אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ויתרה על הרכוש בהסכם של השרעי ואח"כ תבעה אותו בבימ"ש

ויתרה על הרכוש בהסכם של השרעי ואח"כ תבעה אותו בבימ"ש

מאת: עו"ד ענת לביא | תאריך פרסום : 11/07/2017 14:27:00 | גרסת הדפסה

[אילוסטרציה חיצונית gajus, 123rf.com]

לפני כ-3 שנים אישר בית הדין השרעי הסכם גירושין במסגרתו האישה ויתרה על חצי מביתה ועל יתר זכויותיה. נסיונה לתבוע חצי מהרכוש למרות ההסכם צלח בבית המשפט למשפחה אך כשל במחוזי.

בית המשפט המחוזי בחיפה ביטל באחרונה את החלטת בית המשפט לענייני משפחה שקבע כי אישה זכאית לתבוע חצי מהרכוש של בעלה אף שוויתרה עליו בהסכם גירושין שאושר בבית הדין השרעי. השופט סארי ג'יוסי קבע כי אם האישה רצתה לערער על תוקפו של ההסכם היה עליה להגיש תביעה מתאימה לבית הדין הדתי.  

בני הזוג, השייכים לעדה המוסלמית, התגרשו בשנת 2014 בהסכם גירושין שאושר בביה"ד השרעי, ולפיו האישה ויתרה על כל זכויותיה ורכושה. בני הזוג היו נשואים 12 שנה ונולדו להם שלושה ילדים, שניים מהם בגירים כיום.

כשנה וחצי לאחר הגירושין – באפריל 2016 – הגישה האישה תביעה בבית המשפט למשפחה בחדרה, בה ביקשה להצהיר על בעלותה בחצי מהנכסים הרבים הרשומים על שמו של בעלה לשעבר.

בתגובה, הבעל ביקש לדחות את התביעה על הסף לנוכח העובדה שהתביעה סותרת לחלוטין את ההסכם שאושר בבית הדין השרעי, אך לפני כחצי שנה בקשתו נדחתה בנימוק שסילוק תביעה על הסף ייעשה רק במקרים חריגים וקיצוניים.

על החלטה זו הגיש האיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי, בו טען כי הסכם הגירושין תקף ומחייב, ולמעשה "חוסם" ומשתיק את גרושתו מלהגיש תביעות הנובעות מהנישואין.

לשיטתו, אם האישה רצתה לשנות משהו בהסכם, היה עליה לפנות לבית הדין השרעי בתביעה לביטולו. רק ביטול ההסכם, לטענתו, היה מקנה לה את הזכות להגיש את התביעה הרכושית.

מנגד, האישה טענה בין היתר כי חתמה על ההסכם מבלי לדעת מה כתוב בו ומחוסר אונים מאחר שבעלה לשעבר כפה זאת עליה וסחט אותה, והיא אף ביקשה למנוע סכסוכים במשפחה.

היא הוסיפה כי מרגע שהיא ובעלה לשעבר התגרשו בית הדין השרעי סיים את מלאכתו ואינו מוסמך עוד לדון בענייני הרכוש.

עוד היא טענה כי הסכם הגירושין ואישורו אינם שוללים ממנה את זכויותיה על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג.

תקיפה ישירה

בשלוש מילים: הגשת הבקשה השתלמה. השופט סארי ג'יוסי ביטל את החלטת בית המשפט למשפחה ובמקומה הוציא פסק דין המורה על דחיית תביעתה של האישה, ואף חייב אותה בהוצאות משפט בסך 3,000 שקל.

"הן מהבחינה הלשונית והן מהבחינה המהותית, טענות המשיבה מתמקדות בפגמים שנפלו בכריתת הסכם הגירושין, במעמדו ובתוקפו של הסכם הגירושין ולא בשאלת פרשנותו", כתב השופט, והבהיר שאי אפשר להתעלם מפסק דינו של בית הדין השרעי.

לנוכח טענותיה של האישה, השופט הסביר כי "ככל שחפצה המשיבה לשלול את תוקפו של הסכם הגירושין, עליה לעשות כן בדרך של תקיפה ישירה, היינו הגשת תביעה עצמאית לביטול הסכם הגירושין ולערכאה שאישרה את הסכם הגירושין ונתנה את פסק-הדין".

יתרה מכך, השופט הסביר שאם נפל פגם בהליך אישור ההסכם – למשל שתוכנו לא הוסבר לצדדים או שהצדדים לא חתמו עליו בנפש חפצה – הדרך הנכונה היא הגשת ערעור לבית הדין השרעי הגבוה לערעורים.

  • ב"כ המבקש: עו"ד מוחמד מעלאוי, עו"ד מנהל אבו מנהל
  • ב"כ המשיבה: עו"ד סנא סירייה-חוסיין
עו"ד ענת לביא עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ