אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> כמה כסף יקבלו פושטי רגל שהוצאו מביתם עבור דיור חלופי?

כמה כסף יקבלו פושטי רגל שהוצאו מביתם עבור דיור חלופי?

מאת: עו"ד איתן צנעני | תאריך פרסום : 07/12/2017 12:06:00 | גרסת הדפסה

עורך דין פשיטת רגל, כמה כסף יקבלו פושטי רגל שהוצאו מביתם עבור דיור חלופי?עו"ד איתן צנעני [אילוסטרציה חיצונית: serezniy www.123rf.com]

דירתם של בני זוג שצברו חובות כבדים נמכרה לצורך כיסוי חלק מחובותיהם. שופטת ביהמ"ש המחוזי בחיפה נדרשה להכריע באחרונה איזה סכום לפסוק להם לשכירות חלופית, ולמשך כמה זמן.

סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל מעניק לבית המשפט שיקול דעת בקביעת סידור דיור חלופי לחייבים שדירת מגוריהם נכללת בנכסים המשמשים להחזרת חובותיהם. לפי הסעיף, בית המשפט רשאי לקבוע שהסידור החלופי יהיה במציאת דירה  חלופית, בתשלום פיצויים או בדרך אחרת.

בהחלטה שניתנה לאחרונה, השופטת עדי חן-ברק נדרשה להכריע כמה כסף יקבלו חייבים מקריית מוצקין לצורך דיור חלופי, לאחר שפינו את דירתם – 155 מ"ר עם שני מפלסים – לצורך מכירתה שתאפשר להחזיר חלק מהחובות הגדולים שצברו.

השופטת הסבירה כי סעיף 86 שבפקודה מבקש לאזן בין האינטרסים השונים: "מחד מימוש נכסי חייב לצורך תשלום החובות ומאידך הבטחת קורת גג לחייב, ואולם הוא אינו קובע קריטריונים שעל בית המשפט לשקול כאשר עליו להחליט בדבר הסידור החלוף".

שני החייבים בשנות ה-50 לחייהם – היא עובדת ומרוויחה כ-7,000 שקל בחודש, והוא מובטל. במסגרת הליך פשיטת הרגל הוגשו נגדם תביעות חוב על ידי מספר נושים (כולל בנקים), בסכום כולל של מספר מיליוני שקלים.

לאחר הפינוי השניים שכרו דירת ארבעה חדרים בנהריה בסכום של 3,750 שקל לחודש.

הנאמן טען בין היתר כי על החייב ואשתו למצוא דירת שני חדרים, בהתחשב בכך שילדיהם בגרו ועזבו את הבית. הסכום הכולל שהוצע על ידי הנאמן לדיור חלופי עמד על 90,000 שקל, בהתאם לחישוב של 2,800 שקל (דמי שכירות חודשיים) למשך 36 חודשים.

החייבים טענו כי בהתאם להלכה הפסוקה יש להעמיד את הפיצוי בגין הדיור החלופי ככזה שיאפשר להם לשכור דירה עד סוף חייהם (לפי ממצוע תוחלת חיים), ומכאן שיש לחשב פיצוי בהתאם ל-30 שנות שכירות – 1,440,000 שקל לפי חישוב של 4,000 שקל למשך 360 חודשים.

איזון ראוי בין החייבים לנושים

השופטת חן-ברק הסבירה שכשמדובר בחייבים מבוגרים, נעשה חישוב בהתאם לתשלום דמי שכירות למשך תוחלת החיים. אלא שכאן, לאור גילם הצעיר יחסית, השופטת סברה שזה לא המקרה שבו יש לפסוק פיצוי בגין מלוא תוחלת החיים, אלא יש להבטיח להם פיצוי שיאפשר שכירות לתקופה מסוימת, תוך הבטחת איזון ראוי בין הדאגה לרווחתם לבין זכויות הנושים.

כמו כן, השופטת סברה כי "במקרה דנן יש לקחת בחשבון את העובדה כי מדובר בבני זוג שאינם זקוקים לדירה גדולה שכן ילדיהם עזבו את הבית כך שדרישת דמי שכירות עבור דירה בת 4 חדרים אינה מאוזנת ויש לפסוק סכום נמוך יותר שאינו עולה על 3,000 ש'ל בחודש".

בנוסף, השופטת הסבירה שיש לקחת בחשבון את גובה השתכרות האישה, פוטנציאל ההשתכרות של החייב, גילם של החייבים, האפשרות להיעזר במקורות מימון חיצוניים (למשל ילדים בגירים), וכן את התנהלותם של השניים בהליך (העובדה שהחייב שיתף פעולה והעמיד כל נכסיו למכירה בהליך).

בסיכומו של דבר, לאחר ששקלה את הדברים, השופטת החליטה לפסוק לחייבים פיצוי בגין דיור חלופי בסך 125,000 שקל – סכום המגלם שכירות בסך 3,000 שקל למשך כשלוש שנים וחצי.

  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד איתן צנעני עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ