אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תמ"א 38 >> הדיירים שמעכבים התחדשות עירונית גם במלחמה

הדיירים שמעכבים התחדשות עירונית גם במלחמה

מאת: עו"ד גיא יקותיאל | תאריך פרסום : 18/12/2023 09:10:00 | גרסת הדפסה

עו"ד גיא יקותיאל | אלוסטרציה חיצונית: R ARCHITECTURE on Unsplash

אף שהתחדשות עירונית מאפשרת לבעלי דירות ישנות לקבל בחינם דירה משודרגת או חדשה בתוספת ממ"ד, יש מי שמסרבים לה. מה מניע אותם?

פרויקט התחדשות עירונית הינו אירוע נדיר של Win-Win. הדייר מקבל בית חדש או משופץ, גדול יותר עם ממ"ד ומרפסת, וכל זה ללא הוצאה כספית מצדו. המימון מבוסס על הרווח של הקבלן מתוספת יחידות הדיור שייבנה.

מדוע בכל זאת דיירים מסרבים?

יש לכך כמה סיבות. הסיבה הראשונה היא חוסר אמון ביזם, בתהליך, או ברשויות. אנשים שרואים פרויקטים נמשכים 15 שנה ולא זזים חושבים לעצמם שזה ממילא לא יקרה, ומעדיפים לא להיכנס להרפתקה הזאת.

הדיירים גם מתבקשים לחתום על מסמכים ארוכים ומשפטיים, ולא תמיד מישהו יושב ומסביר להם מילה במילה את הכל. לכן אנחנו נוהגים להשקיע בפגישות עם הדיירים ולהסביר הכל מאפס, גם אם החוזה ארוך בצורה לא רגילה. ככל שאתה מערב את בעלי הדירות בתהליך ובלוחות הזמנים, כך יש יותר סיכוי שתהיה הסכמה. לפעמים דיירים סרבנים פשוט לא מבינים עד הסוף מה אומר החוזה ומה הזכויות שלהם.

דיירים מבוגרים חוששים במיוחד מתקופת הזמן הארוכה של הפרויקט, המעבר לדירה חלופית או כל שינוי בחיים אליהם התרגלו מכביד ומקשה באופן מיוחד. קיים גם חשש מוצדק מעלייה בהוצאות השוטפות כגון ארנונה וועד בית.

ומה עונים להם?

המחוקק נותן פתרונות והטבות למבוגרים מעל גיל 70. קשישים יכולים לקבל כסף במקום הדירה שלהם או לקבל דירה חלופית חדשה ישר, בלי לעבור לשכירות. אפשרות נוספת היא שהם יקבלו זכות בבית אבות או שילוב של דירה קטנה וכסף, ופטור ממס על הרכיב הכספי.

על מנת לעודד בעלי דירות לחזור לפרויקט החדש ולהפיג את החשש מהוצאות תחזוקה גבוהות יותר עבור ועד הבית וחברת ניהול – שלא היו לפני ההליך – יש פתרון שקובע כי היזם מחויב לממן לאותם אנשים את ההפרש בין ההוצאות שהיו להם לבין ההוצאות החדשות, למשך חמש שנים לפחות. בפועל, ברוב המקרים יזמים משלמים עד עשר שנים.

איזה עוד סיבות יש לסירוב?

יש את אלו שמושכים את הזמן ומנסים לחתום אחרונים מתוך מחשבה שיוכלו לסחוט את היזם ולקבל תמורה טובה יותר. יש גם כאלה שהסתכסכו בעבר עם הדיירים ועכשיו הם נוקמים בכך שלא חותמים. אבל החוק קובע שברגע ששני שליש מבעלי הדירות חתמו על ההסכם ניתן בשלב מאוחר יותר להגיש נגד הדיירים האלה תביעה ולחייב אותם להצטרף פרויקט.

אוכלוסייה נוספת הם דיירים שהרחיבו בעבר את הדירות שלהם באופן לא חוקי, ועכשיו הם רוצים לקבל את התמורה גם על הרחבות שנעשו ללא היתר. צריך להבין שהרשות המקומית לא מכירה בהרחבות האלה והיזם מפסיד פעמיים: הוא לא מקבל תמורה עבורן מהעירייה אבל הוא נאלץ לשלם לבעלים של הדירה. עם זאת, החוק היום קובע שלצורך ספירת הרוב הדרוש לא מתחשבים בבעלי דירות שיש להם חריגות בנייה ובגלל זה הם לא חתמו. זה עוזר להגיע מהר יותר לרוב הדרוש ואז ניתן לתבוע אותם כדיירים סרבנים.

בנוסף, יש דיירים שחוששים לחתום כי בעבר הרחוק הם חתמו לאיזה חברה אחרת או אפילו רק למתווך שהחתים אותם על ייפוי כוח, והם חוששים להיתבע. יש לכך שני פתרונות: ראשית, היזמים לרוב מסכימים להתחייב לפצות בעלי דירות שיתבעו על ידי גורם קודם, ולוקחים על עצמם את ניהול ההליך המשפטי כולו. שנית, חוק ההסדרים ממאי 2023 נותן לממונה על פניות הדיירים ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית את הסמכות לקבוע שחתימות כאלו ואחרות כבר אינן תקפות ואף להורות לרשם המקרקעין למחוק את הערות האזהרה, כך שאנשים כבר לא יכולים לתפוס חתימות לשנים רבות בלי להוציא לפועל את הפרויקט.

האם לנוכח המלחמה צפויים פחות סירובים בשל הרצון במיגון?

אנחנו מקווים שכן. בחודש האחרון כל פגישה שלנו עם דיירים נעשית בסמוך לממ"ד או מקלט. זה בא מתוך דרישה של הדיירים שמבינים כולם שמרחב מוגן זה לא משהו שאפשר לוותר עליו. ברור שאותם אנשים היו רוצים ממ"ד תקני בדירה שלהם.

במקרים רבים הילדים של בעלי דירות מבוגרים חוששים ומודאגים מהיעדר ממ"ד בדירתם ולכן נעשים מעורבים ודוחפים את ההליך על מנת להנגיש להם ממ"ד. אבל בסופו של דבר תמיד יהיה מי שיסרב מסיבות לא ענייניות, כולל אנשים שיצאו בכל אזעקה לחדר המדרגות והיו בסכנת חיים.

איך מטפלים משפטית בסירוב?

החוק מאפשר להגיש תביעה נגד דיירים סרבנים לאחר שיש אישור וועדה מקומית לתוכנית, ובתנאי שחתמו רוב של שני שליש מבעלי הדירות על ההסכם, אבל לצערנו לוחות הזמנים מאוד ארוכים. יכולה לחלוף חצי שנה מרגע שמגישים תביעה נגד דייר סרבן ועד הדיון הראשון אצל המפקח, והמצב הזה רק מעודד דיירים לסרב. הם יודעים שזה ייקח המון זמן והם מעדיפים למשוך את הזמן כדי לנסות לקבל מה שהם רוצים.

הפתרון הוא לקבוע בחוק הליך מהיר, כמו בתביעה לפינוי מושכר, וכך תרד המוטיבציה לסרב. ממילא ברוב המקרים הפסיקה דוחה את טענות הסרבנים אז אין סיבה למרוח את הזמן. בנוסף, צריך לקבוע הוצאות מאוד גדולות על סרבנים שהטענות שלהם נדחות. נכון להיום זה בדרך כלל לא קורה, והתוצאה היא שהסרבנים פועלים מתוך מקום שאין להם מה להפסיד.

המלחמה היא הזדמנות לנסות להקטין את הבירוקרטיה הן בקיצור התכנון והן כדי לאפשר לפעול נגד דיירים סרבנים בצורה מהירה ויעילה יותר.

הצורך בממ"דים הוא שיקול מכריע מבחינת רשויות החוק?

לצערנו לא, השיקול של ממ"דים לא מופיע בשום מקום בחוק אף שהוא אמור להיות ראשון במעלה. בפרויקטים של תמ"א 38, התוכנית מדברת על חיזוק מפני רעידות אדמה ולא על הוספת ממ"ד. יש הרבה מאוד בניינים שנבנו אחרי שנות ה-80 שאין בהם ממ"דים אבל הם עמידים בפני רעידות אדמה, ולכן אי אפשר לעשות בהם תמ"א.

בפינוי בינוי לעומת זאת בכלל לא מוזכר הסיפור של רעידות אדמה ולא של טילים. הממ"דים זה רק משהו נלווה, אבל לטעמי סדר העדיפויות צריך להשתנות.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תמ"א 38 באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תמ"א 38
10 מושגי יסוד בהתחדשות עירונית
עו״ד ומגשר חיים פרטוש (צילום: רות אלוני)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ