אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> 30 שנה אחרי שקיבל אזרחות: המדינה ביקשה לבטל אותה

30 שנה אחרי שקיבל אזרחות: המדינה ביקשה לבטל אותה

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 12/06/2022 12:44:00 | גרסת הדפסה

עורכי הדין אירנה רוזנברג ויהושע פקס בבית המשפט המחוזי בבאר שבע | צילום: יהושע פקס, אילוסטרציה: Van Tay Media on Unsplash

עולה מברית המועצות קיבל אזרחות מכוח חוק השבות, אך זמן קצר לאחר מכן התברר שהמסמכים שלו היו מזויפים והוא אינו יהודי. חלפו שנים רבות עד שהמדינה עתרה לביטול האזרחות, ולבסוף היא קיבלה את עמדת בית המשפט וחזרה בה

המדינה חזרה בה לאחרונה מעתירה מנהלית לביטול אזרחותו של עולה מברית המועצות. האזרחות הוענקה לאיש בשנת 1990 מכוח חוק השבות, אולם שנה וחצי לאחר מכן נודע למדינה כי בקשת האזרחות אושרה על סמך מסמכים מזויפים שהציג לה. למרות זאת, רק ב-2021 ביקשה המדינה לבטל את האזרחות בעתירה שהגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. האיש התנגד בטענה שמדובר בשיהוי ניכר והוא כבר ישראלי לכל דבר מזה 32 שנה. לבסוף קיבלה המדינה את המלצת סגן הנשיאה, השופט אליהו ביתן, לחזור בה מהעתירה.

בעתירה מנהלית שהגישה המדינה, באמצעות עוה"ד דימיטרי קגן ואורית קרץ, ביקשה לבטל את האזרחות שהוענקה למשיב ב-1990 מכוח חוק השבות ולהעניק לו במקום זאת מעמד של תושב קבע.

לטענת המדינה, המשיב קיבל אזרחות מכוח חוק השבות על סמך מסמכים שהציג ולפיהם אימו יהודייה. אלא לאחר כשנה וחצי, כשביקש לקבל תעודת זהות, נודע למדינה כי המסמכים בנוגע ליהדותו של המשיב מזויפים והוא לא היה זכאי לאזרחות. ואולם, רשות האוכלוסין לא ביטלה את אזרחותו. ההיפך, היא העניקה לו באותה שנה תעודת זהות והוא חי בישראל מאז כאזרח ישראלי.

בשנת 2010 נישא המשיב בנישואים אזרחיים בקפריסין לאזרחית אמריקאית ושנה לאחר מכן הגישו השניים בקשה לאיחוד משפחות, במסגרתה ביקשו להעניק לאישה מעמד בישראל מכוח אזרחותו של המשיב. בקשתם סורבה בנימוק שבכוונת הרשות לשקול את ביטול האזרחות של המשיב. לטענת המדינה, המשיב הודה במספר מקרים כי רכש את האזרחות על סמך פרטים כוזבים ומסמכים מזויפים.

מאז שנודע למשיב על הכוונה לשלול את אזרחותו הוא פעל במספר מישורים. בין היתר הוא הגיש ערר ותלונה לנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, אך במאי 2019 אימץ שר הפנים את המלצת הוועדה המייעצת לבטל את האזרחות של המשיב והוגשה נגדו העתירה כאמור.

בתגובה לעתירה שהגיש באמצעות עו"ד אירינה רוזנברג ממשרד דקר, פקס, אופיר ושות', המשיב לא הכחיש כי הציג מסמכים מזויפים. עם זאת, הוא טען כי הוא חי ועבד בישראל 32 שנים, כיום הוא גמלאי, כל חבריו נמצאים כאן ואין לו שום זיקה למדינת מוצאו.

לדבריו, למרות שהרשות ידעה כבר משנת 1992 שאזרחותו נרכשה על בסיס פרטים כוזבים, היא "התעוררה" רק ב-2011 ולא טרחה לנקוט כל צעד לביטול מעמדו עד הגשת העתירה ב-2021. הוא הוסיף כי היום הוא אדם מבוגר ואין באפשרותו לפתוח בחיים חדשים במדינה אחרת שאין לו זיקה אליה.

אזרח לכל דבר ועניין

בדיון שנערך במעמד הצדדים ציין השופט ביתן כי מדובר במקרה חריג בו המדינה לא פעלה במשך 30 שנה לביטול מעמדו של המשיב, כאשר במשך תקופה זו הוא חי בישראל כאזרח לכל דבר ועניין וקיים אורח חיים נורמטיבי ויצרני, ומה גם שאין לו כל אזרחות אחרת. נסיבות חריגות אלו ואחריות המדינה, ציין השופט, מצדיקות התחשבות במשיב.

בהמשך קיבלה המדינה את המלצת השופט, חזרה בה מבקשתה והעתירה נמחקה ללא הוצאות.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ