אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> "50 אחוזי הצלחה": על פעילותו המיוחדת של בית המשפט לסמים בתל אביב

"50 אחוזי הצלחה": על פעילותו המיוחדת של בית המשפט לסמים בתל אביב

מאת: עו"ד יפעת כהן | תאריך פרסום : 05/09/2016 11:48:00 | גרסת הדפסה

עו"ד יפעת כהן. צילום: גדעון נשר . צילום אילוסטרציה חיצוני: Burmakin Andrey, www.123rf.com

בית המשפט לסמים פועל בתוך בית משפט השלום בתל אביב מאז 2003. הוא הוקם במטרה לתת מענה טיפולי לנאשמים המכורים לסמים ובשנה האחרונה זוכה פעילותו לתנופה משמעותית. אחד המשתתפים בתכנית העיד ביחס אליה: "מתנה גדולה שקיבלתי".

מדו"ח פעילות הסנגוריה הציבורית לשנת 2015 עולה כי בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לכך שההליך הפלילי הוא לעתים קרובות רק סימפטום של בעיות אישיות וחברתיות רחבות יותר.

לייעוץ בתחום:

עורך דין פלילי

מתוך הכרה זו ועל רקע מודלים מוצלחים שפותחו בארצות הברית הורחבה פעילותו של בית המשפט לסמים הפועל בבית משפט השלום בתל אביב מזה כ-13 שנה.

מהו בית המשפט לסמים?

בית המשפט הראשון לסמים הוקם בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת בארצות הברית. המטרה הייתה להקים בית משפט שיכוון לטיפול בעבריינים המבצעים עבירות על רקע התמכרות לסמים ואלכוהול. כיום יש ברחבי ארצות הברית כ-2,500 בתי משפט מסוג זה.

הסיבה להקמת בתי המשפט המיוחדים האלו הייתה ההכרה בכך ששיטת הענישה המסורתית לא עוזרת לצמצם את שיעור השימוש בסמים ויש להתמודד עם הבעיה שבשורש העבריינות ולא רק עם הסימפטומים שלה. ההבנה הייתה שהתמכרות היא מחלה השוללת את רצונו החופשי של המכור ויש צורך בהתערבות הוליסטית במכלול נסיבות חייו של העבריין.

בתי משפט לסמים פועלים כחלק מתפיסה רחבה יותר של בתי משפט כ"פותרי בעיות". הרעיון הוא לעשות שימוש בסמכות ובכוח של בית המשפט והשופט עצמו כדי לפתור את הבעיה האישית והחברתית שנמצאת בבסיס העבריינות. כלומר, אם הבעיה שגורמת לעבריינות היא התמכרות לסמים, המטרה היא לפתור את ההתמכרות.

המודל בנוי על הפנייתם של חשודים ונאשמים הסובלים מהתמכרות למסגרות גמילה, וליווי הליך הגמילה על ידי בית המשפט. השופטים בבתי המשפט לסמים יוצרים קשר אישי עם כל נאשם, מפקחים על התהליך השיקומי שהוא עובר וניכר כי יש לכך תרומה מכרעת להצלחתו.

השתתפות הנאשם בתוכנית היא וולנטרית ומבוססת על מחויבותו. התמריץ שניתן לו, אם יצליח בגמילה, היא מחיקת כתבי האישום או הימנעות מהטלת עונש חמור.  

ברוח תפיסה זו הוקם בית המשפט לסמים בתל אביב. הפרויקט מתקיים משנת 2003 בבית משפט השלום בתל אביב כשיתוף פעולה של הנהלת בתי המשפט, שירות המבחן והרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול.

במה מתבטא השוני?

ההבדל המשמעותי בין בית משפט רגיל לבין בית משפט לסמים הוא שבניגוד למצב הרגיל בו מצד אחד יש תובע ומצד שני נאשם המציגים את טיעוניהם ובסוף השופט מחליט אם להרשיע או לזכות, בבית המשפט לסמים הדיונים מתקיימים באווירה מיוחדת של שיתוף פעולה כשכל הצדדים מגויסים לשיקומו של הנאשם.

איך זה מתבצע?

לכל נאשם שנמצא מתאים לתוכנית מותאמת על ידי שירות המבחן בשיתוף השירות להתמכרויות תכנית טיפול ושיקום אישית שאם יעמוד בה – לא ייכנס לכלא. בית המשפט מפקח על תכנית הטיפול בישיבות חודשיות ישירות מול הנאשם ושירות המבחן.

בית המשפט לסמים פונה גם לנאשמים שאינם עצורים וכמו כן לנאשמים המכורים לאלכוהול ולא רק לסמים.

יתרונות

מחקרים מצאו כי המודל שלפיו פועל בית המשפט לסמים מגדיל את סיכויי הנאשם להיגמל מסמים ומפחית את אחוזי הפשיעה. מכיוון שבסיום ההליך הנאשם בדרך כלל לא נכנס לכלא הדבר גם מחזק את שלמות משפחתו. נמצא כי המודל גם חוסך עלויות של כליאה, שירותי בריאות, נזקי עבריינות עתידית ועוד.

שיעורי ההצלחה של בית המשפט בארץ גבוהים (כ-50%). בשלוש השנים האחרונות המגמה היא להרחיב את פעילות בית המשפט לסמים בתל אביב ולצורך כך הוקם צוות היגוי מיוחד. בתחילת 2015 התקבלו לתוכנית 37 נאשמים (לעומת 10 בלבד ב-2014).

בדו"ח הסנגוריה הציבורית מובאים דבריו של אחד המשתתפים בתוכנית, אדם נשוי ואב לילדים שבעברו 14 הרשעות קודמות ושהואשם בעבירות סחר בסמים. הנאשם עבר הליך טיפולי מוצלח במשך כשנתיים שבסיומו נגזרו עליו עבודות שירות בלבד. הוא כינה את הפרויקט "מתנה גדולה שקיבלתי".

לסיכום, בית המשפט לסמים טומן בחובו אפשרויות חדשות עבור נאשמים ופוטנציאל שיקומי גבוה. הוא מאפשר במיוחד לנאשמים שאין להם תמיכה או גורם מלווה להשתלב במסגרת טיפולית. יש לקוות כי הפרויקט ימשיך ויורחב גם לערים נוספות.

עורכת דין יפעת כהן עוסקת בדין פלילי

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ