איך מכשירים כספים לא מדווחים? הסיפורים האמיתיים שיגרמו לכם לחשוב פעמיים לפני העלמת מס
אי-דיווח על הכנסות או העלמת מס נראים לעתים כמו פתרון קל להפחתת תשלומים לרשויות, אך מאחורי הקלעים מסתתר סיכון עצום שעלול לעלות הרבה יותר מתשלום המס עצמו. בעוד שתכנון מס חוקי מאפשר להקטין את החבות בדרכים לגיטימיות, מי שבחר בדרך של העלמת הכנסות עומד בפני חשיפה פלילית. למרבה המזל, הליך הגילוי מרצון מאפשר להסדיר את העבר ולהימנעות מסנקציות פליליות, אך חלון ההזדמנויות הזה הולך ונסגר.
אם ברצונכם להקטין את חבות המס, ישנן דרכים חוקיות ונכונות לעשות זאת. העלמת מס אמנם מפחיתה לכאורה את גובה התשלום, אך טומנת בחובה סיכון עצום – פלילי וכלכלי.
לאורך השנים נתקלנו בלא מעט במקרים מצערים. באחד מהם, פנתה אלינו אלמנה שסיפרה שבעלה היה איש עשיר מאוד, עם לא מעט השקעות בשוק ההון. כדי לא לשלם מס, הוא הכניס את כל ההשקעות לחברת קש בחו"ל, בבעלות "קוף" – מנהל פיקטיבי שלמעשה היה הפנים של החברה אך החזיק בה כנאמן. כאשר נפטר הבעל בפתאומיות מהתקף לב והאלמנה פנתה לאותו "נאמן", הוא אמר שהוא לא מבין מה היא רוצה ממנו, הרי החברה רשומה על שמו וכל הנכסים הם שלו. למשפחה שגילתה כי כל הנכסים והכספים נעלמו – כבר לא היה הרבה מה לעשות. שנים של עבודה קשה ירדו לטמיון בגלל ניסיונות להתחמק מתשלומי מס.
"שילמתי מיליונים על רווחים לא קיימים"
חשוב להדגיש: מותר (ומומלץ) לתכנן מס ולחסוך בתשלומים בצורה חכמה חוקית, ללא דרכים מפוקפקות ופליליות. אותו אדם איבד את כל הונו רק בגלל שביצע רישומים כוזבים.
סיפור דומה הוא של יזם הייטק ישראלי שהרוויח מיליונים מהשקעות בביטקוין ב-2017, אך לא דיווח על רווחיו. כשנתפס ב-2023, נדרש לשלם מס על שווי שהיה גבוה פי 3 מערך המטבעות כיום. "הייתי צריך לשלם מיליונים על רווחים שכבר לא קיימים" הוא סיפר בכאב.
כדאי לדעת שהיום, לרשות המיסים יש דרכים לדעת על הכנסות מחו"ל גם אם לא דיווחתם עליהן באופן יזום. כחלק מהסכמי חילופי המידע עם רשויות זרות רבות בעולם, רשות המיסים מקבלת באופן שוטף מידע על פעילות של תושבי ישראל. הסכמים אלו כוללים את ה CRS-של ארגון הOECD-, את ה-FATCA האמריקאית וכן הסכמים בינלאומיים נוספים.
העלמתם מיסים? עדיין יש מוצא
הליך גילוי מרצון מאפשר לנישומים (= מי שחייבים בתשלום מס) בעלי הכנסות חייבות במס שלא דווחו, להסדיר את הדיווח הנדרש וחבות המס מול רשות המיסים, ובתמורה לקבל חסינות פלילית. ההליך חל על הכנסות לא מדווחות מהארץ ומחו"ל כאחד.
כך, אם הפקתם בעבר הכנסות חייבות במס בישראל שלא דווחו כגון הכנסות שהופקו מירושה בחו"ל, מימוש והמרה של קריפטו, חשבונות בנק בחו"ל, שכר דירה בחו"ל, קצבאות מחו"ל, מכירות נכסים בחו"ל ועוד - כעת פתוחה בפניכם הדרך לדווח על הכנסות אלה ולשלם עליהן את המס ללא סנקציות פליליות.
להליך הגילוי מרצון מגוון יתרונות משמעותיים. ראשית, הכשרת הכסף - כסף שלא דווח עליו לרשות המיסים הוא כסף שלא ניתן להשתמש בו לרכישת נכסים. במסגרת ההליך, הנישום מסדיר את המיסוי ובכך "מכשיר" את הכסף לשימוש חוקי. שנית, ההליך מאפשר התנהלות תקינה מול בנקים במטרה להביא את הכסף לארץ במקרים שבהם הכספים נמצאים מחוץ לישראל.
בנוסף, הוא מאפשר פתיחת "דף חדש" ויישור קו מול רשות המיסים. אבל היתרון הבולט והחשוב מכל הוא חסינות פלילית. עבירות מס, ובכללן אי-דיווח על כספים, הן עבירות פליליות שיכולות להוביל לקנסות גבוהים ואף לעונש מאסר.
מה שחשוב לקחת בחשבון
חשוב לציין כי לא תינתן חסינות פלילית במקרים שבהם כבר יש בידי רשות המיסים מידע קודם על הנישום ומתנהלת כנגדו חקירה סמויה או גלויה, או במקרים בהם התיק נמצא בתוכנית עבודה או דיוני שומות. כמו כן, החסינות הפלילית תחול רק אם הנישום גילה את כל המידע ולא הסתיר או מסר מידע לא נכון.
מנגד, חשוב להכיר שבעת תשלום המס שלא שולם בעבר יתווספו לסכום החוב גם ריביות והפרשי הצמדה. כמו כן, במקרים מסוימים תידרשו לשלם מיסים על הקרן עצמה (כלומר על סכום ההשקעה המקורי). עם זאת, גילוי מרצון עדיף בהרבה על פני סנקציות פליליות ואי היכולת לעשות שימוש בכספים שהרווחתם לאורך השנים.
בנושאים בהם קיימת חשיפה פלילית ובכל הקשור להליכי מיסוי ודיוני שומה מול רשות המיסים, נדרש ידע ובקיאות בנושאי מס. לכן מומלץ לפנות באמצעות רואה חשבון או עורך דין. מייצג עם ניסיון ספציפי בתחום גילוי מרצון בשילוב עם מיסוי בינלאומי יוכל לחסוך לכם סכומי כסף משמעותיים בהליך.
על פי הנוהל המסתמן רשות המיסים מציבה תקופה מוגבלת בזמן לביצוע הליך הגילוי מרצון, שלאחריה לא יהיו יותר נהלי גילוי מרצון. למיטב ידיעתי, רשות המיסים פועלת לשנות את החקיקה הקיימת ולהוסיף סעיפים שיבהירו את הסנקציות למי שירצה להסדיר חבות מס בעתיד, כשלא יהיה נוהל גילוי מרצון. מדובר בסנקציות משמעותיות מעבר להליך הפלילי שלא תינתן בגינו חסינות. אם יש לכם הכנסות לא מדווחות, זה הזמן להסדיר אותן באמצעות הליך גילוי מרצון, לפני שהחלון הזה ייסגר.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.