בכל שנה מוגשות אלפי תביעות בגין ליקויי בנייה בהיקף כספי של מאות מיליוני שקלים. ממעקב אחר תביעות שהוגשו, עולה כי חלק גדול מהן הוגש בגלל בעיות בטיפול בתלונות רוכשים. התחושה של חלק גדול מהרוכשים היא שאחרי שהקבלנים מקבלים את התשלום האחרון על הדירה - הם מפנים עורף לרוכשים ומזלזלים בפניותיהם. קבלנים המבינים זאת יכולים להפחית משמעותית את התביעות כנגדם. הנה כמה דרכים לצמצום החשיפה לתביעות מסוג זה:
1. מינוי אנשים מתאימים לטיפול בתלונות: יש לקבוע מבעוד מועד מי האדם המתאים לטיפול בתלונות ולציידו בהנחיות מתאימות. מומלץ כי יהיה זה האדם האדיב והסבלני ביותר שיש לצוות המקצועי להציע. קבלן השולח למשימה זו את מי שבמקרה פנוי ממשימות אחרות לאותו היום, עלול להתחרט על כך כאשר יתברר כי אותו עובד נוהג בשחצנות ו"מלמד" את הדייר במה הוא טועה.
2. בחירת צוות ייצוגי ומקצועי לתיקונים: התנהגות לא מקצועית ולא נאותה של בעלי מקצוע המגיעים לדירה מניעה בקלות דינאמיקה של סכסוך. "חולית בדק" הכוללת שני פועלים שאינם דוברי עברית, עובד המדבר בטלפון הנייד בקול רם או פונה לבעלי הדירה בבקשות מוזרות ("אפשר לקבל רגע מברג?..") אינם מסייעים ליצירת אמון.
3. מתן תשומת לב מיוחדת למועד המסירה: על הדירה להיות ראויה למגורים ומוכנה למסירה, וכמובן, לאחר ניקיון. אין מקום לוויכוחים עם הרוכשים סביב הערותיהם על מצב הדירה. בבתי המשפט נשמעו רוכשים שתיארו כיצד הפך יום קבלת הדירה מיום "חגיגי" עבורם ל"חוויה בלתי נשכחת" כאשר הקבלן מסר להם דירה בלי דלתות וברזים, עם חומרי בנייה מפוזרים לכל עבר. אל תהיה צודק ואל תהיה חכם. תהיה יעיל.
4. בחירת קבלני משנה מקצועיים ומנוסים: יש לבחור קבלני משנה, ספקים ובעלי מקצוע מקצועיים ומנוסים. שביעות הרצון לא תיקבע בגלל משרדיה המפוארים של החברה אלא בשל הגורם המבצע את העבודות בשטח ומגעו עם הרוכשים. כאשר קבלן הריצוף מניח משטחים עם אריחים שבורים ופגומים, מפסיק את העבודות בעיצומן ונעלם באופן מסתורי לכמה ימים, איש לא יזכור עוד את הפרוספקט הצבעוני שנמסר לרוכשים ובו הדמיה של דירת חלומותיהם.
5. הגברת הפיקוח בימי ביצוע איטום וריצוף: ליקויים הקשורים באלמנטים אלו אינם אהודים, בלשון המעטה, על בתי המשפט ויש להתייחס לימי ביצועם כאל ימים קריטיים. יריעות איטום קרועות בשל רשלנות יגרמו לדליפה ויהיה צורך לפרק אריחים. זהו טיפול יקר ומרגיז.
בתביעות שהוגשו תיארו דיירים כיצד הפכה דירתם לאתר בנייה במשך שבועות ארוכים ולמוקד עלייה לרגל של בעלי מקצוע וספקי חומרי בנייה שנאלצו להחליף את האריחים ואת מצע החול שמתחתם ולבצע את עבודות האיטום מראשיתן.
6. עדיף להימנע מקבלן בדק "חיצוני": לאנשי פנים, עם אחריות ומחויבות למוניטין החברה הקבלנית, יתרון על פני קבלן חיצוני המקבל תשלום קבוע עבור כל יחידה שטופלה. דיירים המבחינים בטנדר חבוט המגיע לאחת הדירות בפרויקט, פורק ממנו שני עובדים עם דלי קטן, וממשיך משם אל הדירה הבאה, עלולים להסיק כי לחברה הקבלנית אין רצון "להתעסק עמם", ולהגיב בעוינות.
7. תגבור צוות העבודה לקראת עונת הגשמים: בארצנו החמה, יש הנוטים להיות מופתעים מבוא הגשם. דליפת מים לתוך הדירה נחשבת לתקלה בלתי נסלחת בבתי המשפט.
בבתי המשפט נשמעים לעתים סיפורים מסמרי שיער אודות משפחה חסרת מזל שנאלצה להניח דלי במרכז סלון דירתה על מנת שיקלוט טפטוף מים מהתקרה ולפנות ריהוט וציוד יקר אל החדרים הסמוכים. חשוב להיערך לכך ולתגבר צוותי עבודה לטיפול מהיר ואפקטיבי.
8. מעקב ושליטה בטיפול בתלונות: יש לערוך מעקב קפדני אחר התקדמות הטיפול בכל תלונה. חשוב לוודא כי יש מי שדואג להתקשר לרוכש כדי לוודא שהטיפול צלח והוא שבע רצון. סביר להניח כי דייר המקבל שיחת טלפון ממי שמתעניין בכנות האם בעייתו נפתרה והאם יש לו עדיין צורך בסיוע, יזקוף זאת לזכות הקבלן.
9. הקפדה על יחס הוגן ואדיב: אין לנהוג בגסות ובחוסר סבלנות או להתייחס לרוכש עם תלונה חוזרת כאל "דייר בעייתי". בתי המשפט מכירים את הטענה - "נתתי 100% תמורה, אני רוצה 100% דירה תקינה", וטוב יעשה מי שיעביר את המסר כי לדירה יש "אבא ואמא".
10. מענה וטיפול מהיר: אין כל תועלת בהשהיית מתן תשובות. יש לתאם מיד את מועד הטיפול בתלונה, גם אם הוא יתבצע לאחר זמן. ככל שנוקפים הימים ללא מעש, גוברת ההתמרמרות, דיירי הפרויקט מלבים זה את זה והחברה מפסידה מוניטין. קיימות חברות שונות לביקורת מבנים, הדואגות לשלשל לתיבות הדואר כרטיסי ביקור ודוחו"ת לדוגמה ומפתות דיירים לתבוע. אין להזניח תלונות. הזנחת, שילמת.
לסיכום, רוכשי דירות שהשקיעו את כספם ברכישת דירה, אך קיבלו דירה לא תקינה, מהווים פ וטנציאל לתביעות שינגסו בשולי הרווח. מי שבוחר להתעלם מכך, חושף עצמו לתביעות.
* הכותב מתמחה בטיפול בסכסוכים בענפי הבניה, התשתיות והמגורים
** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.