אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> בית המשפט הפחית ריבית פיגורים של חייב מזונות

בית המשפט הפחית ריבית פיגורים של חייב מזונות

מאת: עו"ד מורן חיו בוזגלו | תאריך פרסום : 22/01/2020 12:43:00 | גרסת הדפסה

עורך דין לענייני משפחה, בית המשפט הפחית ריבית פיגורים של חייב מזונותאילוסטרציה: dolgachov, www.123rf.com

השופט קבע כי במקרים שבהם בית משפט אישר פריסת חוב והחייב עומד בתשלומים, יש הצדקה להתחשב בו. 

רשם הוצאה לפועל קבע לפני כשנתיים כי חוב מזונות שצבר אב לשלושה יכלול ריבית פיגורים מלאה של כ-44 אלף שקל. לאחרונה בית המשפט למשפחה בקריות קיבל את ערעורו של האב חלקית וקבע כי יישא רק ב-25% משיעור ריבית הפיגורים הרגילה. השופט ניר זיתוני ציין כי מאחר שהאב עומד בצו התשלומים שנקבע לו לאחר שבית המשפט אישר את פריסת החוב, אין עוד הצדקה להטיל עליו את הריבית המלאה, שבמהותה נועדה להעניש חייבים שלא משלמים בזמן.

האב חויב במזונות ב-2011 (תחילה ב-4,500 שקל ולאחר מכן הסכום ירד בהדרגה בשל מצבו הכלכלי) אך  לא הצליח לעמוד בתשלומים וצבר חוב.

לאורך השנים גרושתו גבתה חלק מהמזונות באמצעות ביטוח לאומי ופתחה נגדו תיק הוצאה לפועל לגביית ההפרשים. ב-2017 קיבל האב מבית המשפט אישור לפרוס את ההפרשים לתשלומים והוא חויב לשלם לגרושתו 700 שקל מדי חודש.

בערעור שהגיש בנובמבר 2018 לבית המשפט למשפחה ביקש האב להפחית ריבית פיגורים בסך של כ-44 אלף שקל שהוסיף רשם ההוצאה לפועל לקרן החוב שעומדת על כ-82 אלף שקל. האב טען כי מאחר שהוא עומד בתשלומים כסדרם אין הצדקה להעניש אותו באמצעות תוספת של ריבית פיגורים ואפשר להסתפק בתוספת רגילה של ריבית והצמדה המסתכמת ב-6,771 שקל בלבד.

גרושתו התנגדה לכך וטענה בין היתר כי מדובר באב שלא שילם לילדיו מזונות כסדרם וגם כיום היא לא מקבלת את מלוא הסכום שמגיע לה. הגרושה טענה כי אין מקום לבטל את הסנקציה שהוטלה על המערער כיוון שהדבר עשוי לתמרץ אותו שלא לעמוד בחיוב השוטף.

אין עוד צורך לתמרץ

מאחר שאין עדיין פסיקה מנחה לגבי הסיטואציה הנוכחית, שבו מדובר בחוב הפרשי מזונות שפריסתו אושרה בבית המשפט, הסתמך השופט ניר זיתוני על תכליתם של חוק פסיקת ריבית ההצמדה והתיקון החדש של חוק ההוצאה לפועל בנוגע לכיסוי חוב בתשלומים.

השופט קבע כי הכלל הוא שיש להוסיף ריבית פיגורים לחוב שלא שולם בזמן. עם זאת, לטעמו, בנסיבות שבהן מדובר בחייב שלא עמד בחוב המזונות המקורי אך מרגע שהחוב נפרש שילם את התשלומים כסדרם, יש מקום להפחית את שיעור ריבית הפיגורים גם אם לא לבטלה כליל.

השופט הסביר שלהבדיל מריבית רגילה והפרשי הצמדה, שמטרתם לגשר על חלוף הזמן ותנודות האינפלציה ולשמור על ערך הכסף, ריבית הפיגורים, ששיעורה גבוה יותר, נועדה "לקנוס" חייב שלא משלם במועד ולתמרץ אותו לפרוע את החוב בזמן.

במקרה הזה, לנוכח העובדה שהמערער לא קיים בזמן את פסק הדין המקורי למזונות, עדיין יש סיבה לקנוס אותו כדי לפצות את גרושתו על האיחור. ואולם, מאחר שהוא עומד בתשלומים מאז שפריסת החוב אושרה יש גם הצדקה להפחית את גובה הריבית שכן אין עוד צורך לתמרץ אותו.

השופט ציין כי קביעה זו הולמת את רוחו של התיקון החדש לחוק ההוצאה לפועל, שבמסגרתו נקבע כי יש לאפשר הפחתה של ריבית פיגורים לחייבים שעומדים בתשלומים באופן עקבי ורצוף.

בהתאם לכך קבע השופט כי ריבית הפיגורים תעמוד על 25% מהשיעור הרגיל אך זאת רק ככל הנוגע לחוב שנצבר מיום שפריסת התשלומים אושרה. לא נפסקו הוצאות.

לפסק הדין בתיק ע"ר 26592-11-18

  • ב"כ המערער: עו"ד אשרף שיח מוחמד (מטעם הסיוע המשפטי)
  • ב"כ המשיבה: עו"ד לענייני משפחה אריאלה פלד (מטעם הסיוע המשפטי)

* עו"ד מורן חיו בוזגלו ממשרד מסרי את בוזגלו עוסקת בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפירעון

** הכותבת לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ