אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> הליך האימוץ יימשך בארץ אף שההורים כבר לא תושבים

הליך האימוץ יימשך בארץ אף שההורים כבר לא תושבים

מאת: עו"ד שלמה גורן | תאריך פרסום : 04/02/2019 14:55:00 | גרסת הדפסה

עו"ד דיני משפחה, הליך האימוץ יימשך בארץ אף שההורים כבר לא תושביםאילוסטרציה: danielle macinnes,unsplash

חוק האימוץ חל כעקרון רק על תושבי ישראל אך ביהמ"ש שוכנע כי טובת הילד מחייבת את להשלים את ההליכים בארץ למרות הרילוקיישן של בני הזוג.  

קביעה יוצאת דופן של בית המשפט למשפחה בתל-אביב: בני זוג, שהביאו ב-2014 ילד בהליך פונדקאות בתאילנד, יוכלו להמשיך בהליכי האימוץ בישראל אף שאיבדו את תושבותם עקב רילוקשיין. בהחלטה שפורסמה לאחרונה, קבעה השופטת תמר סנונית פורר כי תנאי התושבות שבחוק האימוץ חשוב והכרחי אך במקרה הנוכחי טובת הילד גוברת.

בני הזוג הביאו את ילדם לעולם בהליכי פונדקאות בתאילנד. מיד לאחר שהאב הביולוגי קיבל פסק דין של אבהות בבית המשפט בישראל, הגישו השניים בקשה למתן צו אימוץ לבן זוגו.

מאחר שהחוק בתאילנד מחייב לרשום את הפונדקאית כאם התינוק אף שנולד מתרומת ביצית, ההליך היה מורכב יותר ובשלב הראשון בית המשפט היה צריך להוציא אותה מהתמונה. יועמ"ש הרווחה התגייס לטובת ההורים ובשנה שעברה נקבע כי הילד בר אימוץ כלפי הפונדקאית באופן שמאפשר להוציא צו לאימוצו.

ואולם, לקראת השלב השני של ההליך – הכרה בבן הזוג כאב מאמץ –  בני הזוג עברו לחו"ל במסגרת רילוקיישן בעבודתו של האב הביולוגי, ואיבדו את התושבות הישראלית.

הם אמנם נותרו אזרחי ישראל אלא שחוק האימוץ קובע כי בית המשפט הישראלי מוסמך לדון בבקשת אימוץ רק כשהמאמץ תושב ישראל (תושב לפי החוק הוא מי שמרכז חייו בישראל).

בנסיבות אלה, סבר היועמ"ש שיש להפסיק את ההליכים תוך שמתח ביקורת על התנהלות בני הזוג שהחליטו לעזוב את הארץ אף שהיו מודעים למצב החוקי.

בני הזוג ביקשו מנגד להעמיד את טובת הקטין במקום הראשון. הודגש כי כל עוד האבהות לא מוסדרת כחוק בן הזוג לא יכול לבצע פעולות הכרחיות עבור הילד, מה שעלול לפגוע בו באורח קשה, במיוחד אם יקרה דבר מה לאביו הביולוגי. בתוך כך בני הזוג ציינו כי אין להם אפשרות משפטית להמשיך בהליכים במדינה אחרת.

תנאי על

"שוכנעתי כי טובתו של הקטין, המהווה תנאי על ותנאי סף בחוק אימוץ ילדים, דורשת את המשך הליכי האימוץ, גם מבלי לעמוד בתנאי התושבות", כתבה השופטת סנונית פורר בהחלטה.

השופטת הבהירה ליועמ"ש כי בתיקי אימוץ "נקודת הפתיחה ונקודת הסיום איננה התנהלות ההורים... אלא במתן מענה הולם לטובתו, צרכיו וזכויותיו הבסיסיות של הקטין".

בתוך כך השופטת הזכירה שהאמנה הבינלאומית לזכויות הילד, שאושרה על ידי ישראל, מחייבת לפעול במהרה לרישום הוריו של קטין ואף מורה לרשויות לשים לנגד עיניהן את טובתו.

בהתחשב בכך שההליך כבר מתנהל מזה זמן ארוך והוגש במסגרתו תסקיר מקיף ומנומק, אין סיבה לעכב את בני הזוג והקטין ולהביא אותם למצב שבו כשיחזרו ארצה יצטרכו להתחיל מהתחלה, ובפרט שהחוק הבינלאומי לא נותן להם מענה.

השופטת ציינה כי בתי המשפט לא מהססים לחרוג מהוראות החוק כשמדובר בטובת הקטין. כך, כשהוחלט להעניק צו אימוץ לבני זוג מאותו מין אף שלפי לשון החוק הצו חל על "איש ואשתו יחד", וכך כשאושר אימוץ של בגיר אף שהחוק חל על קטינים.

"חוק אימוץ ילדים הוא חוק חשוב מעין כמוהו ובבסיסו מוקיר ומכיר בזכות ההורות ובזכות היסוד של כל ילד להשתייך למשפחה אוהבת ומיטיבה", סיכמה השופטת את החלטתה. ועל כן, בנסיבות המיוחדות של המקרה, יש לשמור על זכויות הילד ולהשלים את הליך האימוץ בישראל.

  • ב"כ המבקשים: עו"ד לייבוביץ 
  • ב"כ היועמ"ש: עו"ד בר אילן
עו"ד שלמה גורן עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ