ביה"ד לעבודה חייב את סוכנות הידיעות הגדולה בעולם לשלם תגמול לתובע, שבשבתות שימש כמנהל מחליף ופוטר שלא כדין
בית הדין לעבודה בתל אביב חייב לאחרונה את סוכנות הידיעות AP לשלם לצלם שעבד אצלה בעבר פיצויים והוצאות בסך 382,877 שקל. עיקר הסכום שפסקה השופטת הבכירה אריאלה גילצר-כץ לטובת האיש: גמול עבודה בשעות נוספות ובשבת כמנהל מחליף, תפקיד שהחל למלא החל משנת 2015.
התובע הוא צלם עיתונות. החל מ-2006 העניק ל-AP שירותי צילום כעצמאי, ומ-2012 התחיל לעבוד אצלה כשכיר. החל מ-2015, במקביל לעבודתו כצלם, התחיל התובע גם לשמש כמנהל צלמים מחליף, בהיקף של כמאה ימי החלפה בשנה. באוקטובר 2017 שודרג מעמדו לתפקיד סגן מנהל הצלמים. בדצמבר 2021 - לאחר כ-15 שנות עבודה - פוטר מהסוכנות.
בתביעה שהוגשה לבית הדין במרץ 2022 סיפר הצלם כי הוקפץ עשרות פעמים לסקר אירועים תקשורתיים בסופי שבוע, אלא שהסוכנות נמנעה מלשלם לו על כך. לדבריו רק בשנה וחצי האחרונה לעבודתו החלה AP לשלם לו שכר בגין עבודה בשבתות. עוד נטען שלא שולם לתובע גמול על עבודה בשעות נוספות ובשבתות, בתפקידו כמנהל מחליף. טענה נוספת מצדו הייתה לפיטורים "מחפירים" שלא כדין, המזכים בפיצוי.
מנגד טענה הנתבעת שהפעילה מנגנון הנקרא "comp days", לפיו אם התובע עבד בשישי או שבת - קיבל יום חופשה כפיצוי. לדבריה חוק שעות עבודה ומנוחה תומך בשיטת פיצוי זו. מכל מקום, טענה הסוכנות האמריקאית, הלכה למעשה עבד התובע רק יומיים בשבת, כאשר יתר האירועים הנטענים על-ידו, 26 במספר, סוקרו במוצאי יום המנוחה, כמו לוויה או הפגנה ברחוב בלפור.
זכאי לדעת מדוע פוטר
השופטת גילצר-כץ הסבירה שצלם עיתונות היא משרת אמון שחוק שעות עבודה ומנוחה לא חל עליה. חרף זאת, היא קבעה שמגיע לתובע גמול על עבודה בשבתות בתפקידו כצלם, ובתוך כך דחתה את טענת הסוכנות לעבודה בהיקף נמוך בהרבה מהנטען ביום המנוחה.
לעניין זה הדגישה השופטת שחרף הפיצוי בדמות יום חופשה, הרי שלא ניתן לתובע גמול עבור העבודה עצמה בשבת. מכאן שהוא זכאי לשכר של 150% בשבת ושעות נוספות בשבת מעבר ל-comp days.
בהמשך קבעה השופטת שהתובע אף זכאי לגמול שעות נוספות (בימי חול) ועבודה בשבת, בשל עבודתו כמנהל מחליף. לדבריה הסכום ששילמה הסוכנות לצלם עבור שבוע החלפה, 125 דולר, רחוק מלכסות את השכר הנדרש בגין ההחלפה, שדורשת עבודה של כ-4 שעות לפחות ביום, מעבר לעבודה כצלם.
לסיום קבעה השופטת שהצלם זכאי אף לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין, משהסוכנות סיפרה לו שהמניע לסיום העסקתו הוא צמצומים, הגם שבפועל לא הייתה שבעת רצון מתפקודו. "על המעסיק לפרט בפני העובד את מלוא טענותיו כלפי העובד בטרם פיטוריו. הנתבעת לא נהגה כדין", הדגישה.
בסופו של יום חייבה השופטת את AP לשלם לתובע 345,877 שקל, בעיקר עבור גמול עבודה בשבת כצלם, גמול שעות נוספות ועבודה בשבת כמנהל, ופיצוי בגין פיטורים שלא כדין. עוד חויבה הסוכנות לשלם לצלמה לשעבר הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 37,000 שקל.
- ב"כ התובע: עו"ד ברק בר-ורשבסקי
- ב"כ הנתבעת: עו"ד אמיר זהר
לפסק הדין המלא בתיק סע"ש 69493-03-22
עו"ד ישראל שניידרמן
עוסק/ת ב-
דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.