לפסק הדין בעניין ג'נאם ואח' נ' מדינת ישראל- משרד הביטחון ואח'
בית משפט השלום בטבריה דחה תביעת אזרחים פלסטינים אשר טענו, כי המדינה אחראית לנזקים שנגרמו להם בהיותם תלמידי תיכון, בשל התפוצצות רימון שנמצא ע"י אחד התלמידים בסמוך למחנה צה"לי.
התובעים טענו, כי בהיותם תלמידי כיתה י' בבית הספר תיכון בכפר ג'בע שבנפת ג'נין, הגיע אחד התלמידים לכיתה עם חפץ אותו מצא באזור המחנה הצבאי הנטוש 'סאנור' שבסמוך לכפר, וזה התפוצץ וגרם לחבלת התלמידים שהתקבצו סביבו. נוכח טענתם כי מדובר ברימון השייך לצה"ל, הגישו התלמידים תביעה לבית משפט השלום, בה טענו כי המדינה התרשלה בכך שהותירה את חומר הנפץ בשטח מחנה צבאי נטוש, ולכן קמה לה אחריות לנזקיהם, וכי הנטל להוכיח כי החפץ אינו שייך לצה"ל מוטל על שכמה.
המדינה טענה, כי החפץ לא היה שייך לה או לכוחות הבטחון ולא הייתה לה כל שליטה עליו ועל כן לא ניתן להעביר אליה את נטל ההוכחה. עוד טענה, כי התובעים הם שנטלו את החפץ שהתפוצץ וגרם לפציעה, ובכך הסתכנו מרצון ועל כן הם אשמים בקרות האירוע באופן בלעדי, זאת בפרט כשהוצבו בשטח גדר ושילוט האוסר כניסה למחנה.
השופטת רים נדאף קבעה, כי משלא הוכיחו התובעים כי החפץ ממנו נפגעו שייך לצה"ל ו/או למדינה ואף לא הוכיחו היכן מצאו אותו, הרי שכלל לא ניתן להעביר את נטל ההוכחה על שכם המדינה.
עוד נפסק, כי עדויות התובעים סתרו זו את זו הן באשר למועד האירוע והן באשר למקום הימצאות החפץ, וכי גם אם החפץ נמצא במחנה, הרי שאסור היה להיכנס לשם מלכתחילה, שכן היה שילוט שאסר על הכניסה למקום.
עוד נפסק, כי גם אם לצה"ל הייתה שליטה באזור, הרי שמדובר במקום בו חלק מהתושבים החזיק נשק, נפלו בו הרוגים והוכנו בו מטעני חבלה, ומשלא הביאו התובעים עדות מומחה, לא ניתן לקבוע כי החפץ שייך לצה"ל. בניגוד להם, כך נפסק, עדות המומחה מטעם המדינה, על פיה רימון מסוג זה שהתפוצץ כלל לא נמצא בשימוש צה"ל, הייתה אמינה ומהימנה.
"לבי עם התובעים, שהיו קטינים באותו מועד, תלמידי כיתה י' אשר נפצעו עקב פיצוץ בכיתה ללא עוול בכפם. יחד עם זאת תפקידו של בית המשפט הוא אחד ויחיד, לשפוט ולהכריע על סמך העדויות והראיות המוצגות בפניו ותו לא. במקרה דנן לא הוצגה בפניי תשתית ראייתית המבססת את טענות התובעים כנגד הנתבעת, אף לא ברמה הדרושה במשפט אזרחי, לפיכך אין אלא לדחות את התביעה. " כתבה השופטת וחייבה את התובעים בהוצאות משפט של 14,000 ש"ח.
לפסק הדין בעניין ג'נאם ואח' נ' מדינת ישראל- משרד הביטחון ואח'
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.