אלף שקל בלבד. כמו כן, נפסקו לטובתה הוצאות שכ"ט מומחים ועו"ד בסך 10,000 שקל.
לפסק הדין בעניין פלונית נ' מדינת ישראל- משרד הדתות ואח'
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.