- דיני חוזים
- מומחים לדין הזר
- ייפוי כוח מתמשך
- משפט מסחרי
- הדין האמריקאי
- דיני תעופה
- מטבעות דיגיטליים
- אשרות עבודה
- דין סין (China Law)
- דיני עבודה
- תביעות ביטוח ונזקי רכוש
- פלילי
- מקרקעין ונדל"ן
- דיני צרכנות ותיירות
- קניין רוחני
- דיני משפחה
- דיני חברות
- הוצאה לפועל
- רשלנות רפואית
- נזקי גוף ותאונות
- תקשורת ואינטרנט
- מיסים
- תעבורה
- חוקתי ומנהלי
- גישור ובוררויות
- צבא ומשרד הבטחון
- ביטוח לאומי
- תמ"א 38
- פשיטת רגל
- תביעות ייצוגיות
- לשון הרע
- דיני ספורט
- אזרחויות ואשרות
- אזרחות זרה ודרכון זר
- ירושות וצוואות
- נוטריון
שופט: "חייב ללא כושר עבודה מוגן מצו תשלומים, גם אם הוא מתפרנס"
נכה בשיעור 100%, שמוגדר ללא כושר עבודה, עבד בכל זאת כדי לכלכל את משפחתו. בקשה להשית עליו תשלום חודשי של 10,000 שקל במסגרת הליך חדלות פירעון נדחתה: "גזל כבשת הרש"
אין להטיל צו תשלומים על חייב באובדן כושר עבודה, וזאת אף אם מצליח להשתכר מעט - כך קבע לאחרונה השופט עידו כפכפי מבית משפט השלום בבאר שבע. במסגרת פסק דינו, דחה בקשה לביטול הליך חדלות פירעון בעניינו של נעדר כושר עבודה אשר הגדיל ראש ועבד למען משפחתו, ולחילופין להשית עליו צו תשלומים דרקוני. חלף זאת, נקבע, הוא יקבל פטור מיידי מחובותיו.
חיי החייב שבמוקד ההליך (67), אותו ייצג עו"ד רפי בוקר, אינם סוגים בשושנים בלשון המעטה: אחד מארבעת ילדיו, בן 13, מוכר עם נכות מלאה, כאשר גם אשתו סובלת ממחלה קשה. החייב נעדר כושר עבודה בשיעור 100%, לכל החיים.
אלא שבכך לא הסתיימו צרותיו: בשלב מסוים שקע האיש בחובות של 755 אלף שקל, והם אלה שעמדו במוקד הליך חדלות הפירעון בעניינו, שנפתח באוגוסט 2024. אלא שחרף נתוני הפתיחה ה"קלאסיים" להפטר, עשו הממונה והנאמן "שרירים" וביקשו לבטל את ההליך, ולחילופין להשית על החייב צו תשלומים חריג בגובהו: 10,000 שקל לחודש למשך 60 חודשים.
בבסיס טענת בעלי התפקיד, שחרף מצבו הרפואי - לחייב הכנסות שוטפות מהעסק של אשתו. "הכנסות משק הבית שלו מאפשרות השתת תשלום חודשי מכובד", הסבירה הנאמנת, עו"ד לירן רוני שלום. נטען שהאיש התנהל בחוסר תום לב ובהיעדר שקיפות, באופן המצדיק את ביטול ההליך.
מנגד טען החייב שמדובר בחברה בעלת פעילות עסקית מצומצמת ביותר, וכי אינו מושך ממנה משכורת. לצורך הוכחת גרסתו הציג מסמכים המלמדים על רווח זעום ביותר, כ-16 אלף שקל בלבד, שעשה העסק ב-2024. בקשתו הייתה לקבלת הפטר לאלתר.
לא מעלים כספים
השופט כפכפי לא התרשם מטיעוני בעלי התפקיד, וקבע שמדובר בספקולציה: "לא מצאתי הוכחה כי החייב מעלים כספים בשיעור משמעותי מהכנסות העסק". השופט הסביר שאין די בסימני שאלה כאלו ואחרים על מנת לקבוע שמדובר בחייב חסר תום לב – והדברים הם בבחינת קל וחומר עת מבוקש לבטל את ההליך.
כך או כך, הבהיר השופט, גם אם מצליח החייב להרוויח כמה פרוטות חרף אובדן כושר עבודתו – אין לגזול זאת ממנו. "אני סבור כי לחייב שהוא באובדן כושר, ככלל אין להטיל עליו צו תשלומים, וגם אם מצליח במומו להשתכר מעט – אין מקום ליטול אחוזים מהכנסה זו", כתב. מסקנתו הייתה שאין מקום לביטול ההליך ואף לא לתכנית שיקום, בפרט כזאת הכוללת תשלום חודשי גבוה, וכי יש להעניק לחייב פטור מיידי מחובות.
"מדובר בחייב מעבר לגיל פרישה עם אובדן כושר מלא. העובדה כי חייב מבוגר מנסה לצאת לעבודה, מאחר ונדרש לאפשר מחיה בכבוד לבני משפחתו – והדבר אף מסייע לו מבחינה נפשית – לא צריכה לפעול לחובתו. כאשר חייב בגיל מבוגר יוצא לעבודה עם הכנסה קטנה, אין מקום לגזור מהכנסה זו אחוז לטובת הנושים, הואיל והדבר יהיה משום גזל של 'כבשת הרש'", כתב השופט.
אכן, העיר השופט, לחייב אף הכנסות מקצבת נכות, ואולם לדבריו קיים קושי לגזור ממנה צו תשלומים בהינתן העובדה שמדובר במי שאיבד את כושרו לעבוד לצמיתות. מכל מקום, זה אינו המקרה המתאים.
ברמת התוצאה נעתר השופט לבקשת החייב לקבלת הפטר לאלתר, תוך שדחה את עמדות הממונה והנאמן.
- ב"כ החייב: עו"ד רפי בוקר
- הנאמנת: עו"ד לירן רוני שלום
לפסק הדין המלא בתיק חדל"פ 10869-07-24
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.
