מאת: עו"ד אסי לביא צוקרמן
שוק הניתוחים הפלסטיים מגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה ומשקיע מאמצי שיווק כבירים בשם החלום לשלמות, מבלי לציין - אף לא ברמז - את הסיכונים הכרוכים בדרך אליו. מנותחים רבים נותרו עם תוצאותיהם הקשות של ניתוחים פלסטיים כושלים ועם מפח נפש שילווה אותם למשך שארית חייהם. עו"ד אסי לביא צוקרמן נאלצת לנפץ חלומות.
ד', בחורה בשנות העשרים לחייה, פנתה למכון לניתוחים פלסטיים בגלל שדיים נפולים וגדולים שהכבידו על עמוד השדרה וחגורת הכתפיים שלה. המנתח, המתהדר בתואר פרופ', המליץ לה בכל פה לעבור את הניתוח, ענה על קושיותיה הרבות והציג לה שוב ושוב תצלומים של מנותחות עם תוצאות מופלאות. הוא הסביר לה שהסיכונים התיאורטיים ממש לא רלוונטיים במקרה שלה והאיץ בה לקבוע תור.
לאחר הניתוח הפכו חייה של ד' לסיוט מתמשך: שדיה נותרו כבדים מאוד וצנוחים והתווספו להם צלקות מזעזעות, עד כדי נכות אסתטית בשיעור 30%. גם ניתוח תיקון לא הועיל וד' שקעה בדיכאון קשה.
טשטוש פגמים או טשטוש סיכונים?
ד' לא לבד. מכירים את האישה שניתוח שדיים כושל אילץ אותה לכרות את שדה בשל נמק שגרם המנתח ולבצע ניתוחים רבים לשחזורו? ואת זאת שביקשה לעבור שאיבת שומן קלה מבטנה התחתונה בלבד ונדהמה לגלות שהשומן נשאב מבטנה העליונה וגרם לעיוות בלתי הפיך? ואת זאת שיצאה ממתיחת פנים שהותירה בה עיוות וצלקות בולטות? אלה הן מקצת מתביעות הרשלנות שהגיעו אלי והסתיימו בתשלום פיצויים כספיים משמעותיים למטופלות.
למנתחים יש אינטרס כלכלי בביצוע הניתוח, שלא תמיד עולה בקנה אחד עם טובת המטופלים. במקרים רבים הניתוחים מבוצעים בשיטת 'סרט נע', ללא תכנון מוקדם וללא תאום ציפיות, תוך התחייבות לתוצאות שאינן תמיד ריאליות. בניגוד לחוק, נראה כי רווחת המגמה לטשטש את המידע אודות הסיכונים והסיבוכים,לא פעם מטופלים מוחתמים על טפסי הסכמה בחדר הניתוח ובתנאים שאינם מאפשרים הבנה אמיתית של הסיכונים.
טופס הסכמה לא מבטל את זכות התביעה
בטרם מגישים את התביעה יש לבחון את סיכוייה ואת החומר הרפואי בשבע עיניים. כאשר ברור כי יש עילה מוצדקת, התביעה תוגש ותיתמך בחוות דעת רפואית של מומחה בכירורגיה פלסטית. גם הנתבעים - המכון או המנתח והמבטחת שלהם - יצטיידו במומחה רפואי ויטענו, בוודאי, שהניתוח נכשל בשל סיבוך שהמטופל קיבל עליו הסבר טרם הניתוח; שאין מדובר ברשלנות ושלא ניתנה התחייבות לתוצאה; שהמטופל הוחתם על טופס הסכמה שפורטו בו הסיכונים והסיבוכים ועוד.
חשוב להדגיש: טופס ההסכמה לניתוח, עליו חותמים המנותחים טרם הניתוח, אינו מהווה ויתור על תביעת רשלנות רפואית. הטופס הוא הוכחה, לכאורה, שהמנתח הסביר למנותח את הסיכונים הכרוכים בניתוח והוא תקף רק אם החתימה לוותה בהסבר בעל פה, שניתן לפני הניתוח ואפשר למנותח להבין את הסיבוכים והחסרונות. בכל מקרה, כאמור, הטופס אינו פוטר את המנתח מאחריות ברשלנות.
רגע לפני הסכין
אם אתם עומדים לפני ניתוח פלסטי, הנה כמה המלצות מועילות:
1. ודאו שהמנתח הוא רופא מומחה בכירורגיה פלסטית, בעל תעודת מומחה ממשרד הבריאות. שמות המומחים בכירורגיה פלסטית מופיעים באתר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית.
2. ודאו שלרופא המנתח יש ביטוח אחריות מקצועית. בדיקה כזאת תסנן שרלטנים ותבטיח כיסוי ביטוחי במקרה של רשלנות רפואית.
3. לכל טיפול או ניתוח פלסטי יש סיכונים ותופעות לוואי. פעמים רבות בעלי המרפאה מצניעים מידע זה וכדאי מאוד ללמוד את הנושא היטב ולהצטייד בכל השאלות הרלוונטיות בטרם מגיעים לפגישת הייעוץ. מומלץ גם לעשות סקר שוק אצל כמה מנתחים ולהצליב מידע. רצוי להיעזר גם באינטרנט, שם ניתן למצוא גם המלצות מגוף ראשון.
4. אל תיכנעו ללחצים שמפעילים המכון או המרפאה. עמדו על זכותכם להחליט על הניתוח בשיקול דעת וקחו את כל הזמן שאתם זקוקים לו. אל תשלמו מקדמה "על החשבון" ואל תקבעו תור לניתוח עד שאתם לא בטוחים בו.
* הכותבת היא עו"ד העוסקת בתחום הרשלנות הרפואית
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: רפואה ומשפט
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.