התחדשות עירונית רחבת היקף ביהוד נעצרה רק בגלל סירוב דיירת לחתום על מסמכי הליווי הפיננסי. בקשת חברת הבנייה לחייב אותה לשתף פעולה התקבלה
בית המשפט המחוזי בלוד קיבל לאחרונה בקשת יזמית האמונה על פינוי-בינוי ביהוד, לחייב דיירת לחתום על מסמכי ליווי פיננסי לצורך התנעת הפרויקט. בעלת הדירה הסרבנית - שכבר חתמה על הסכם ההתחדשות העירונית - תירצה את התנהלותה באפלייתה לכאורה ביחס לדירת התמורה שהיא עתידה לקבל. השופטת הלית סילש נתנה לה שבוע לחתום.
מדובר בפרויקט "מוהליבר" ביהוד, והמבקשת היא יזמית פינוי-בינוי האחראית עליו. התכנון הוא להרוס 18 מבנים ישנים ולהקים במקומם 20 בנייני מגורים חדישים אשר יכללו 1,344 דירות, לצד 1,600 מ"ר של שטחי מסחר ו-850 מ"ר של מבני ציבור. המשיבה היא אחת מ-73 בעלי הדירות הקיימות במתחם, שחתמה בזמנו על הסכם הפינוי-בינוי.
אלא שבהמשך, הדיירת התבקשה לחתום על על מסמכי הליווי הפיננסי של הפרויקט וסירבה. מכאן הבקשה שהוגשה נגדה לבית המשפט במרץ האחרון. לטענת היזמית, 97.22% מדיירי המתחם כבר חתמו על מסמכי הליווי, אך סירוב הדיירת לשתף פעולה מעמיד אותה בפני שוקת שבורה ונזקים פוטנציאליים אדירים. היא ביקשה להוציא צו שיחייב את הסרבנית לחתום על המסמכים.
מנגד טענה הדיירת שבניגוד לגרסת היזמית, רק כשני שליש מהדיירים חתמו. היא ביקשה לראות בהליך המשפטי ככזה שנועד לכפות עליה תנאי הסכם "מפלים, מקפחים ועושקים" - זאת על רקע טענתה כי נפלה טעות בחישוב שטח הדירה שלה, המציגה אותה כקטנה ביותר ביחס למציאות. הדיירת טענה שהסכם הליווי מכיל תנאים דרקוניים, קיצוניים ומקפחים, ומכאן שסירובה לחתום עליו מוצדק.
מצב בלתי נסבל
השופטת סליש קבעה שמתקיימים בנסיבות העניין תנאים חריגים וקיצוניים המצדיקים מתן צו עשה, שיחייב את הסרבנית לחתום. בראש ובראשונה היא הפנתה לחתימת הדיירת על הסכם ההתחדשות העירונית במהלך 2020, במסגרתו התחייבה לחתום על מסמכי הליווי.
השופטת הדגישה בהקשר לכך שאין הצדקה לפתוח מחדש את הדיון בהוראות הסכם הפינוי-בינוי, רק מפני שהמשיבה מבקשת לעשות זאת. היא האשימה אותה ב"התבוננות צרה אשר אין בה משום ראיית האחר", המביאה הלכה למעשה לתקיעת הפרויקט.
"מצב דברים במסגרתו יוכל כל אחד מבעלי הזכויות בפרויקט להחליט, בדיעבד, ולאחר אישורו של עורך הדין המלווה את הדיירים, כי הוא אינו מעוניין לחתום על מסמכי הליווי או מסמכים אחרים הקשורים במימושו של הפרויקט, או שהוא מבקש להתנות חתימתו על מסמכים אלו בתנאים חדשים אלו ואחרים או שינויים אלו ואחרים - אינו סביר בעליל", כתבה השופטת.
בתוך כך דחתה השופטת את גרסת הדיירת בעניין שיעור החתימות, תוך שהבהירה כי על הסכם ההתחדשות העירונית חתמו 100% מהדיירים, ואילו על מסמכי הליווי - כולם חוץ ממנה.
לקראת סיום הבהירה השופטת שמשמעות אי-מתן הצו המבוקש הוא, למעשה, הענקת סעד זמני דווקא לסרבנית - וזאת על דרך הקפאת הפרויקט והעמדת עצם ביצועו בסיכון. זאת בשעה שעשרות דיירים ימשיכו לגור במבנים עתיקים וחסרי ממ"ד, ללא הגבלת זמן, עד שתואיל בטובה לחתום - מצב בלתי נסבל לכל הדעות.
לפיכך קבעה השופטת שהדיירת תחתום על מסמכי הליווי תוך שמונה ימים ממועד ההחלטה, אחרת תהיה היזמית רשאית לנקוט בהליך המתאים לצורך קידום הפרויקט בהיעדר חתימתה, לרבות מינוי כונס נכסים.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד אבירם לב
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.