לפסק הדין בעניין גבע ואח' נ' וואלה טורס ואח'
חופשה משפחתית של "הכל כלול" ברודוס התגלתה כפלופ. בית המשפט חייב את "וואלה טורס" ו"השטיח המעופף" לפצות את את המשפחות חלקית בלבד. הלקח? יש לפנות לספק החופשה מיד כשמתגלית בעיה ולא לנפח את כתב התביעה.
שתי משפחות הזמינו דרך "וואלה טורס" חופשות משפחתיות ברודוס, בסוויטות במלון "הכל כלול". עם הגיעם למלון גילו שה"סוויטות" הן בעצם דירות מחוץ למבנה המרכזי של המלון, שרמת האחזקה והניקיון שלהן ירודה ביותר. הם פנו לנציגת וואלה טורס באופן מיידי אך לא קיבלו מענה.
בצר להם, ולאחר שני לילות במלון, איתרו המשפחות מלון חלופי ושהו בו עד תום החופשה. עם שובם, הן הגישו תביעה לבית משפט השלום בתל אביב כנגד "וואלה טורס" ו"השטיח המעופף", ממנה רכשה "וואלה טורס" את החבילה.
הם תבעו פיצוי של 72,126 שקלים, הכוללים את התשלום עבור החופשה וכן החזר על עלויות המלון החלופי, הארוחות שרכשו, שכירת רכב לשם העברת הציוד לרבות פיצוי בגין עגמת נפש.
הנתבעות טענו כי אינן אחראיות לרמת השירות או התחזוקה של המלון. וואלה טורס טענה שהיא מסתמכת על המידע שנמסר לה מהשטיח המעופף ואף הפנתה את התובעים לאתר האינטרנט של המלון. השטיח המעופף טענה שהיא רק ספקית שירותי תיירות ואינה אחראית לנזקים הנטענים.
איפה המסמכים?
לדברי השופט עמית יריב, הסכומים הנתבעים עולים בהרבה על הנזק האמיתי ואינם מגובים במסמכים הנחוצים, כמו מסמכי ההתקשרות עם וואלה טורס, שוברים, אישור פרטי ההזמנה, חשבוניות וכו'. לכך מתווספת העובדה, שהתובעים התעלמו מהשימוש שעשו בחלק מרכיבי העסקה - כגון טיסות, ביטוח נסיעות והעברות משדה התעופה - ועל אלה עליהם לשלם.
טענת הנתבעות, שאינן אחראיות למצבם הפיזי של החדרים במלון, נדחתה. לפי השופט, על הנתבעות חלה חובה מקצועית להכיר את המלונות המשווקים על ידן ולציין בפני הלקוח כל מידע מהותי לגביהם, בוודאי כאשר קיים פער בין חלקים שונים במלון. הנתבעות הפרו את חובת הגילוי ביחס לרמת המלון ורמת החדרים, ובכך הפרו את ההסכם עם התובעים.
פירוק לגורמים
משכך, נקבע כי הנתבעות יחזירו לתובעים את עלות רכיב האירוח במלון, אשר בהתאם להוראות חוק שירותי תעופה עומד על 8,051.90 שקל. למעט סכום זה, קבע השופט, כי התובעים אינם זכאים להחזר נוסף, בין היתר עבור המלון החלופי, הארוחות וכיו"ב, בין השאר, מאחר שלא הוכיחו את הוצאותיהם או נזקיהם.
באשר לרכיב עגמת הנפש, ציין השופט כי התובעים עתרו לפיצוי משותף בגובה 20 אלף שקל רק בגין רכיב זה. לדעת השופט, סכום זה בלתי סביר והוא העמיד אותו על 2,000 שקל לכל אחת מהמשפחות.
השופט ציין, שהתובעים הגישו תביעה בסכום מופרז ללא כל הצדקה. לדבריו, התביעה יכלה להתברר בבית המשפט לתביעות קטנות אך התובעים ניפחוה לממדי ענק. משום כך לא נפסק צו להוצאות והתובעים ישלמו בעצמם את שכר טרחת עורך דינם.
אסמכתאות חובה
"בית המשפט קבע כי על ספקיות שירותי תיירות חלה חובה מקצועית להכיר את המלונות שהן משווקות, כמו גם חובת גילוי נאות ביחס לרמת המלון ולכל מידע רלוונטי לעסקה", מסבירה עו"ד צביה דותן סטרנס, העוסקת בדיני חוזים ומשפט מסחרי.
"עם זאת", היא מוסיפה, "חובתו של התובע היא לגבות את תביעתו באסמכתאות (קבלות או הוכחות אחרות על תשלום). במקרה זה, העדר אסמכתאות הביא לדחיית חלק מרכיבי התביעה, מה גם שהיות והתובעים "ניפחו" את התביעה לא נפסקו להם הוצאות".
לפסק הדין בעניין גבע ואח' נ' וואלה טורס ואח'
* המגיבה היא עו"ד העוסקת, בין היתר, בתחום החוזים.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: צרכנות
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.