לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נגד פנינה פינקלשטיין
האם יש להתחשב בשימוש בלתי-חוקי שנעשה בקרקע על-ידי הבעלים לצורך תשלום פיצויים בגין הפקעה?
בית המשפט העליון השיב בשלילה על שאלה זו, וקבע, כי התחשבות בשימוש בלתי-חוקי בקרקע במסגרת שומת הפיצויים בגין הפקעה, אינה עולה בקנה אחד עם עקרון שלטון החוק ותקנת הציבור. לא ראוי כי אדם אשר פעל בניגוד לחוק במשך שנים יקבל מהמדינה פיצוי אשר מתחשב בפעילות הבלתי-חוקית שביצע.
סעיף 12 לפקודת הקרקעות הקובע את העקרונות לפיהם יחושבו פיצויים בעקבות הפקעה, אינו מתייחס במפורש לשאלה האם ניתן להתחשב בשימוש בלתי-חוקי שנעשה בקרקע.
השופטת ארבל קבעה, כי ניתן להחיל על המקרה על דרך ההיקש, את המגבלה הקבועה בסעיף 190(א)(3) לחוק התכנון והבניה, לפיה בעל מקרקעין שהופקעו לא יהיה זכאי לפיצוי המתחשב בעליית ערך הקרקע כתוצאה מהפרת החוק. פרשנות אחרת, תביא לכך שמצבו של אותו אדם אשר פעל בניגוד לחוק יהיה טוב יותר בעקבות ההפקעה מאשר היה לפי זכויותיו עובר לה.
עם זאת, במקרה הנדון, התחשב בית המשפט באופן חלקי בשימוש הבלתי חוקי בקרקע, וזאת מכיוון שמדובר במקרה חריג שכן הרשות היתה מודעת להתקיימות הפעילות הבלתי-חוקית לאורך זמן רב, אך נמנעה מנקיטת כל פעולה במשך שנים רבות.
לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נגד פנינה פינקלשטיין
למדור: מקרקעין ובנייה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.