בהרכב מיוחד של תשעה שופטים דן בשבוע שעבר בג"צ בשאלת חוקיותו של התיקון לחוק הבזק. על פי התיקון, מוענק רישיון וזיכיון להפעלת תחנת רדיו, למי שהפעיל במשך חמש שנים רצופות תחנה, אשר שידוריה נקלטו במרבית שטחי ישראל.
בעתירה, אשר הוגשה על ידי חה"כ חיים אורון, איתן כבל, אברהם פורז וחברי כנסת נוספים, ועל ידי אמיתי- אזרחים למען מנהל תקין וטוב ותחנות רדיו אזוריות שביניהם רדיו חיפה, נטען כי דינו של התיקון לחוק הבזק להתבטל, בשל היותו סותר את חוקי יסוד - כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק. עוד נטען כי יש לבטל את התיקון בשל פגם בהליכי חקיקתו. המשיבים בעתירה הם הכנסת, הממשלה וערוץ 7.
בית המשפט נותן דעתו תחילה לצורך ברגולציה וקובע כי " לא ניתן להפריז בחשיבותה של החלטה להעניק זיכיון לשדר שידורי רדיו לציבור". רישיון לרדיו הוא כלי רב עוצמה, אשר מספק נגישות לקהלים רחבים, מאפשר להפיץ מסרים ולהשפיע באמצעותם על ציבור רחב.
העותרים טענו בעתירה כי משמעותו של סעיף 5 לתיקון - הקובע כי מי שעומד בתנאי החוק, יראו אותו כאילו קיבל זיכיון, היא פטור הלכה למעשה ממכרז להפעלת תחנת רדיו. העותרים טענו כי דבר זה פוגע בחופש התחרות שכן המדינה מקנה למעשה יתרון למתחרה אחד על פני אחר בשוק החופשי.
בית המשפט מנתח את ההתנגשות בין התיקון לחוק לבין חוק יסוד חופש העיסוק וקובע כי הפגיעה הנעשית בתיקון לחוק הבזק, אינה עומדת בתנאיה של פסקת ההגבלה שכן היא עולה על הנדרש. לפיכך קובע בית המשפט כי הסעד ההולם הוא הכרזה על בטלות התיקון לחוק הבזק.
בג"צ 1030/99 ח"כ חיים אורון ואח' נ' יו"ר הכנסת ואח'
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.