אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> העיזבון שאינו עיזבון: קופות הגמל נגד היורשים

העיזבון שאינו עיזבון: קופות הגמל נגד היורשים

מאת: עו"ד נורית פיש | תאריך פרסום : 02/09/2013 10:06:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד נורית פיש

מתי לאחרונה בדקתם מי המוטבים בקופות הגמל שפתחתם לפני עשרות שנים? עו"ד נורית פיש מזהירה מפני הנחות שגויות, מיטיבים שעלולים לשכוח את אהוביהם וכספים שיורדים לטמיון. הטלפון הבא שתעשו יהיה למנהלי הקופה.

חוק הירושה קובע, שלא כל הנכסים שאדם מותיר אחריו נחשבים לנכסי עזבון. קרנות השתלמות, קופות גמל וביטוחי חיים - על הכספים שנצברו בהם - הם דוגמאות בולטות לנכסים שאינם נכללים בעיזבונו של אדם, על אף הנטייה הרווחת להחשיבם ככאלה.
מידע זה הוא בעל משמעות רבה לאלו המתכננים את הביטחון הכלכלי של היקרים להם: אין טעם לכלול בצוואה הוראות לחלוקת הכספים הנצברים בנכסים אלה מכיוון שהוראות אלו לא יכובדו. כאשר מדובר בקופות גמל, למשל, תקנון קופת הגמל הוא זה שקובע כיצד יחולק הכסף.
הנה דוגמא מהחיים: א.ש. הלך לעולמו והותיר אחריו, מלבד ילדיו, גם את אמו ואחיותיו. א.ש. היה מוטב בקופת הגמל של אמו - היא עצמה רשמה אותו כמוטב יחיד. התקנון של קופת הגמל האמורה קבע, שאם המוטב מת לפני המיטיב, אזי המוטב מעולם לא נחשב כמוטב וכספי החיסכון מועברים אוטומטית לשאר היורשים של המיטיב. למרבה הצער, אחיותיו של א.ש. הן נהנו מכספי קופת הגמל וילדיו מצאו עצמם במאבק מול הדודות, שזכו בכל כספי קופת הגמל של הסבתא.
אם היתה הסבתא במצב מנטלי ראוי, הרי שהיה עליה לשנות את המוטבים בקופת הגמל לילדיו של א.ש. מיד עם מותו, על מנת להבטיח שהכספים יעברו אליהם. אלא שאמו של א.ש. כבר לא היתה אחראית למעשיה בעת מותו וכספו הלך לאחיותיו...

ההורים והגרושה לפני האישה
דב (שם בדוי) חסך בחייו סכומי כסף נכבדים בקופת הגמל שלו. כשפתח את הקופה, בהיותו עלם צעיר, רשם את הוריו כמוטבים לכספים. במהלך השנים נישא דב והקים משפחה, ולמרבה הצער הלך לעולמו בגיל צעיר יחסית. היחסים בין הוריו לאשתו, יש לציין, לא היו מהמצוינים: הוריו של דב קיבלו במורת רוח את בחירת ליבו והיחסים ביניהם לבין אשתו של דב וילדיהם הפעוטים לא היו קרובים, בלשון המעטה. לו היתה הנהלת קופת הגמל של דב מתקשרת לבדוק עמו, מדי פעם, אם יש צורך בשינוי שם המוטבים לקופה, ייתכן והכספים היו מועברים ליורשיו הטבעיים - אשתו וילדיו - במקום להוריו.
מקרה נוסף, אף שכיח יותר, הוא של צבי (שם בדוי), שפתח קופת גמל בעת נישואיו הראשונים ונקב בשם אשתו דאז כמוטבת ובשם בנו מאותה אישה כמוטב שני. צבי התגרש כעבור שנים מספר והוא וגרושתו חילקו ביניהם את הרכוש שצברו. קופת הגמל נותרה בידיו של צבי. לימים, נישא צבי מחדש, נולדו לו ילדים והוא המשיך להפריש לאותה קרן כספים, המשותפים לו ולאשתו החדשה. אלא שבמשך כל אותן שנים, שכח צבי לעדכן את שמות המוטבים בקופת הגמל שלו... כשצבי נפטר בפתאומיות, זכתה אישתו הראשונה בכסף הרב שנצבר שם ואשתו השניה נאלצה לפנות לבית המשפט. בית המשפט אילץ את הצדדים להתפשר, למרות שבפועל ברור היה כי נעשה פה עוול לרצונו האמתי של המנוח ולכוונתו האמיתית.

תקנון שאינו קשור למציאות
נקל להבין, כי מדובר במציאות בעייתית, שבה תקנון דרקוני שולט בחלק מנכסי העזבון ללא קשר לרצון המנוח. המצב המעוות, בו גורלם של יורשים תלוי בתקנון זה או אחר וברישום שהוא טכני במהותו, ראוי כי יתוקן.
יתרה מכך, כיצד יתכן כי כספים ומשאבים שונים, שנצברו וששייכים לאותו אדם, לא יקבלו יחס זהה בפני החוק? האם לחוסך יש התייחסות שונה לכספים שהוא חוסך בבנק אל מול הכספים שהוא חוסך בקופת גמל שלו?
נניח מצב בו אחד מהבנים הבוגרים הלך לעולמו והותיר אחריו את ילדיו, את אחיו ואת הוריו הקשישים, שנפטרו מעט אחריו. אם היו להורים כספים בבנק - הרי שהנכדים היתומים ייהנו מהם. אם היתה להורים קופת גמל, בה נצברו כספים רבים - חלקם אף של הבן שהלך לעולמו - הרי שחלקו יימחק ויישלל ויחולק בין אחיו. קרי, ילדיו היתומים לא יזכו לחלקם בקופה. זהו, לכל הדעות, מצב משולל הגיון.

לעדכן, לעדכן, לעדכן
עד שהמחוקק ייתן דעתו על עיוות זה, הרי שהפתרון מצוי בידי החוסכים: אל תצפו מקופות הגמל להזכיר לכם לעדכן את המוטבים, עשו זאת דרך קבע אחת לשנה או שנתיים, או בכל פעם שמתרחש אירוע חשוב בחייכם: התחתנתם? נולד לכם ילד? התגרשתם? מתו עליכם הוריכם? בכל מקרה כזה יש לעדכן את המוטבים בקרנות ההשתלמות, קופות הגמל וביטוחי החיים.
ניתן גם להוסיף הערות לשמות המוטבים, על מנת למנוע אי הבנות בעתיד. כך, למשל, אם רשמתם את בנכם או בתכם כמוטבים, תוכלו להוסיף את המילים: "אם לא יהיו חו"ח בחיים יעבור חלקם לילדיהם", או "אם יוולדו לי ילדים נוספים, יתחלקו הכספים בין כל ילדי", ועוד כהנה וכהנה הערות , על פי הנסיבות של כל מקרה ומקרה.
הפרטים הקטנים האלה יימנעו בעתיד מריבות גדולות.

*הכותבת היא עו"ד העוסקת דיני משפחה וירושה.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
״אחרי שהילדים יגדלו״: למה לא כדאי לחכות עם הגירושין
עו"ד אורלי מנע-שני (צילום: סיגל איילנד שילמן)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ