אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> אם לשלושה ביקשה שהגרוש ישלם על מגורי הילדים בדירתה – ונדחתה

אם לשלושה ביקשה שהגרוש ישלם על מגורי הילדים בדירתה – ונדחתה

מאת: עו"ד יעקב קסלר | תאריך פרסום : 11/11/2019 15:34:00 | גרסת הדפסה

עורך דין דיני משפחה, "זה נהנה וזה לא חסר": אב לשלושה לא ישלם לגרושתו עבור מגוריהם אצלהעו"ד יעקב קסלר, צילום: אילן פורת, אילוסטרציה: Fabio Balbi, 123rf.com

האם רכשה את חלקו של האב בדירתם המשותפת, וכיום משלמת משכנתא. במסגרת מזונות הילדים האם ביקשה לחייבו גם בדמי מדור. ברוב של שניים מול אחד, נפסק כי האב פטור.

ברוב של שני דיינים מול אחד, בית הדין הרבני האזורי בפתח תקווה דחה את בקשתה של אם לשלושה ילדים, בה ביקשה לחייב את אביהם של הילדים לשלם עבור מגוריהם בדירתה – מה שנקרא "דמי מדור".

האם ביקשה וקיבלה את המשמורת על שלושת הילדים, כיום 10, 14 ו-17. הדירה בה היא מתגוררת עמם היתה שייכת בעבר לשני הצדדים, אולם בשלב מסוים היא רכשה את חלקו של האב.

האב כמובן חויב לשלם מזונות ילדים, הכוללים בתוכם גם הוצאות "אחזקת מדור", כלומר חלק בתשלום החשבונות השוטפים, בנוסף לצרכים אחרים של הילדים.

השאלה שנדונה היתה האם יש לחייבו בדמי מדור על מגורי הילדים, כאשר האם לא משלמת שכירות אלא משכנתא על דירה שכיום היא שלה.

משכנתא היא השקעה

שני דיינים – אב"ד הרב יגאל לרר והרב בן ציון הכהן רבין – קבעו כי בנסיבות שכאלה האב פטור. הרב לרר הבהיר כי בעיניו יש לדחות את טענת האם שלפיה יש לה הוצאה חודשית בגין המשכנתא, וזאת בנימוק שבפועל תשלום המשכנתא הוא כעין "חיסכון", שכן האם צוברת נכס בתמורה לתשלומים, כך שלא מדובר בהוצאה אלא בהשקעה.

בעיקרו של דבר, ולאחר ניתוחים מעמיקים של ההלכה בנושא, הרב לרר סבר כי מדובר במצב של "זה נהנה וזה לא חסר". אין לראות באם כ"חסרה" משום שהמשכנתא אינה דומה לשכירות. לפיכך, בדעת הרוב נקבע כי כאשר להאם אין הוצאות על דירתה, גם אם רכשה אותה בעבר ממיטב כספה, אין לחייב את האב במדור ילדיו.

עוד ציין הרב כי "כאשר מגורי הקטנים גורמים הנאה לאם שהרי גרים עמה לבקשתה, הדר פטור (במקרה זה, הכוונה לאב המחויב במדור הילדים) אף אם הילדים גורמים נזק במגוריהם, שהרי גם גורמים בעצם מגוריהם הנאה לאם המקזזת את הנזק".

לעומת זאת, הרב אריאל ינאי, שגם הוא הסתמך על הלכות מבוססות מן העבר, סבר שיש לחייב את האב בדמי מדור, בין היתר משום זכותה של האם לדרוש "שכירות" מכל מי שמתגורר בדירה שלה (גם אם הדירה היתה נקייה ממשכנתא), כולל ילדיה – שכירות שזכותה לדרוש מאביהם את חלקה.

הרב ינאי אף הוסיף "נקודה מוסרית מסוימת", כשציין כי האם בחרה לרכוש את חלקו בדירה על מנת לספק לילדיה מדור של קבע ולהשאיר אותם בסביבתם הטבעית. בעיניו, אין חשיבות לכך ש"על הדרך" מדור זה גם מסייע לה להגיע לדירה משלה.

אולם כאמור דעה זו נותרה במיעוט, ונפסק כי האב לא יצטרך לשלם דמי מדור כחלק מהמזונות עבור ילדיו.

  • ב"כ התובעת: טו"ר נסים אברג'ל
  • ב"כ הנתבע: טו"ר יעקב קלמן, עו"ד עפרה בריל
עו"ד יעקב קסלר עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
נאמנות: למי זה טוב ולמה?
צילום: איציק שוקל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ