מי חתם על ההמחאה שסורבה? הספק שנותר בליבו של הרשם הבכיר מבית משפט השלום לגבי זהות החותם סתמה את הגולל על תביעה למימושה באמצעות חיוב אישי של בעלי החברה.
בית משפט השלום בצפת דחה לאחרונה תביעה למימוש שיק מחולל של כ-40 אלף שקל שהגישה יצרנית תוספי התזונה "צוף גלובוס" נגד הבעלים של חברת צמחי המרפא "ניו ויטליטי". צוף דרשה שבעל החברה ישלם את השיק מכיסו משום שהוא ערב לו אך הרשם הבכיר מוהנד חליאלה לא שוכנע כי הוא אכן חתם על הערבות.
לפני כ-3 שנים פתחה צוף בהליכי גבייה בהוצאה לפועל נגד ויטליטי ובעליה לצורך מימוש שיק בסכום של 39,663 שקלים, שנמסר לה במסגרת עסקה לרכישת מוצרים שונים אך הבנק סירב לכבדו.
צוף טענה במסגרת ההליך כי יש לחייב את בעל החברה באופן אישי בתשלום הכספים לנוכח העובדה שהוא כתב על גב השיק כי הוא ערב לפרעונו, וחתם לצד הטקסט.
באוגוסט אותה השנה בעלי ויטליטי התנגד בשמה של החברה למימוש השיק והתיק הועבר לבירור בבית משפט השלום. בהמשך ניתן פסק דין שדחה את התנגדותה של החברה והבעלים הגיש התנגדות נוספת – הפעם מפני התביעה האישית נגדו.
הבעלים (שהפך להיות הנתבע) ביקש מבית המשפט לבטל את הליכי הגבייה נגדו בטענה שחתימתו על גבי השיק זויפה.
בתגובתה הראשונית טענה צוף (התובעת) כי אין ספק שהוא זה שחתם על השיק אך בהמשך היא שינתה את גרסתה וטענה כי מורשה חתימה אחר ב"ויטליטי" חתם בשמו.
כהוכחה, היא הביאה עדת "מפתח" – זוגתו לשעבר של אבי הנתבע – שסיפרה כי השיק נחתם בידיעתו ובאישורו של הנתבע.
עדות מגמתית
אלא שהרשם הבכיר חליאלה סבר שדין תביעתה של צוף להידחות.
הרשם ציין כי הנטל להוכחת אמיתות החתימה על גבי השיק מוטל על כתפיה של התובעת – והיא לא עמדה בו.
הרשם ציין כי התקשה לתת אמון בעדותה של אותה "עדת מפתח" שלשיטתו הייתה מגמתית ולא ניטרלית בהתחשב בכך שיחסיה עם אבי הנתבע "התפוצצו" לאחר שעזב אותה.
מלבד זאת, הוא הוסיף כי העדה הודתה שהנתבע לא חתם על השיק ולצד זאת לא שללה לחלוטין את האפשרות שהשיק נחתם על ידי גורם שלא הוסמך לחתום בשמו.
"אין לפני כל ראיה כי הנתבע אישרר בדיעבד את החתימה שבמחלוקת, אין ראיה כי הנתבע התבקש לחתום על ערבות, אין ראיה כי הנתבע ידע על הדרישה של התובעת כי תיחתם ערבות אישית, אין ראיה כי הנתבע הסמיך מישהו לחתום בשמו על ערבות ואין ראיה מי בפועל ביצע את החתימה שבמחלוקת" סיכם הרשם חליאלה את החלטתו.
לפיכך תביעתה של "צוף גלובוס" נדחתה תוך חיובה בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 5,500 שקלים.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד אורי מיטלר
עוסק/ת ב-
הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.