עב 1506/06 מג'ווה רג'בי נגד תוכנית מהל"ב - ועדת ערר
"שמונה מעלות יש בצדקה זו למעלה מזו. מעלה גדולה שאין למעלה ממנה זה המחזיק ביד ישראל שמך ונותן לו מתנה או הלוואה, או עושה עימו שותפות,או ממציא לו מלאכה ,כדי שלא יצטרך לבריות... (הרמב"ם במשנה תורה ספר זרעים).
משמעות הדברים היא, כי שיתופו בעסק או שיבוצו בעבודה של מי שירד מנכסיו, הינה למעשה הדרגה הגבוהה ביותר האפשרית של הצדקה.
תכנית ויסקונסין הינה תוכנית ניסיונית, אשר נועדה, באמצעות הקמת מרכזי תעסוקה פרטיים, לשלב מקבלי גמלאות בעבודה. מדובר למעשה בהפרטת שירות, שניתן עד היום ע"י המדינה. לגישתו של בית הדין אין לראות בתכנית משום חיסול מדינת הרווחה, אלא כניסיון של המדינה לספק שירותים באופן יעיל יותר.
יחד עם זאת, התאגיד שהינו גורם פרטי מסחרי, מצוי בניגוד עניינים מובנה, כיוון שמחד הוא מתוגמל בין היתר, כפונקציה של הקטנת היקף הגמלאות המשולמות למשתתפים, ומאידך קיימת לו הסמכות לשלול זכאות לגמלה עקב סירוב משתתף לעבודה שהוצעה לו. לפיכך, ומכיוון שמדובר בזכות לקיום בכבוד, המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, נקבע כי כתנאי להצלחת התוכנית יש להעמיק היקף ביקורת השיפוטית על החלטות עובדי התאגיד.
בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע, כי, אמנם, התאגיד הינו תאגיד פרטי, שצריך לשקול בין היתר שיקולי רווח כלכלי, אך סמכויותיו של התאגיד - הענקת גמלאות ושלילתן, מהוות את הליבה של העשייה המנהלית, ומכאן ולנוכח היקף הסמכויות שניתן לתאגיד, יש להחיל עליו ועל עובדיו, את כל כללי המשפט המינהלי אלא אם יוכח במקרה קונקרטי כי יש הצדקה לסטות מהם.
עב 1506/06 מג'ווה רג'בי נגד תוכנית מהל"ב - ועדת ערר
למדור: עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.