אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> ההחלטה שלא להכניס פועלים מהשטחים מצריכה פתרון חקיקתי | דעה

ההחלטה שלא להכניס פועלים מהשטחים מצריכה פתרון חקיקתי | דעה

מאת: עו"ד משה מסרי | תאריך פרסום : 11/12/2023 15:35:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Josue Isai Ramos Figueroa on Unsplash

הסגר המתמשך על השטחים הוא בשורה רעה הן לקבלנים והן לרוכשים, ומוטב שהמחוקק יעשה סדר בנוגע לאיחורים הצפויים במסירת הדירות

החלטה אחת, ואי-החלטה אחרת, מאתמול, מקבעות בשלב הזה את האיסור הגורף מה-7 לאוקטובר על הכנסת עובדים פלסטיניים לישראל. ההחלטה – פה אחד של הקבינט החברתי כלכלי שלא להמליץ על הכנסת פועלים מיהודה ושומרון לישראל; ואי ההחלטה – של הקבינט המדיני בטחוני, בעקבות מה שנראה כהימנעות שלראש הממשלה מלהעלות נושא זה להצבעה לאחר שנוכח כי לא יהיה לו רוב.

כל זה באופן מפתיע (או לא) מנוגד לעמדת משרד הביטחון והשב"כ אשר תומכים בהכנסה מבוקרת של עובדים במגבלות נוקשות יותר מבעבר, כדי למנוע את התפוצצות סיר הלחץ של רבבות רבות של מובטלים בשטחים ושל מצוקה כלכלית קשה.

נראה אם כן, שיש זהות אינטרסים בין הגורמים הביטחוניים לבין ענף הבניה המשווע לידיים עובדות, דבר שיועיל למשק בכללותו. ענף הבניה כפי שמלינים ובצדק ראשיו מצוי בהאטה ניכרת, שלא לומר כמעט עצירה. העובדים הפלסטינים (ועימם הזרים, שחלקם עזבו), מהווים חלק מהתהליך שקטיעתו מונעת גם חזרה לעבודה של עובדים ישראלים ומגבירה את האבטלה בארץ.

הפתרון של הבאת עובדים זרים ממדינות אחרות הינו בעייתי, שכן תהליך האיתור וההכשרה של עובדים כאלה עלול להימשך חודשים, בעוד שהחזרת הפועלים הפלסטינים מאפשרת הקלה מיידית. זאת ועוד, גיוס חפוז של עובדים באמצעות גורמים פרטיים ולא בדרך המלך של הסכמים בין מדינות, עלול לגרום לתופעות של עושק וניצול העובדים הזרים.

המצב הנוכחי הוא לא רק בשורה רעה לקבלנים אלא גם לרוכשי הדירות, על כל המשתמע מכך במערכת היחסים שבין קבלן לרוכש בנושא האיחורים במסירת הדירות.

על פי חוק המכר (דירות), החל מחלוף חודש ממועד המסירה ועד תום ארבעה חודשים, זכאי הרוכש לדמי שכירות עבור דירה השווה בגודלה ובמיקומה עבור כל חודש איחור. מתום חמישה חודשים ועד תום 10 חדשים הפיצוי הוא בשיעור של 125% משווי שכר דירה רגיל, ומ-11 חודשים ואילך כבר מדובר על שיעור של 150%.

ישועה נמצאת לקבלן בחריגים השונים שמפורטים בכל חוזה מכר באדיקות, ואשר ניתן לתמצת אותם בגורמים שאינם בשליטתו ואשר סיכלו את יכולתו לקיים את המסירה במועדה, קרי – "כוח עליון".

אלא שבתי המשפט עומדים על המשמר ומצמצמים בכלים משפטיים את יכולתו של הקבלן להסתמך על עילות מעין אלה. לדוגמה, במצב הנוכחי כשישראל במלחמה אשר נחשבת כוח עליון ותוצאתה סגר על השטחים, אין די בכך שהקבלן יטען למצב מלחמה, אלא הוא צריך להוכיח כי המלחמה היא שגרמה בפועל לעיכוב ובלשון המשפטית, עליו להוכיח קשר סיבתי בין המלחמה לעיכוב.

באירועים דומים בעבר בהם היה ניתן לטעון לכוח עליון, לא ניתן פטור אוטומטי לקבלן, וגם לא נעשתה כל חקיקה בעניין. מה שנעשה מטעם המדינה בתקופת הקורונה למשל, היה פרסום מתווה מנחה, כהמלצה, מאת הממונה על חוק המכר שהמליץ על דחייה של 40 ימים במסירת דירות בטווח תאריכים מסוים.

נראה לי כי פתרון מסוג זה המשקלל מחד את הנזקים הצפויים לקבלנים והאפשרויות שניצבו בפניהם, ומאידך את הרוכש, שניצב בפני שוקת שבורה כאשר במרבית המקרים האיחור מטיל עליו נטל כלכלי כבד, הוא הפתרון הסביר.

עם זאת, רצוי שהפעם הדבר יעשה בדרך של חקיקה על מנת למנוע התדיינויות מיותרות ופסקי דין סותרים, שרק יגבירו את אי הודאות.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ