אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> אין לך כסף לעו"ד? יש מי שיעזור

אין לך כסף לעו"ד? יש מי שיעזור

מאת: מערכת PsakDin | תאריך פרסום : 13/03/2014 10:50:00 | גרסת הדפסה

נקלעת לבעיה משפטית ואין לך יכולת כלכלית לשכור עו"ד? לא להתייאש - יש לאן לפנות. "פסקדין" ו- Ynet חושפים את הגופים שישמחו להעניק סיוע משפטי כמעט ללא עלות.

מטרתם של גופי וארגוני הסיוע המשפטי השונים - ממלכתיים ופרטיים כאחד - היא להעניק סיוע וייצוג משפטי למי שידו אינה משגת לשכור שירות משפטי בתשלום או לאוכלוסיות מוגדרות, העונות על הקריטריונים שקבע הארגון המסייע.

לאחר בדיקת זכאות כלכלית ומהותית, הפונה יופנה להמשך טיפול משפטי מקצועי בחינם או בתעריפים מוזלים במיוחד.

המטרה המשותפת לכל ארגוני הסיוע היא לאפשר נגישות לערכאות מתוקף עקרון השוויון. חלק ניכר מהארגונים התחילו כיוזמה פרטית של "משוגעים לדבר": עורכי דין אידיאליסטיים המנסים לכונן חברה שיוויונית וצודקת יותר.

להלן רשימה קצרה המונה את הגופים העיקריים המסייעים למי שזקוק לסיוע או ייצוג משפטי, ואינו בידו היכולת הכלכלית לשכור עו"ד.

משרד המשפטים - האגף לסיוע משפטי

האגף לסיוע משפטי, זרוע של משרד המשפטים, מעניק סיוע וייצוג משפטי בעניינים אזרחיים, ביניהם דיני משפחה, עבודה, ביטוח לאומי, הוצאה לפועל, נזיקין ועוד. לאגף חמש לשכות: נצרת, חיפה, תל אביב, באר שבע וירושלים.

פגישת היכרות: הפונה נדרש תחילה להגיש בקשה מתאימה ולשלם אגרת השתתפות. לאחר מכן, יוזמן לפגישת היכרות ראשונה, במסגרתה יבדוק עורך דין מטעם הלשכה האם יש לו סיכוי במשפט. על מנת שהתהליך יהיה מהיר ויעיל, על הפונה להגיע לפגישה כשהוא מצויד בכל המסמכים והראיות שברשותו. אם לאו - תישלל הזכאות לייצוג מטעם המדינה. במקרה כזה, יוכל הפונה לערער על ההחלטה בבית המשפט המחוזי בתוך 30 יום מיום הסירוב.

מי זכאי לסיוע? תנאי הזכאות הבסיסי הינו עמידה בקריטריון כלכלי מוגדר, וזאת בנוסף לעמידה בתנאי המהותי (נושא התיק ו/או הסיכוי המשפטי).

איך מתקדמים? במקרה שהוחלט שהפונה זכאי לסיוע, תיקו יועבר לאחד מעורכי הדין הפרטיים העובדים עם הלשכה. מרגע זה, עורך הדין אמון על הטיפול בפונה, שאינו נדרש לשלם לו דבר - את שכרו הוא יקבל מהאגף לסיוע משפטי.

תכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין

במסגרת תכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין, מוענק סיוע משפטי בתחומי המשפט האזרחי, ללא תשלום, בכפוף לעמידה בקריטריון כלכלי וסיכוי משפטי. בין היתר, מעניקה התכנית ייעוץ וייצוג משפטי בתחומים כמו דיני עבודה, משפחה, הוצאה לפועל, פשיטות רגל, משכנתאות, בנקאות, צרכנות ועוד.

תכנית "שכר מצווה" הינה התכנית ההתנדבותית הגדולה בישראל למתן סיוע וייצוג משפטי למעוטי אמצעים, והיא מונה כ- 3500 עו"ד מתנדבים, ובמסגרתה מופעלים 65 מרכזי זכויות הפרוסים בכל הארץ.

הסיוע של מתנדבי התכנית ניתן בשני מישורים: האחד, ייעוץ ראשוני כללי, ובכלל זה, מענה לשאלות בנושאים משפטיים, סיוע במילוי והכנה של טפסים ומסמכים משפטיים. השני, ייצוג משפטי מלא.

על מנת לקבל את הסיוע, יש להתקשר עם התכנית ולקבוע פגישת היכרות וייעוץ. בפגישה זו ייבדקו תנאי הזכאות של הפונה ואם ימצאו שהוא זכאי לסיוע, יועבר תיקו לבחינת עומק אצל רכז המחוז ומשם לטיפולו של עורך דין העוסק בתחום הרלוונטי.

משרד המשפטים - הסניגוריה הציבורית

מטרתה הקבועה בחוק של הסנגוריה הציבורית היא להעניק ייצוג משפטי בהליכים פליליים ללא תמורה לזכאים. את רשימת הקריטריונים לזכאות ניתן למצוא בחוק הסניגוריה הציבורית.

הזכאות תלויה בנסיבות המקרה ובהליך שננקט כנגד הפונה. בין הזכאים: נאשמים בעבירות חמורות שהם חסרי אמצעים או קטינים ובעלי מוגבלויות. הללו יכולים לבקש ייצוג של הסנגוריה הציבורית גם בעת מעצר לצורכי חקירה. בנוסף, לבית המשפט ישנה סמכות כללית למנות סניגור ציבורי בכל מקרה בו נראה שהמשפט לא יתנהל כראוי ללא ייצוג.

פגישת היכרות: הסניגוריה פועלת במספר מחוזות: ת"א (מרכז), דרום, חיפה, צפון והסניגוריה הארצית שבירושלים. תחילה על הפונים לשלם את האגרה במזומן בבנק הדואר ואחר כך לגשת ללשכת הסנגוריה הקרובה למקום המגורים, עם כתב האישום ותעודת זהות. מומלץ לצרף מסמכים המעידים על ההכנסות, לרבות תדפיסי עו"ש ומידע על חובות. המגיעים ללשכה באופן עצמאי יידרשו גם למלא טופס בקשה למינוי סניגור.

איך מתקדמים? כתב האישום והנתונים האישיים של הפונה ייבדקו על ידי עובד הסניגוריה. לאחר מכן, תיערך לו בדיקת זכאות כלכלית ואם יימצא מתאים תשלח הודעה לביתו עם פרטי הסניגור שמונה לייצגו. במקרה שהפונה לא נמצא זכאי, הוא יוכל לערער לסניגוריה הציבורית הארצית. בכל מקרה, ניתן לבקש מהשופט מינוי של סניגור ציבורי גם במהלך המשפט.

הל"ב במשפט

במסגרת פרויקט הל"ב במשפט, זרוע התנדבותית של התנועה למלחמה בעוני, מוענק סיוע משפטי בחינם לעשרות אלפי נזקקים ברחבי הארץ. הפרויקט מצהיר, כי מטרתו להנגיש אוכלוסיות מוחלשות לעולם המשפט.

לפרויקט כ-40 עמדות ברחבי הארץ, הממוקמות במרכזים קהילתיים, בלשכות ההוצאה לפועל, בבתי הדין לעבודה, בבתי המשפט, בבתי חולים לחולי נפש ועוד. פועלים בו סטודנטים למשפטים, מתמחים ועורכי דין - כולם בהתנדבות.

עיקר הסיוע המשפטי מתמקד בבעיות כספיות כמו חובות ועיקולים, וכן בהגשת תביעות קטנות, סכסוכי שכנים, דיני עבודה וביטוח לאומי. העמותה אינה מעניקה סיוע לנאשמים בפלילים.

קו לעובד

קו לעובד היא עמותה המגנה על זכויות עובדים, מהגרי עבודה וקורבנות סחר בבני אדם. כאן יכולים עובדים לקבל מידע לעניין זכויותיהם בעבודה, לרבות מול ביטוח לאומי. העמותה פועלת גם במישור הציבורי, באמצעות הגשת עתירות עקרוניות והצטרפות לעתירות כאלה, בפעילות חקיקתית ובעבודה מול הכנסת והרשויות. לאחרונה צורפה לרשימת העמותות שזכאיות להביע עמדה במסגרת תובענות ייצוגיות בתחום העבודה.

לעמותה שלושה סניפים: תל אביב, חיפה ונצרת, וכן שתי שלוחות בשטחי הרשות הפלסטינית (קלקיליה ויריחו). הזקוקים לייצוג משפטי בתחום העבודה יופנו על ידה לעורכי הדין המשתפים עמה פעולה.

  • לפרטים נוספים: ניתן להתקשר באמצעות פנייה טלפונית, הגעה למשרדי העמותה או שליחת טופס פנייה מקוון דרך אתר האינטרנט של קו לעובד.

עמותת "ידיד"

מטרתה המוצהרת של עמותת "ידיד" היא לתמוך ולהעצים את השכבות החלשות של האוכלוסיה הישראלית ולהגביר את הסולידריות החברתית. העמותה עוסקת במיצוי זכויות בתחומי המשפט האזרחי.

מרכזי הזכויות של העמותה, 16 במספר, פועלים בחצור הגלילית, צפת, נצרת ונצרת עילית, סחנין, שפרעם, כרמיאל, תל מונד, תל אביב, פתח תקווה, אשדוד, רהט, ירושלים, קרית מלאכי, שפיר, נהורה וקרית גת.

לעמותת ידיד שיתופי פעולה עם גורמים שונים, ביניהם תכנית "שכר מצווה" של לשכת עורכי הדין, ובמקרים המתאימים יופנה הפונה למינוי עו"ד בתכנית "שכר מצווה" או באגף לסיוע משפטי של משרד המשפטים.

מרכז נגה של הקריה האקדמית אונו

מרכז נגה, הפועל בשיתוף עם הפקולטה למשפטים של הקריה האקדמית אונו, פועל למען נפגעי פשיעה ומייצג, בין היתר, משפחות שנפגעו מאירועי אלימות קשים כמו רצח והריגה, נפגעי ונפגעות אונס ואלימות מינית, ילדים שעברו התעללויות וכיוצא באלה מקרים קשים. הסיוע ניתן הן בהליך הפלילי והן בהליכים האזרחיים-נזיקיים ללא תמורה.

ארגון טבקה

מטרתו של ארגון "טבקה" היא להביא להשתלבות וקידום של יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית. לארגון מחלקה משפטית, המעניקה ייעוץ וייצוג משפטי בחינם לבני הקהילה בארבעה מרכזים ברחבי הארץ (נתניה, רחובות, באר שבע וחדרה). עורכי הדין המתנדבים בארגון עוסקים במגוון תחומים כדיני עבודה, חינוך, דיור, וכן בסוגיות של גזענות והפלייה. השירותים ניתנים בשפה העברית והאמהרית.

עמותות סיוע נוספות:

  • "יד ריבה"- עמותה ארצית המעניקה סיוע משפטי לקשישים. בין חברי העמותה אנשי מקצוע מתחומי המשפט, הרפואה והרווחה.

אתר אינטרנט: http://www.yadriva.org.il

טלפון: 02-6444569

מייל: pninaf@yadriva.org.il

  • שי"ל - שירות ייעוץ לאזרח, יחידה שהוקמה במשרד הרווחה ומופעל בשיתוף הרשויות המקומיות. שי"ל מסייעת במתן ייעוץ והכוונה לפונים בנושאי זכויות, חובות ושירותים העומדים לרשות האזרח.

אתר אינטרנט: http://shil.info

טלפון: 1-800-50-60-60

פקס: 03-6295602

  • המועצה הישראלית לצרכנות - ארגון הצרכנים היציג הפועל מכוח חוק המועצה הישראלית לצרכנות תשס"ח - 2008. מטרת המועצה לצרכנות לפעול להגנת הצרכנים ושמירת זכויותיהם, וכן לחינוך לצרכנות נכונה בקרב הציבור.

אתר אינטרנט: http://www.consumers.org.il

טלפון: 03-6241034

  • המועצה הלאומית לשלום הילד - המועצה עוסקת במכלול הנושאים של זכויות הילד. בין היתר, פועלת העמותה לסיוע לילדים בחינוך, בריאות, מצוקה, התעללות, משטרה ועבריינות, חקיקה ומשפט, תקשורת וצרכנות ועוד.

אתר אינטרנט: http://www.children.org.il

טלפון: 02-6780606

פקס: 02-6790606

מייל: ncc@children.org.il

  • עמותת "אנוש" - עמותה שפועלת במטרה לסייע ולדאוג לזכויותיהם של המתמודדים עם מגבלה נפשית.

אתר אינטרנט: http://www.enosh.org.il

טלפון: 074-7556100

פקס: 074-7556101

מייל: office@enosh.org.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

תשלום חוב

ועדה מקומית לתכנון ובנייה חייבת לי כספי תשלומי טבלאות איזון(היא מחזיקה בכספים המגיעים לי מעל ל-10 שנים) למרות הפניות שלי עדיין לא שלמה !! איך ניתן לחייבה לשלם לי. באם אני חייב לפנות בהליך משפטי ובהוצל"פ :האם ניתן להשיג עורך דין שיטפל כשכר הטרחה שלו יקבל באחוזים? אבקש שמות וטלפונים ! תודה
1
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות
שחיקת עיקרון אי קבילות חומרי ביקורת פנים בבית משפט
השופט ד"ר מנחם (מריו) קליין, מתוך: אתר הרשות השופטת

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ