מאת: עו"ד בצלאל לוי
לפסק הדין בעניין שוורץ ואח' נ' בית-הספר המרכזי למלונאות בע"מ
ב"תדמור" הבטיחו לתלמידים שיוכלו להמשיך לתואר ראשון במוסדות אקדמאיים מוכרים במסלול מקוצר, שכן הם זכאים לפטור מלימודי הליבה. קבוצת תלמידים גילתה, שבאף מוסד אקדמאי מוכר לא שמעו על תכנית המשך לתלמידי תדמור ותבעה את בית הספר.
תלמידי מחזור 2006-2008 בבית הספר למלונאות והסעדה "תדמור" טענו שהוצג בפניהם מצג שווא, כאילו יוכלו להיקלט במסלול מקוצר לתואר ראשון במנהל עסקים בארבע מכללות מסוימות בארץ, וליהנות מפטור מ-15 קורסי ליבה. לדבריהם, הדבר נכתב בידיעון שחולק להם וכן באתר בית הספר, ואף נאמר להם בעל פה בראיון האישי שעברו.
קורסי הליבה כוללים סטטיסטיקה, יסודות המשפט ועוד, והמכללות שהובטחה בהן ההטבה הן המכללה למנהל, המרכז האקדמי רופין, הקרייה האקדמית אונו וקמפוס אילת של אוניברסיטת בן-גוריון.
לטענת התלמידים, הם פנו למוסדות האמורים וגילו שלא רק שאינם מוכנים להעניק להם את הפטור, אלא שהם אף לא מכירים בתכנית מיוחדת לבוגרי תדמור. רק במכללת אונו התברר שהיה שיתוף הפעולה כזה, שהסתיים ב-2005.
פניות התלמידים להנהלת תדמור זכו לכתף קרה והם הגישו תביעה על סך 589,800 שקלים לבית משפט השלום בתל אביב. התלמידים עתרו להשבת שכר הלימוד ששילמו, וכן לפיצויים בגין עוגמת נפש ובגין פרק הזמן שהשקיעו בלימודי הליבה, אשר ירד לטמיון.
תדמור טענה, כי הובהר לתלמידים שתכנית הלימודים שלה עומדת בפני עצמה ואינה מהווה לימודי מבוא לתואר ראשון כלשהו והתובעים, שקיבלו תמורה מלאה לכספם, אינם זכאים להשבה כלשהי. לדבריה, בידיעון שחולק לתובעים נרשם, כי הסכמי ההכרה עם אותן מכללות נבחנים מדי שנה ומתחדשים בהתאם.
הסתמכו על הפטור
השופטת שרון גלר קבעה, כי תדמור תפצה את התלמידים. לדבריה, תדמור הבליטה מאוד את אפשרות השלמת הלימודים לתואר במוסד אקדמאי אחר והידיעון שחולק לתובעים לא כלל כל הסתייגות. רק לאחר פתיחת שנת הלימודים של 2006 הוספה לידיעון המודפס - ולו בלבד - ההסתייגות האמורה.
המסקנה היא, שתדמור אכן התחייבה בפני התובעים שיוכלו לקבל פטור מלימודי הליבה באחד המוסדות הנ"ל והם הסתמכו על אפשרות זו כשיקול משמעותי בעת קבלת החלטתם להירשם ללימודים.
לאור התרשלותה של תדמור כלפי התובעים במסירת המידע הרלוונטי, קבעה השופטת, מגיעים להם פיצויים בגין נזקיהם. מכיוון שקורסי הליבה מהווים כמחצית מהיקף הלימודים בתדמור, נפסק שכל אחד מהתובעים יקבל מחצית משכר הלימוד הכולל ששילם עבור שנתיים.
עוד נפסק שמכיוון ששנת לימודים במכללה אקדמאית יקרה יותר משנת לימודים בתדמור, תשלם תדמור לתובעים גם את ההפרש הממוצע בסך 4,950 שקל בנוסף להחזר שכר הלימוד.
תדמור גם תפצה כל אחד מהתובעים ב-10,000 שקלים בגין עגמת נפש. לדברי השופטת, התנהלותה של תדמור שיבשה את תכניותיהם המקוריות של התובעים להשתלב במסלול המשך מקוצר לשם קבלת תואר אקדמי, על כל עוגמת הנפש האישית, התסכול ותחושת חוסר האונים הכרוכים בכך.
פסקי דין הקשורים בהבטחות שווא של מכללות ובתי ספר פרטיים ניתנו בעבר, אולם הפעם לא הותיר בית המשפט שום ספק באשר להתנהלות בית הספר כלפי התלמידים. עיקרון ההסתמכות הוא עיקרון חשוב בדיני החוזים, ומשמעותו שהתלמידים, שהסתמכו על הבטחות בית הספר, עמדו מול שוקת שבורה בבואן לממש הבטחות אלה. יש לקוות כי כעת תמוגר התופעה הפסולה של בתי ספר ומכללות פרטיות, הנותנים לתלמידים רושם מוטעה ואף שקרי, כשהמציאות טופחת לבסוף על פניהם מבלי שקיבלו תמורה לכספם.
לפסק הדין בעניין שורץ ואח' נ' בית-הספר המרכזי למלונאות בע"מ
* עו"ד בצלאל לוי עוסק בדיני חוזים ובדיני נזיקין
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: צרכנות
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.