החייל גרם לתאונה - האם המפקד שנסע לצדו אשם?

חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |
מאת: עו"ד ליאור ליברמן | תאריך פרסום : 09/06/2014 11:39:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד ליאור ליברמן

להכרעת הדין בעניין מדינת ישראל נ' גבאי

חייל מג"ב נענה לבקשת מפקדו וביצע פניית פרסה במקום אסור, שגרמה לתאונה. האם לנוכח יחסי הכוחות בין השניים ניתן להאשים גם את המפקד בתאונה?

במרץ 2012 נהג חייל מג"ב ברכב המשטרתי ביחד עם מפקדו. כשהגיעו לאחד המחסומים בירושלים, הורה המפקד לנהג לבצע פניית פרסה, על אף שהיה אסור לעשות זאת באותו מקום. תוך שהם מנסים לבצע את הפנייה, רכב שהגיח מאחור לא הספיק לבלום והתנגש בשני החיילים. בעקבות זאת, הוגש כתב אישום נגד החייל והמפקד לביהמ"ש לתעבורה בירושלים, המייחס להם עבירות של נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב נסיעה וגרימת נזק לאדם ורכוש.

הנהג הורשע בעבירות שיוחסו לו, אך המדינה ביקשה גם לייחס למפקד אחריות לתאונה.

לטענת המדינה, המפקד הוא זה שפקד על ביצוע הפנייה, ולכן יש לראות בו כמבצע בצוותא של העבירות שביצע הנהג, מה גם שהשפעתו על הנהג הייתה גדולה בהיותו מפקדו הישיר.

המפקד טען, שההצעה לבצע פנייה במהלך הנסיעה הייתה בקשה חברית ולא פקודה, ובכל מקרה, עדיין לא היה מקרה כזה, בו הורשע נוסע שלא נהג ברכב בעבירות דומות.

הרעיון אינו חדשני

לדברי השופט נאיל מהנא, קיימים מקרים שבהם בהחלט ניתן להטיל אחריות על נוסע ברכב ולא מדובר ברעיון חדשני. בדרך כלל, ציין השופט, האחריות תוטל כאשר לנוסע יש השפעה ואחריות על הנוסע, למשל כשמדובר במורה נהיגה.

השופט התרשם כי הנהג לא ראה את הוראת המפקד כהוראה שהוא חייב לציית לה, וקבע שהנהג פעל בהתאם לשיקול דעתו, שהיה מוטעה. לדבריו, היה על הנהג, שמחובתו להסיע את רכבו מבלי לסכן נוסעים אחרים, להעמיד את המפקד על כך שמדובר בפנייה לא חוקית במקום אסור ולנקוט אמצעי זהירות מספיקים.

משכך, קבע השופט שהאחריות לתאונה רובצת לפתחו של הנהג בלבד.

השופט הוסיף שלא היה מקום מלכתחילה להגיש את כתב האישום נגד המפקד, שכן לא הוכח בשום צורה שהנהג היה מחויב לציית להוראה בלתי חוקית.

השופט מצא לנכון לזכות את המפקד מאשמה, בין היתר משום שלא הוכח מה היה תפקידו בנסיעה, ומשום שלא ניתן לייחס ולהרשיע מבצע בצוותא בעבירת רשלנות. על הנהג היה לדאוג לנוסעים ברכב ולפעול משיקולי בטיחות, עוד לפני שיקולי המפקד, מה גם שהיה מבוגר מהמפקד.

כאמור, לא היה מקום להגיש את כתב האישום נגד המפקד מלכתחילה, מה גם שהשופט ציין במפורש שהוא לא עשה מעשה רשלני, ועל מנת להרשיע במצב זה צריך עבירה של כוונה ולא של רשלנות.

להכרעת הדין בעניין מדינת ישראל נ' גבאי

* עו"ד ליאור ליברמן עוסק בדיני תעבורה ותאונות דרכים.

**הכותב לא ייצג בתיק.

***המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

למדור: פלילי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום פלילי
ביקורת על המשטרה: איך תגרה רבת משתתפים הסתיימה בכתב אישום אחד?
עו"ד אולגה אוס [אילוסטרציה חיצונית: llesia, 123rf.com]
חיפוש לא חוקי: העליון זיכה מעבירת החזקת סכין
[אילוסטרציה חיצונית: Andriy Popov, 123rf.com]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ