אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> האישה מכרה את הבית, בעלה ייאלץ לחלוק אותו עם אדם זר

האישה מכרה את הבית, בעלה ייאלץ לחלוק אותו עם אדם זר

מאת: עו"ד אסף לאור | תאריך פרסום : 14/03/2018 13:25:00 | גרסת הדפסה

עורך דין מקרקעין, האישה מכרה את הבית, בעלה ייאלץ לחלוק אותו עם אדם זראילוסטרציה: Kurhan, www.123rf.com

האישה ביצעה את העסקה ללא ידיעת בעלה לשעבר ותוך שימוש במתחזה. בית המשפט קבע שהמכר תקף לגבי החצי שלה כך שהדירה שייכת לבעל ולרוכש בחלקים שווים.

דירה באשדוד שהייתה שייכת לבני זוג נמכרה ב-2016 תמורת 1,350,000 שקל. בדיעבד הסתבר שהאישה מכרה את הנכס ללא ידיעת בעלה. הבעל  טען שהתחייבות האישה להעביר לו את חלקה בדירה בהסכם שנערך ביניהם כמה חודשים קודם לכן גוברת על זכותו של הרוכש אך השופט אריאל ואגו דחה את תביעתו והפך את השניים לשותפים ״כפויים״.

האישה, שהייתה בחובות, הגיעה לחתום על ההסכם עם ידיד שלה שהזדהה באמצעות תעודת הזהות של הבעל שהייתה בידיה. בדיעבד התברר שהבעל כלל לא היה בארץ בזמן העסקה ומעולם לא נתן הסכמתו למכירת חלקו בדירה.

כשהתברר לבעל שהדירה נמכרה הוא עתר להצהיר על בטלות ההסכם וביקש לקבוע שגם המחצית שהייתה שייכת לאשתו, ועדיין רשומה על שמה, בעצם עברה לבעלותו. הוא הסביר שכמה חודשים לפני עסקת המכר האישה התחייבה לוותר על המחצית שלה ולהעביר אותה על שמו בתמורה לכספים שהעביר אליה.

הרוכש מצדו ביקש לרשום את מלוא הזכויות בדירה על שמו וטען שהבעל היה שותף לקנוניה.

לאחר מספר דיונים הסכימו הצדדים שהבעל לא היה מודע להסכם ושהאישה לא הייתה רשאית למכור את חלקו אלא רק את החלק שלה. בשלב זה הרוכש לא ביקש לבטל את העסקה אלא עתר להצהיר שהוא בעלים של חצי ממנה, שהיה שייך לאישה. לדבריו, בעקבות ההסכם עמו נרשמה הערת אזהרה ונערכו הדיווחים החוקיים לשלטונות כך שזכותו גוברת על זכותו של הבעל. הוא הוסיף שההסכם הזוגי לו טען הבעל נערך אחרי העסקה עמו.

הבעל מצדו טען שהרוכש חתם על העסקה בקלות ראש ורשלנות תוך התעלמות מ״נורות אדומות״.

צעד מתבקש

השופט אריאל ואגו מבית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל את עמדת הרוכש וקבע שההסכם המאוחר איתו גובר על ההסכם הזוגי שקדם לו בזמן.

הוא ציין ששתי העסקאות לא הסתיימו ברישום כך שמדובר בהתחייבות לעשות עסקה במקרקעין. לדבריו, על פי החוק ההתחייבות הקודמת בזמן גוברת, אלא אם השני פעל ב״תום לב ובתמורה״ והעסקה לטובתו נרשמה. אלא שהפסיקה קבעה לכלל זה חריגים כמו במקרה בו התנהלות בעל הזכות הראשונה בזמן פגעה באינטרס הרוכש המאוחר בזמן.

השופט לא מצא חוסר תום לב בהתנהלות הרוכש וקבע שלא הייתה לו סיבה לחשוד בקיומה של תרמית. מנגד, לאחר ההסכם הזוגי הבעל יכול היה לרשום הערת אזהרה או משכון על חלקה של האישה ולמנוע את התאונה המשפטית אך הוא לא עשה כן ועליו לשאת בתוצאות המחדל.

השופט ציין שבזמן עריכת ההסכם הזוגי הבעל ידע על שורת מעשי מרמה מצד אשתו כך שרישום ״הערת אזהרה״ היה צעד מתבקש.

בסופו של דבר קבע השופט שחצי מהזכויות בדירה שייכות לרוכש והחצי השני – לבעל. בכמה מקומות בפסק הדין רמז השופט כי לשניים עילות תביעה כלפי האישה וכי באפשרותם לפנות להליך של פירוק השיתוף בנכס. 

הבעל חויב בהוצאות ושכ״ט עו״ד בסכום של 20,000 שקל. 

  • ב״כ הבעל: עו"ד מקרקעין עזאיזה מאהר
  • ב״כ הרוכש: עו"ד ויקי שמעוני
עו"ד אסף לאור עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
לעשירים בלבד? מאחורי ההקלות להוספת ממ"דים
עו"ד חגי חכם | צילום: יעל דוידזון-חיון. אילוסטרציה: Dan Gold on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ