אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> תמ״א 38: מה קורה כשהפרויקט ״תקוע״ וליזם נגמר הכסף?

תמ״א 38: מה קורה כשהפרויקט ״תקוע״ וליזם נגמר הכסף?

מאת: עו"ד יגאל (ישראל) מדר | תאריך פרסום : 25/04/2018 12:43:00 | גרסת הדפסה

עורך דין תמ״א 38, תמ״א 38: מה קורה כשהפרויקט ״תקוע״ וליזם נגמר הכסף? עו"ד יגאל (ישראל) מדר (צילום: עדי פרג׳ון, אילוסטרציה חיצונית: Yusuke Saito, www.123rf.com)

החלטה שניתנה לאחרונה בבית המשפט המחוזי המליצה לבעלי דירות בפרויקט להגיש תביעת פירוק נגד היזמית. נקבע כי מאחר שבקופת החברה אין כסף בכלל, צעד של פירוק יהיה האופציה הטובה ביותר.

יותר מ-6 שנים חלפו מאז נחתם הסכם לביצוע פרויקט תמ״א 38 בין חברת ״ספיר״ לבעלי דירות בבניין ברמת גן. לאחר שהקבלנית לא הצליחה לקדם את הבנייה מונו לה כונסי נכסים. לאחרונה נקבע שגם בהליך זה אין תועלת בהיעדר כספים בקופת החברה, והליך פירוק תוך מכירת הפרויקט ליזם אחר כדי שישלים אותו יהיה הצעד הנכון ביותר.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב לפני כשנה ביקשו 6 בעלי דירות בבניין למנות כונס נכסים ליזמית. הם ציינו שב-2011 חתמה החברה מולם על הסכם לביצוע פרויקט תמ״א 38. על פי ההסכם הייתה אמורה החברה לחזק את הבניין, להרחיב את 14 הדירות הקיימות ולבנות עוד 10 דירות חדשות מעליו.  

לטענתם, מזה מספר שנים אין כל התקדמות בפרויקט, יש ליקויי בנייה רבים והדירות החדשות עומדות במצב של ״שלד״.

השופט יהושע גייפמן מבית המשפט המחוזי בתל אביב מינה מהנדס לבחינת מצב הבניין. המומחה הגיש חוות דעת בה ציין כי יש סטיות בעמודי החיזוק שנוספו לבניין ואלה הוצבו תוך חריגה לחלקה סמוכה. המומחה גם מצא חריגות בנייה בדירות החדשות וכתב כי לצורך תיקון הליקוי יש צורך בהריסה ובנייה מחדש.

כמו כן, המומחה כתב שבדק חלק מהדירות הישנות ו-4 מהן לא ראויות למגורים. כמו כן, כל 10 הדירות החדשות שנבנו על הגג הן בשלבי שלד. המומחה סיכם כי יש צורך בסכום של כ-6.5 מיליון שקל לפחות לצורך השלמת הפרויקט.

לנוכח חוות הדעת מינה השופט גייפמן שני כונסי נכסים לחברת ספיר והורה להם לגבש תוכנית כספית להשלמת הבנייה.

בדו״ח שהגישו הכונסים הם ציינו שמאמציהם לאתר אלטרנטיבות כספיות להשלמת העבודות לא נשאו פרי. לדבריהם, לאף אחד מהצדדים אין נכונות להוסיף כספים, כך שבאופן מעשי קופת הכינוס ריקה לחלוטין ו״אין בה אגורה״.

הכונסים הוסיפו שחלק מהדירות החדשות נמכרו לקרובי משפחה של השותפים בפרויקט במחיר נמוך ממחיר השוק.

עוד הם הדגישו כי יש אי סדר גדול מאוד בפרויקט והשלמתו תצריך משאבים גבוהים הרבה יותר מאלה שהעריך המומחה.

התרופה האופטימלית

השופט גייפמן ציין כי בחינת אפשרויות שונות לפתרון, כגון ביטול חוזי המכר של הדירות שנמכרו לקרובי משפחה או ביטול כל חוזי המכר של הדירות החדשות ומכירת הזכויות ליזם אחר, אינן מתאימות להליך של כינוס נכסים.

לדבריו, כשהחברה לא מסוגלת לבצע את התחייבויותיה והיא חדלת פירעון המסלול הנכון הוא הגשת תביעה לפירוקה. כך, אם ימונה לחברה מפרק הוא יוכל לבטל התקשרויות ״מכבידות״ ולבצע חקירות.

השופט הדגיש שבהעדר הסכמה של הצדדים לגבי אופן מימון השלמת הבנייה, פירוק הוא התרופה האופטימלית.

לפיכך קבע השופט שמינוי כונסי הנכסים יסתיים ועל התובעים לבחון חלופה של הגשת בקשה לפירוק החברה.

היזמית חויבה לשלם לתובעים הוצאות בסך של 40,000 שקל ולהחזיר להם את עלות שכר טרחת המומחה.

  • ב״כ התובעים: עו"ד תמ״א 38 איתי גזית ועו"ד ליה אנדל
  • ב״כ המשיבים: מפורט בהחלטה
עו"ד יגאל (ישראל) מדר עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
3

ארז

צריך כל אחד מהיזם קבלן או כל תחמן שמעורב בזה להכניס אותם לבית סוהר ל10 שנים ולתת לאכול רק מים ולחם יבש וקצת גבינה. רק ככה ילמדו הקבלנים התחמנים
2

כואבת

הכתבה נשמעת פסטורלית. כמי שמכירה את הנושא מקרוב מאוד, אין לי אלא להצר על מערכת המשפט, שבמשך שנים מנעה את ביטול ההסכם על אף שהסכנות היו ברורות וזעקו למרחוק. וגם לאחר העלמות היזם מהשטח, הבנין עומד נטוש, כמעט הרוס, ובית המשפט עסוק בהתפלפלויות. אין כואב מזה. אני גם חייבת לציין שאת הכספים שנפסקו כהחזר הוצאות כמובן שאיש מהתובעים לא יראה, כי אין מי שישלם.
1

אבי

יש משהו מאד צורם בכתבות מסוג זה שעו"ד שאינו קשור כלל לתיק מציג את התיק ככתב בשיטת "העתק הדבק" (ללא ערך מוסף של עמדה או סקירה או השווה לפסיקות אחרות) ומוסיף תמונה גדולה שלו.את הקרדיט צריך לתת רק למייצג/ת.
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
מצאתם את בית חלומותיכם – מה עושים עכשיו?
עו"ד טובי לוי, צילום: ליאור לוי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ