אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> שלי או שלך? מדריך לחלוקת רכוש בגירושין

שלי או שלך? מדריך לחלוקת רכוש בגירושין

מאת: עו"ד אבי לוי | תאריך פרסום : 11/07/2023 15:36:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Calvin Hanson on Unsplash

כשבני זוג מחליטים להתגרש, עליהם לחלק ביניהם את הרכוש המשותף. ברירת המחדל היא חלוקה שוויונית, אולם ניתן לגבש הסכמה אחרת במסגרת הגירושין. במקרים רבים קיים הסכם ממון בין הצדדים ובמצב זה, הנכסים יחולקו על פיו

בוודאי שמעתם על הסדר איזון משאבים בגירושין. זהו הסדר חלוקת הרכוש המופיע בחוק יחסי ממון בין בני זוג הקובע כי כל אחד מבני הזוג יקבל מחצית משווי הנכסים. הצדדים רשאים להתנות על אופן החלוקה הזה בעת הפרידה על ידי גיבוש הסכם חלוקת רכוש שיאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

דרך נוספת בה יכולים בני הזוג להימנע מתחולת החוק היא להסדיר מראש את חלוקת הרכוש במסגרת הסכם ממון, עליו חותמים בני זוג לפני או אחרי הנישואין. המשמעות היא כי בעת גירושין, נחסך מן הצדדים אתגר זה והרכוש יחולק ביניהם על פי ההסכמות שגיבשו ועוגנו בשעתו בהסכם.

מהו הרכוש המשותף?

הרכוש שיש לחלק בין בני הזוג בגירושין הוא הרכוש המשותף שלהם. למה הכוונה? מדובר בכל נכס אשר נצבר לאורך שנות הנישואין. כמובן שסוג והיקף הנכסים תלויים בנסיבות החיים, אולם בגדול ניתן לחלק את הרכוש לארבע קטגוריות. הראשונה היא נכסי נדל"ן ובדרך כלל מדובר על דירת המגורים אשר רכשו יחד בני הזוג. לעיתים יכולים להיות כמובן גם נכסי מקרקעין נוספים כמו קרקע, דירה להשקעה ועוד.

הקטגוריה השנייה היא של נכסי מטלטלין הכוללים בין היתר את כל תכולת הבית, המכוניות של בני הזוג וכיו"ב. קטגוריה שלישית כוללת את הכספים של בני הזוג שנצברו בחשבונות הבנק, לרבות קופות גמל וכדומה. הקטגוריה הרביעית מתייחסת לזכויות הסוציאליות של בני הזוג ובין היתר כספי הפנסיה, קרן השתלמות ועוד. כאמור, יכולים להיות עוד סוגים רבים של נכסים בהתאם למקרה, למשל עסקים, מניות, אופציות וגם נכסי קריירה.

האם מתנות וירושות נכללות בחלוקת הרכוש?

על פי חוק יחסי ממון, מתנות וירושות שהתקבלו במהלך הנישואין וכן נכסים שהיו לבני הזוג טרם הנישואין, נחשבים לרכוש אישי ולא לרכוש משותף. על כן, הם אינם נכללים בחלוקת הרכוש בגירושין. זהו הכלל המנחה אולם כמו במקרים רבים בחיים, לכל כלל יש יוצא מן הכלל. בני הזוג יכולים לנסות ולהוכיח כי נכס אישי של הצד השני הפך בפועל לנכס משותף. אם הצליחו לעשות כן, הרי שיהיו זכאים לחלק מאותו הרכוש.

המשמעות הכלכלית של מהלך שכזה, הנקרא כוונת שיתוף, יכולה להיות עצומה ולכן מטבע הדברים, נוצר לא פעם סכסוך כספי בין בני הזוג. ככל שלא יצליחו ליישב אותו בהסכמה, הם צפויים להגיע לכותלי בית המשפט לאחר הגשת תביעת רכוש. מסיבה זו, בין היתר, זוגות רבים בוחרים כיום לערוך הסכם ממון לפני הנישואין כדי שאם יעמדו בעתיד על מדרגות הרבנות, הם יוכלו להיות שקטים שחלוקת הרכוש לא תהפוך לשדה קרב עבורם.

חלוקת הרכוש בגירושין מלאה בפערי רצונות של בני הזוג וזה רק טבעי. מדובר בצדדים בעלי אינטרסים מנוגדים וכל אחד מהם מבקש לצאת עם יתרון על פני האחר כדי לדאוג לעתידו הכלכלי. כדי להבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים ולהימנע ככל שניתן ממאבק משפטי, מומלץ שכל צד ילווה על ידי עורך דין גירושין מנוסה אשר ישמור על זכויותיו לצד קידום ניסיונות לפשרה.

כדאי לדעת: מכיוון שההשלכות הכספיות של סוגיה זו הן נרחבות מאוד, ייתכן כי מי מבני הזוג ינסה לנקוט בטקטיקות שונות כדי לצאת נשכר, למשל העלמה של מסמכים, הברחת נכסים וכדומה. לכן, אל תוותרו על ייצוג משפטי איכותי ואל תקלו ראש בחשיבותו.

 * עו"ד ומגשר אבי לוי עוסק בכל תחומי דיני המשפחה בדגש על גירושין, ומתמחה בפתרון אלטרנטיבי בסכסוכים

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
"לקחת חלק במעשה הבריאה": מתי ניתן להשתמש בזרע של נפטר?
עו"ד ליטל קוזקוב | צילום: אמיר קוזקוב, אילוסטרציה: Mufid Majnun on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ