חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פינוי-בינוי: חברה להחתמת דיירים תבעה 17.6 מיליון שקל מ"אאורה"

מאת: עו"ד נתן מינקוביץ | תאריך פרסום : 20/07/2025 18:38:00 | גרסת הדפסה
עו"ד נתן מינקוביץ | אילוסטרציה: Maciej Bagiński on Unsplash

החברה טענה שמכוח הפרת הסכם שת"פ עם ענקית הבנייה ביחס לפרויקט ברמת השרון היא זכאית לתמורת העתק. בית המשפט דחה אותה וחייב ב-200 אלף שקל הוצאות

השופטת חנה פלינר מבית המשפט המחוזי בתל אביב דחתה לאחרונה תביעת ענק בסך כ-17.6 מיליון שקל שהגישה חברה לליווי, ייעוץ והחתמת דיירים בפינוי-בינוי נגד "אאורה ישראל", "אאורה השקעות" והבעלים והמנכ"ל של ענקית הנדל"ן. התביעה עסקה בפרויקט פינוי-בינוי בשכונת מורשה ברמת השרון, הידוע כ"מתחם אילת".

בתביעה שהוגשה לבית המשפט סיפרה התובעת, "יואר אלזו השקעות", כי בפברואר 2013 חתמה על הסכם מול "אאורה ישראל", לפיו תהיה זכאית לשיעור מסוים מההכנסות ממכירת דירות בפרויקט, בתנאי שתלווה, תייעץ ותרכז את החתמת הדיירים, כמו גם תסייע בקידום הפרויקט אל מול הרשויות.

לטענת התובעת היא קיימה את חלקה בהסכם עד שקיבלה הוראה להפסיק, וזאת לאחר שכבר סייעה משמעותית לריכוז החתמת רוב הדיירים. בתוך כך נטען ש"אאורה ישראל" נהגה בחוסר תום לב עת הודיעה לתובעת על כוונתה לגשת למכרז, כשבפועל מי שניגשה הייתה "אאורה השקעות", חברת האם - ועל כן התבקשה הרמת מסך. התביעה הועמדה על 17,667,514 שקל.

מנגד טענו הנתבעים שכבר בראשית הדרך זנחה התובעת את התחייביויתיה על-פי ההסכם, שכן לא עזרה, ליוותה או ייעצה בקשר להגשת ההצעה למכרז. יתרה מכך, נטען, גם לאחר זכיית "אאורה השקעות" התובעת לא פעלה לריכוז החתמת הדיירים, אלא הראשונה היא שעשתה זאת.

ברמה המשפטית נטען שהתנהגות הצדדים בפועל מלמדת על זניחת ההסכם, ומאחר שהתובעת לא קיימה את חיוביה - הרי שהוא פקע, וממילא היא אינה זכאית לתמורה כלשהי.

לא מילאה חלקה

השופטת פלינר דחתה את טענת זניחת ההסכם וניגשה לברר האם ניתנה "הודעת חדילה", שמשמעה שינויו בפועל והסרת אחריותה של התובעת לביצוע חיוביה במהלך הפרויקט, עד להודעה חדשה. קביעתה הייתה שלא הוכח כי ניתנה הוראה שכזו. מכאן, בהינתן שהחוזה שריר וקיים, יש לברר האם התובעת זכאית לתמורה כלשהי על-פיו.

מסקנת השופטת הייתה שהתובעת לא הציגה תרומה משמעותית מצדה להחתמת הדיירים וקידום הפרויקט, באופן המצדיק לפסוק לטובתה שכר. לדבריה, לכל היותר הוכחה מעורבות בהחתמת דיירים בשנה הראשונה לפרויקט, כאשר לאחר מועד זה - גם לשיטת התובעת - היא לא עשתה דבר.

"משדחיתי את טענת הודעת החדילה, אין לי אלא לקבוע שהתובעת לא ריכזה את כל נושא החתמת הדיירים, תהא משמעותו של 'ריכוז' אשר תהא, ומשכך לא עמדה בחיוב על פי ההסכם", כתבה השופטת.

בפסק הדין נכתב שפרויקטים מסוג פינוי-בינוי כרוכים בקשיים רבים, וכי ההסכם המדובר דרש מעורבות אקטיבית מצד התובעת – שבפועל לא הוכחה. השופטת שבה והעירה כי אף בהנחה שהתובעת סייעה בתחילת הדרך, הרי שלא עמדה בתנאים החוזיים הנדרשים כדי לזכות במלוא התמורה.

השופטת התרשמה כי לא הייתה לבעלים והמנכ"ל של "אאורה" כוונה להטעות את התובעת בקשר לזהות החברה שניגשת למכרז. התקבלה טענתו לפיה אם התובעת הייתה ממלאת את חלקה בהסכם - לא הייתה נשמעת הטענה שהחוזה נכרת עם "אאורה ישראל" ולא עם "אאורה השקעות". 

סוף דבר תביעת העתק נדחתה, והתובעת חויבה בשכ"ט עו"ד של 200 אלף שקל.

  • ב"כ התובעת: עו"ד יהושע חורש / עו"ד גלעד כץ
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד ארז חבר / עו"ד עידן לוי / עו"ד שחר גיל-בר
עו"ד נתן מינקוביץ עוסק/ת ב- תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום תמ"א 38
התנגדה לתמ"א 38 בבניין מסוכן בגלל ויכוח על ממ"ד
עו"ד גיא יקותיאל (אילוסטרציה: Hopers Studio on Unsplash)

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ