אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> נזקי גוף ותאונות >> נפגעתם בתאונה, מי ישלם לכם – הנתבע או ביטוח לאומי?

נפגעתם בתאונה, מי ישלם לכם – הנתבע או ביטוח לאומי?

מאת: עו"ד עמית אוריה | תאריך פרסום : 10/06/2015 10:03:00 | גרסת הדפסה

צילום: סטודיו תומאס

נפגעתם בתאונת דרכים או עבודה? ייתכן שאתם זכאים לגמלאות מביטוח לאומי. לצד זאת אתם מעוניינים בפיצוי מהנהג הפוגע או מהמעסיק. אלא שלא ניתן לקבל "גם וגם", וגמלאות ביטוח לאומי יופחתו מסכום הפיצוי בתביעה הנזיקית. כיצד נחשב את הניכוי?

אדם נפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. הוא פונה לביטוח לאומי, מגיש תביעת נכות, מופיע בפני ועדה רפואית ונקבעת לו נכות בשיעור של 30%. הוא מקבל תשלום על נזקי העבר וכן גמלה חודשית לפי 30% משכרו טרם התאונה. נניח ששווי הגמלאות שהאיש קיבל ויקבל על התאונה עומד על 400,000 שקל.

לייעוץ בענייני נזיקין:

פנו ל- עו"ד דיני נזיקין

לאחר מכן, אותו אדם מגיש תביעה נגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו נהג. לאחר בירור התביעה, ביהמ"ש קובע כי הנזק שנגרם לתובע בתאונה עומד על 700,000 שקל. התובע חש מרוצה ומרגיש שקיבל פיצוי הולם. אלא שאז להפתעתו הרבה מתגלה לו כי מן הסכום שפסק ביהמ"ש יש לנכות את תגמולי ביטוח לאומי, כך שבסופו של יום הוא יקבל מהמזיק 300,000 שקל בלבד.

דוגמה זו ממחישה את העובדה שהגמלאות המתקבלות מביטוח לאומי על אותה נכות שבעטיה הוגשה תביעה נזיקית, מנוכות מהפיצוי שנפסק בביהמ"ש. הדבר נעשה על מנת למנוע מצב שבו אדם שניזוק יקבל כפל פיצוי והמזיק ישלם פעמיים, שכן ביטוח לאומי יגיש נגדו תביעת שיפוי בגין הגמלה שמשולמת על ידו לניזוק, כלומר תביעה כנגד המזיק לקבלת החזר הכספים ששולמו וישולמו ע"י הביטוח הלאומי לתובע.

אחוז הניכוי כאחוז האחריות

במקרה שבו ביהמ"ש מייחס למזיק רק חלק מהנזק, ינוכה מתוך תגמולי ביטוח לאומי רק החלק היחסי המשקף את שיעור האחריות של המזיק.

למשל, נניח שבית המשפט העריך את שווי הנזק במיליון שקל, והשווי של גמלאות ביטוח לאומי הוא 500,000 שקל. אם נקבעה אחריות מלאה של המזיק, גם הניכוי של הגמלאות יהיה מלא והפיצוי יעמוד על 500,000 שקל.

לעומת זאת, אם נקבע כי מתוך הסכום של מיליון שקל, המזיק נושא באחריות רק ל-60% מהנזק (כלומר המזיק יחויב לפני ניכוי בפיצוי של 600,000 שקל), ינוכה מהפיצוי רק 60% משווי קצבאות ביטוח לאומי, הווה אומר 300,000 שקל במקום תגמולי ביטוח לאומי מלאים בסך 500,000 שקל.

כך נקבע ברע"א 3953-01 פרלה עמר נ' אליהו חברה לביטוח. על בית המשפט לקבוע לא רק את הנכות שנגרמה עקב התאונה, אלא גם את הנכות הכללית של התובע ולהכפיל את תגמולי ביטוח לאומי ביחס שביניהם.

לדוגמא, אם שיעור הנכות כתוצאה מהתאונה נקבע על 50% ואילו שיעור הנכות הכללית של אותו אדם עומד על 100% ותגמולי ביטוח לאומי עומדים על 500,000 שקל, במקרה זה ינוכו 50:100 כפול  500,000 – בסה"כ 250,000 שקל.

גם במקרים של הצעות פשרה המבוססות על חלוקת אחריות וייחוס אחריות מופחתת לנתבע, או פסיקה הקובעת כי רק שיעור מסוים מהנזק הוא באחריות המזיק, הגמלאות ינוכו באופן פרופורציונאלי לשיעור האחריות שנקבע, כפי שהוצג בדוגמא הקודמת (ע"א 3097-02 שביט מלמד נ' קופת חולים).

עוד  חשוב לדעת, שבמקרה בו הפיצוי שנפסק על ידי בית המשפט נמוך משווי גמלאות הביטוח הלאומי שיש לנכות – כלומר התביעה "נבלעת" על ידי הגמלאות והתובע יוצא לכאורה בלא כלום – הוא בכל מקרה יהיה זכאי למינימום של 25% מן הפיצוי המלא, בתנאי שדיווח על הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי, ובתנאי שהמזיק אינו המעביד.

לצורך העניין, נניח שניכויי ביטוח לאומי עומדים על 1,000,000 שקל ובפסק הדין נפסק פיצוי של 800,000 שקל. לכאורה, לא מגיע פיצוי שכן הניכוי עולה על סכום הפיצוי שנפסק. במקרה כזה ובהתקיים התנאים הנ"ל, התובע יהיה זכאי למרות זאת לפיצוי של 200,000 שקל (25% מ 800,000)

הוראה זו נועדה לעודד ניזוקים לדווח לביטוח לאומי על הגשת התביעה, כך שיוכל להצטרף כתובע נוסף או להגיש תביעה נפרדת נגד המזיק .

לקחת בחשבון את הניכוי  

לסיכום, על התובע לקחת בחשבון כי מן הפיצויים שיפסקו ע"י בית המשפט ינוכה הסכום המהוון של הקצבאות שקיבל ויקבל בעתיד מן המוסד לביטוח לאומי. מתי כדאי לפנות לביטוח לאומי ביחס למועד הגשת התביעה? זוהי שאלה סבוכה העומדת בפני עצמה והתשובה לה תלויה בסוג התביעה (תאונת עבודה, תאונת דרכים, אירוע שאינו קשור בעבודה, גובה הנזק ועוד). לשאלה זו נקדיש מאמר נפרד בקרוב.

* עו"ד עמית אוריה עוסק בדיני נזיקין ותאונות דרכים.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום נזקי גוף ותאונות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ